Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. W opinii Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, potencjał ten może zostać w pełni wykorzystany pod warunkiem utrzymania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych, dotyczących uboju religijnego.

Po przeanalizowaniu polskiego wniosku władze Singapuru uznały, że polskie mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Ta decyzja to efekt długotrwałych starań polskich służb weterynaryjnych przy aktywnym współudziale KRD-IG. W maju br., inspektorzy Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA) z Singapuru przeprowadzili kontrolę polskich zakładów drobiarskich. KRD-IG była koordynatorem przedmiotowej wizyty singapurskich inspektorów w Polsce. To właśnie skontrolowane zakłady w pierwszej kolejności będą mogły ubiegać się o stosowne zezwolenia na eksport. W oparciu o przeprowadzoną inspekcję, władze Singapuru pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu i bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego.

- Singapur to kolejne, po Chinach, państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską. Może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy pod warunkiem umożliwienia im kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie halal – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi rozmowami i serią spotkań ze stroną polską. Warto pamiętać, że przed ubiegłoroczną wizytą władz weterynaryjnych w naszym kraju, Dyrektor Generalny KRD-IG Łukasz Dominiak brał udział w Misji Wysokiego Szczebla Komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji. Była to okazja do prowadzenia bezpośrednich rozmów z tamtejszymi służbami weterynaryjnymi na temat otwarcia rynku Singapuru dla polskiego drobiu.

Aktualnie do uruchomienia eksportu konieczne jest już tylko uzgodnienie dwustronnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego oraz nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim zakładom drobiarskim.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  2. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  3. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  4. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  5. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  6. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  7. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  8. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  9. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  10. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]