W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w produkcji mięsa drobiowego. Po raz pierwszy w wydarzeniu wzięli udział także przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG), która w trakcie sesji plenarnej została oficjalnie przyjęta w poczet członków stowarzyszenia. To duże wyróżnienie dla rodzimego sektora drobiarskiego.

IPC została powołana aby rozwijać i zacieśniać relacje między czołowymi producentami oraz stowarzyszeniami drobiarskimi z całego świata, a także reprezentować globalne interesy branży drobiarskiej w kontaktach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE), Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Organizacje te konsultują z IPC m.in. kwestie związane ze zdrowiem oraz dobrostanem zwierząt, by wspólnie definiować najlepsze rozwiązania oraz kierunki rozwoju sektora drobiarskiego na świecie. Dzięki regularnym spotkaniom i debatom, realny wpływ na te decyzje mają wszyscy członkowie IPC.

- KRD-IG pozostawała w kontakcie z IPC już od dłuższego czasu. Jim Sumner, prezydent organizacji, w 2016 roku przybył do Polski ze specjalna prelekcją z okazji 25-lecia KRD-IG. Cieszymy się, że współpraca ta została ostatecznie sformalizowana i że członkowie IPC jednogłośnie przyjęli nas do swojego grona. Ta decyzja świadczy o tym, że działania polskiej branży drobiarskiej są dostrzegane i doceniane na arenie międzynarodowej, a polscy eksperci postrzegani są jako kompetentni specjaliści, zdolni służyć radą w kwestiach dotyczących funkcjonowania światowego rynku drobiarskiego. Można powiedzieć, że przyjęcie naszej Izby do IPC to dla rodzimej branży wejście na wyższy, globalny poziom stosunków międzynarodowych. Jestem przekonany, że ten sukces przyczyni się do nawiązania kolejnych cennych relacji i będzie miał realny wpływ m.in. na zwiększenie eksportu polskiego drobiu na zagraniczne rynki. Wierzę, że współpraca z IPC będzie bardzo owocna zarówno dla Polski, jak i dla innych krajów – komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG reprezentujący organizację podczas Zjazdu Ogólnego IPC.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Miód w proszku
    2020-04-07

    W artykule (z najnowszego wydania "Przemysłu Spożywczego") przedstawiono wyniki badań związane z otrzymywaniem miodu w proszku metodą suszenia rozpyłowego, uzyskane w przeciągu kilku ostatnich lat w K[...]

  2. Zakłady Mięsne Lukullus - trwa rozbudowa
    2020-04-02

    Postępuje realizacja przebudowy i rozbudowy o nową halę magazynową zakładu produkcyjnego w Michałowie, gmina Leoncin. Nowy obiekt - dwupoziomowe skrzydło.pełnić będzie funkcje magazynowe[...]

  3. Polska potęgą w uprawie aronii.
    2020-04-01

    Według sondażu Kantar, w ostatnim tygodniu marca 11 proc. Polaków deklarowała regularną konsumpcję aronii i jej przetworów. - Wynik jest bardzo dobry na tle badania jakie zrealizowaliśmy pod koniec[...]

  4. Polskie mięso podbija rynek HoReCa
    2020-03-06

    Najlepsi szefowie kuchni na szlaku polskiego mięsa. W dniach 2-3 marca 2020 odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia pt. MASTER CLASS - mistrzowie kuchni na szlaku polskiej woło[...]

  5. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  6. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  7. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  8. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  9. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  10. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]