Aktualności | 2017-12-07
V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!

V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!

V-Label – założenia

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: osobną dla wegetarian
(V-Label VEGETARIAN), obejmującą produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego) i osobną dla wegan (V-Label VEGAN) dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.

Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ponad 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Belgii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji, Holandii i we Włoszech. V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU).

Od września 2016 roku o certyfikację tym międzynarodowym znakiem towarowym ubiegają się polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej, a od kwietnia br. – producenci kosmetyków
i produktów higienicznych. W maju 2017 ruszyła certyfikacja usług oraz punktów gastronomicznych.

V-Label dla wegeguru

Aby otrzymać certyfikat, restauracja wegeguru musiała przejść w pierwszym etapie audyt lokalu, a w drugim inspektorzy V-Label przebadali składniki używane w kuchni restauracji pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego.

We wtorek 5 grudnia br. odbyła się uroczystość wręczenia restauracji wegeguru certyfikatu V-Label w kategorii VEGAN.

Moc certyfikatu V-Label

Znak V-Label to gwarancja, że dany produkt lub dania serwowane w punkcie gastronomicznym zostaną sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu czy dań, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji. Kryteria dotyczące braku obecności substancji zwierzęcych w przypadku tego symbolu dotyczą więc przede wszystkim ogniw w łańcuchu produkcji danego wyrobu – od dostawców surowców do dystrybutorów finalnych produktów. Ponadto w trakcie trwania licencji producent lub właściciel lokalu gastronomicznego jest zobowiązany do poinformowania jednostki certyfikującej o każdej zmianie receptury lub procesu technologicznego. Producenci i właściciele placówek gastronomicznych muszą również zagwarantować, że zmiana ta nie będzie miała wpływu na czystość produktu i dań pod względem występowania substancji pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo certyfikat
V-Label potwierdza, że produkty i ich składniki wykorzystywane w daniach są wolne od GMO.

Licencja V-Label wydawana jest na rok. Po roku produkty lub usługi nią objęte podlegają kolejnej weryfikacji.


V-Label – wyróżnik dla lokalu

Wybór lokali oznaczonych grafiką V-Label daje klientowi pewność, że serwowane w nich dania mają najwyższą jakość, są zgodne z ich potrzebami oraz posiadają deklarowane właściwości.

Szczegółowe informacje odnośnie certyfikacji V-Label można uzyskać na stronie:
www.v-label.eu oraz na www.facebook.com/vlabelpolska/