"Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?" - pod takim tytułem 18 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca:

– skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
w mass mediach,

– przyczyny błędów i fałszywych informacji,

– przykłady mitów i półprawd,

– współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie,

– źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II.

Wstęp wolny.

Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Przejdź na e-faktury od SIGMA-NOT
    2018-09-20

    Szanowni Państwo, W dobie powszechnej informatyzacji niemal zasadą stało się wystawianie faktur elektronicznych, w miejsce dotychczas stosowanej formy papierowej. Zwracamy się z p[...]

  2. Zapobieganie pandemiom
    2018-09-20

    Podróżowanie w powietrzu nie ogranicza się do ludzi i dóbr. Choroby zakaźne mogą stać się pasażerami na gapę i pokonać ogromne dystanse w ciągu kilku, kilkunastu godzin. W przestrzeni lotniczej bakter[...]

  3. Obawy Budowlanych
    2018-09-16

    Związek Zawodowy "Budowlani" przedstawił swoje stanowisko w sprawie sytuacji polskiego sektora budowlanego w 2018 r. Oświadczenie opisuje położenie polskiego budownictwa, które generuje [...]

  4. Króluje papier i karton
    2018-09-12

    Coraz więcej osób czerpie informacje z internetu zamiast z drukowanych gazet, czasopism i broszur. Zwiększa się również ilość produktów zamawianych online. Oznacza to, że wraz ze spadkie[...]

  5. Rynek czystości
    2018-09-10

    Wartość rynku czystości w Polsce wyceniana była w 2016 roku na 5,4 mld. Obecnie wynosi ona ponad 6 mld zł, czyli aż o 10% więcej. Według specjalistów ten szybki wzrost spowodowany jest wprowadzeniem n[...]

  6. Kampania 112
    2018-09-07

    Kampania promująca wśród dzieci umiejętność skorzystania z numeru alarmowego 112 to program stworzony przez Fundację Kultury Bezpieczeństwa. Program przeznaczony jest dla dzieci z przeds[...]

  7. Robotyzacja a bezpieczeństwo pracy
    2018-09-06

    Raport A.T. Kearney (globalna firma konsultingowa) podaje, że 34 proc. zachodnioeuropejskich firm i aż 54 proc. amerykańskich podmiotów już teraz wykorzystuje w swojej bieżącej działalno[...]

  8. Nowe nazwy produktów DuPont
    2018-09-05

    Firma DuPont ujednolica system identyfikacji swoich produktów Tychem, Tyvek i ProShield, aby ułatwić ich rozpoznanie, a zarazem uprościć dobór odzieży w zależności od zastosowania. Prost[...]

  9. Firefighter Combat Challenge
    2018-09-04

    28 i 29 września 2018 r. na terenie łódzkiego CH Manufaktura odbędą się Mistrzostwa Polski Firefighter Combat Challenge Łódź 2018 organizowane przez Fundację Firefighter Combat Challenge Poland. Wydar[...]

  10. Bezpiecznie na rusztowaniu
    2018-09-03

    13 września br. w Płocku na Poligonie Zakładowej Straży Pożarnej odbędzie się "Dzień Bezpieczeństwa Pracy i Ochrony Zdrowia w Grupie ORLEN". Jedną z firm, która weźmie udział w przedsięw[...]