Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. W opinii Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, potencjał ten może zostać w pełni wykorzystany pod warunkiem utrzymania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych, dotyczących uboju religijnego.

Po przeanalizowaniu polskiego wniosku władze Singapuru uznały, że polskie mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Ta decyzja to efekt długotrwałych starań polskich służb weterynaryjnych przy aktywnym współudziale KRD-IG. W maju br., inspektorzy Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA) z Singapuru przeprowadzili kontrolę polskich zakładów drobiarskich. KRD-IG była koordynatorem przedmiotowej wizyty singapurskich inspektorów w Polsce. To właśnie skontrolowane zakłady w pierwszej kolejności będą mogły ubiegać się o stosowne zezwolenia na eksport. W oparciu o przeprowadzoną inspekcję, władze Singapuru pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu i bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego.

- Singapur to kolejne, po Chinach, państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską. Może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy pod warunkiem umożliwienia im kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie halal – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi rozmowami i serią spotkań ze stroną polską. Warto pamiętać, że przed ubiegłoroczną wizytą władz weterynaryjnych w naszym kraju, Dyrektor Generalny KRD-IG Łukasz Dominiak brał udział w Misji Wysokiego Szczebla Komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji. Była to okazja do prowadzenia bezpośrednich rozmów z tamtejszymi służbami weterynaryjnymi na temat otwarcia rynku Singapuru dla polskiego drobiu.

Aktualnie do uruchomienia eksportu konieczne jest już tylko uzgodnienie dwustronnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego oraz nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim zakładom drobiarskim.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  2. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  3. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  4. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  5. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  6. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  7. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  8. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  9. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  10. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]