"Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?" - pod takim tytułem 18 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca:

– skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
w mass mediach,

– przyczyny błędów i fałszywych informacji,

– przykłady mitów i półprawd,

– współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie,

– źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II.

Wstęp wolny.

Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. FIRE SECURITY EXPO 2018
    2018-07-20

    Już 26 lipca br. na PGE Narodowym odbędzie się największa konferencja pożarowa w Polsce - Kongres Pożarnictwa FIRE | SECURITY EXPO 2018. Jest to wydarzenie, które od lat cieszy się zaint[...]

  2. Pieniądze na bhp
    2018-07-19

    Zakład Ubezpieczeń Społecznych ogłosił konkurs wniosków o dofinansowanie projektów poprawiających warunki pracy. Celem przedsięwzięcia jest zmniejszenie zagrożeń związanych z wypadkami przy pracy lub [...]

  3. Powtech w Indiach i Chinach
    2018-07-17

    W październiku br. w Indiach i Chinach odbędą się targi pod marką POWTECH World - w Bombaju w dniach od 11 do 13 października i w Szanghaju w dniach 17-19 października. POWTECH to targi numer jeden n[...]

  4. Bezpieczeństwo na drogach
    2018-07-16

    Austriacka prezydencja w Radzie Unii Europejskiej, Austriackie Federalne Ministerstwo Transportu, Innowacji i Technologii, Austriacka Rada Bezpieczeństwa Drogowego (KFV) i Europejska Rada Bezpieczeńst[...]

  5. OKE w Karpaczu
    2018-07-15

    W dniach 24-27 września 2018 r. w Karpaczu Górnym (Hotel KAROLINKA) odbędzie się XLVI Ogólnopolska Konferencja Ergonomiczna OKE'2018 połączona z XVI Międzynarodową Konferencją Ergonomiczną "Człowiek -[...]

  6. Bezpieczeństwo w świecie 4.0
    2018-07-08

    W dniach 1-2 października 2018 r. w Warszawie odbędzie się II Ogólnopolskie Forum Służby BHP "Bezpieczeństwo w świecie 4.0", organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Pracowników S[...]

  7. Niedobór talentów
    2018-07-06

    3 lipca 2018 r. ManpowerGroup opublikowała raport "Niedobór talentów", dotyczący trudności w poszukiwaniach pracowników o odpowiednich kompetencjach na polskim, jak również zagranicznym rynku pracy. J[...]

  8. Security Essen
    2018-07-05

    Od 25 do 28 września 2018 r. w Messe Essen, centrum wystawowym miasta Essen, dziewiątym pod względem wielkości w Niemczech, odbędą się targi Security Essen. Centrum stanie się miejs[...]

  9. Piotr Szymczak ponownie Prezesem SEP
    2018-06-26

    Wyborem nowych władz Stowarzyszenia na kadencję lat 2018 - 2022 zakończył się w Poznaniu XXXVIII Walny Zjazd Stowarzyszenia Elektryków Polskich (24.06.2018 r.). Delegaci ocenili sprawozdania ustępują[...]

  10. Polagra Food - znamy termin przyszłorocznej edycji
    2018-06-25

    Targi Polagra Food to miejsce dialogu pomiędzy producentami i dystrybutorami żywności. Kolejna edycja tego wydarzenia odbędzie się pod hasłem "Po pierwsze, jakość". Ma ono podkreślać głó[...]