W dniu 28 grudnia br. podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Gobarto S.A. podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwoju segmentu przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin. Akcjonariusze Gobarto jednomyślnie wyrazili zgodę m.in. na zawarcie dwóch umów ze spółką Zakłady Mięsne Silesia S.A., dotyczących dzierżawy zorganizowanej części przedsiębiorstwa: zakładu przetwórstwa położonego w Ciechanowie oraz dwudziestu pięciu sklepów, w których prowadzona jest sprzedaż detaliczna wędlin oraz mięsa. Obie umowy zostały zawarte w dniu 2 listopada br.

Jednocześnie, podczas NWZA, podjęto uchwały o zbyciu zorganizowanych części tego przedsiębiorstwa na rzecz spółki zależnej Zakłady Mięsne Silesia S.A. oraz zbyciu lub wydzierżawieniu zakładu przetwórstwa w Ciechanowcu.

-

Decyzja podyktowana jest potrzebą budowy w ZM Silesia S.A. centrum kompetencyjnego w zakresie produkcji przetworzonej mięsa i wędlin dla całej grupy kapitałowej Gobarto. -

mówi

Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto S.A.
Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  2. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]

  3. Warsztaty gotowania z POLSKIM MIĘSEM
    2018-01-10

    20 grudnia 2017 roku Związek Polskie Mięso zorganizował charytatywne warsztaty gotowania świątecznych potraw. Wspierali go liczni sponsorzy, tj.: Akademia Kulinarna Marcina Budynka, Zakł[...]

  4. Gobarto porządkuje strukturę Grupy
    2017-12-30

    W dniu 28 grudnia br. podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Gobarto S.A. podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwoju segmentu przetwórstwa mięsa [...]

  5. Otwarcie rynku Singapuru
    2017-12-15

    Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego[...]

  6. Aseptyczne pakowanie=bezpieczna żywność
    2017-12-15

    Według opublikowanego ostatnio raportu dotyczącego aseptycznego pakowania (Aseptic Packaging Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size & Forecasts to 2023), skumu[...]

  7. 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan
    2017-12-07

    Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, int[...]

  8. V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!
    2017-12-07

    W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podiu[...]

  9. EFEKTYWNOŚĆ ZASOBÓW W CENTRUM UWAGI
    2017-12-06

    Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-[...]

  10. Cedrob na misji gospodarczej w Wietnamie
    2017-12-05

    Dobiegła końca wizyta Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Wietnamie. Głowie państwa towarzyszyli przedstawiciele rządu oraz 65 przedsiębiorców wchodzących w skład misji biznesowej.[...]