Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. W opinii Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, potencjał ten może zostać w pełni wykorzystany pod warunkiem utrzymania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych, dotyczących uboju religijnego.

Po przeanalizowaniu polskiego wniosku władze Singapuru uznały, że polskie mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Ta decyzja to efekt długotrwałych starań polskich służb weterynaryjnych przy aktywnym współudziale KRD-IG. W maju br., inspektorzy Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA) z Singapuru przeprowadzili kontrolę polskich zakładów drobiarskich. KRD-IG była koordynatorem przedmiotowej wizyty singapurskich inspektorów w Polsce. To właśnie skontrolowane zakłady w pierwszej kolejności będą mogły ubiegać się o stosowne zezwolenia na eksport. W oparciu o przeprowadzoną inspekcję, władze Singapuru pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu i bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego.

- Singapur to kolejne, po Chinach, państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską. Może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy pod warunkiem umożliwienia im kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie halal – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi rozmowami i serią spotkań ze stroną polską. Warto pamiętać, że przed ubiegłoroczną wizytą władz weterynaryjnych w naszym kraju, Dyrektor Generalny KRD-IG Łukasz Dominiak brał udział w Misji Wysokiego Szczebla Komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji. Była to okazja do prowadzenia bezpośrednich rozmów z tamtejszymi służbami weterynaryjnymi na temat otwarcia rynku Singapuru dla polskiego drobiu.

Aktualnie do uruchomienia eksportu konieczne jest już tylko uzgodnienie dwustronnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego oraz nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim zakładom drobiarskim.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  2. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]

  3. Warsztaty gotowania z POLSKIM MIĘSEM
    2018-01-10

    20 grudnia 2017 roku Związek Polskie Mięso zorganizował charytatywne warsztaty gotowania świątecznych potraw. Wspierali go liczni sponsorzy, tj.: Akademia Kulinarna Marcina Budynka, Zakł[...]

  4. Gobarto porządkuje strukturę Grupy
    2017-12-30

    W dniu 28 grudnia br. podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Gobarto S.A. podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwoju segmentu przetwórstwa mięsa [...]

  5. Otwarcie rynku Singapuru
    2017-12-15

    Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego[...]

  6. Aseptyczne pakowanie=bezpieczna żywność
    2017-12-15

    Według opublikowanego ostatnio raportu dotyczącego aseptycznego pakowania (Aseptic Packaging Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size & Forecasts to 2023), skumu[...]

  7. 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan
    2017-12-07

    Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, int[...]

  8. V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!
    2017-12-07

    W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podiu[...]

  9. EFEKTYWNOŚĆ ZASOBÓW W CENTRUM UWAGI
    2017-12-06

    Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-[...]

  10. Cedrob na misji gospodarczej w Wietnamie
    2017-12-05

    Dobiegła końca wizyta Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Wietnamie. Głowie państwa towarzyszyli przedstawiciele rządu oraz 65 przedsiębiorców wchodzących w skład misji biznesowej.[...]