Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele branży mięsnej i biogazowej, na czele z Wiesławem Różańskim - prezesem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Sylwią Koch-Kopyszko - prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego. Na spotkaniu przedstawiono aktualne pracami rząd, najbardziej aktualne i procedowane przepisy mające fundamentalny wpływ na branżę biogazową. W dyskusji podkreślono istotne znaczenie dla branży mięsnej przerobu ubocznych produktów poprodukcyjnych, ich znaczenie energetyczne dla samego procesu produkcji, a w konsekwencji jego rentowność.

Walory produktów ubocznych (kat. II i III), jako substratu do biogazowania omówił dr hab. inż. Marcin Zieliński, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz mgr inż. Marek Barys - główny technolog firmy TARPOL. Wymiana opinii i prezentacja przykładu realizacji biogazowania produktów ubocznych w Zakładach Mięsnych KIER przyległych do miejsca konferencji, potwierdziła zasadność takiej inwestycji. Całość wytwarzanego biogazu kierowana jest do kotłowni zakładu, zabezpieczając w 100% potrzeby opałowe związane z ogrzewaniem zakładu, produkcją wrzątku i pary technologicznej. Według symulacji tego typu inwestycje zwracają się po 3-4 latach eksploatacji. W zwiedzanym zakładzie w całości wyeliminowany został problem utylizacji odpadów, a powstały po biogazowaniu poferment okazał się doskonałym nawozem, po którego odbiór zapisują się okoliczni rolnicy.

Podczas spotkania zaprezentowano nowatorską technologię biogazowania substratów S-MBP (Self-Mixing Biogas Plant), efekt kilkuletniej pracy, która została przez firmę TARPOL zastrzeżona w Urzędzie Patentowym RP, a której skuteczność działania mogli oglądać uczestnicy właśnie w Zakładzie KIER. Rewelacją tej technologii jest to, że praca bioreaktora nie wymaga żadnych zewnętrznych napędów i użycia energii do mieszania w nim substratu. Cała masa we wewnątrz mieszana jest z wykorzystaniem wydzielającego się biogazu. Daje to już na wstępie oszczędność i zwiększenie wydajności biogazowni o kilkanaście procent. Mało tego, specyfika zastrzeżonego sposobu mieszania powoduje dodatkowo samooczyszczanie się biogazu i przez to daje rewelacyjne wyniki produkcyjne bioreaktora dochodzące do 80% czystego metanu.

Zainteresowanie uczestników konferencji technologią firmy TARPOL było bardzo duże, szczególnie w trakcie zwiedzania instalacji. Na liczne pytania odpowiadali autorzy wynalazku, a była to pierwsza oficjalna prezentacja skuteczności tej technologii. Już na miejscu w trakcie konferencji zostały uzgodnione trzy realizacje biogazowni w rewelacyjnej technologii S-MBP!

Więcej informacji o technologii i firmie TARPOL na stronie www.tarpol.org.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Miód w proszku
    2020-04-07

    W artykule (z najnowszego wydania "Przemysłu Spożywczego") przedstawiono wyniki badań związane z otrzymywaniem miodu w proszku metodą suszenia rozpyłowego, uzyskane w przeciągu kilku ostatnich lat w K[...]

  2. Zakłady Mięsne Lukullus - trwa rozbudowa
    2020-04-02

    Postępuje realizacja przebudowy i rozbudowy o nową halę magazynową zakładu produkcyjnego w Michałowie, gmina Leoncin. Nowy obiekt - dwupoziomowe skrzydło.pełnić będzie funkcje magazynowe[...]

  3. Polska potęgą w uprawie aronii.
    2020-04-01

    Według sondażu Kantar, w ostatnim tygodniu marca 11 proc. Polaków deklarowała regularną konsumpcję aronii i jej przetworów. - Wynik jest bardzo dobry na tle badania jakie zrealizowaliśmy pod koniec[...]

  4. Polskie mięso podbija rynek HoReCa
    2020-03-06

    Najlepsi szefowie kuchni na szlaku polskiego mięsa. W dniach 2-3 marca 2020 odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia pt. MASTER CLASS - mistrzowie kuchni na szlaku polskiej woło[...]

  5. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  6. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  7. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  8. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  9. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  10. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]