Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: chleb

Gala AGRO POLSKA

Czytaj za darmo! »

W dniu 22 maja br. w Filharmonii im. A Malawskiego w Rzeszowie odbyła się Gala Finałowa XVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA.Konkurs AGRO POLSKA zaliczany jest do najbardziej prestiżowych przedsięwzięć wyróżniających i promujących wysokiej jakości produkty rolno-spożywcze. Jego celem jest propagowanie działań kreujących pozytywny wizerunek produktów wytworzonych w Polsce dla zwiększenia zainteresowania odbiorców i kontrahentów oferowanymi artykułami, jak również ułatwienie wyboru towarów wysokiej jakości poprzez oznaczenie ich Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA. W tegorocznej edycji zostało nagrodzonych 31 fi rm, a 24 fi rmom przedłużono licencję na posługiwanie się tym prestiżowym znakiem przez następny rok. Laureatom Konkursu wręczono statuetki, dyplomy i[...]

Gala AGRO POLSKA

Czytaj za darmo! »

Dnia 26 maja br. w rzeszowskim Hotelu AMBASADOR oraz na Rynku Rzeszowskim odbyła się Gala Finałowa XVII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA. Finał tej edycji zorganizowany został w nowej formule - połączony został z Piknikiem AGRO POLSKA, imprezą promującą laureatów. Uroczystość ta została entuzjastycznie przyjęta przez wszystkich uczestników. Pozytywne opinie wyrażali zarówno laureaci konkursu, jak i zaproszeni goście, wśród których byli przedstawiciele świata polityki, biznesu i mediów oraz mieszkańcy[...]

"Chleb starzeje się, twardnieje - człowiek słabnie"

Czytaj za darmo! »

Chleb, najbardziej rozpowszechnione pożywienie, odgrywa ważną rolę w życiu człowieka. Jako dar Boga jest znakiem Jego błogosławieństwa, opieki i opatrzności. Historia chleba liczy 12 tysięcy lat. Najstarszy chleb pochodzi z Krety, liczy 6100 lat. Znany był w starożytności w Babilonii, Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji, Cesarstwie Rzymskim. W Polsce - od czasów Bolesława Chrobrego. W XII wieku zaczęły pojawiać się pierwsze młyny, uprawiano bowiem dużo zboża. Stosowano różne sposoby wyrabiania chleba: w popiele, pod garnkiem, na rozgrzanych kamieniach, na rusztach, blachach, w specjalnych piecach. Różny był także kształt chleba - okrągły, płaski i jeg[...]

VIII Ogólnopolski Konkurs Piekarsko-Cukierniczy

Czytaj za darmo! »

W tym roku Konkursowi organizowanemu w ramach corocznej konferencji przez redakcję "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego przyświecało hasło: "cenimy zdrowie - stawiamy na żyto w piekarstwie i cukiernictwie". Nakreślało ono zakres Konkursu, który obejmował trzy kategorie pieczywa z udziałem mąki żytniej: chleb żytni o udziale mąki żytniej min. 90%, chleb mieszany o udziale mąki żytniej min. 50% i pieczywo drobne z mąką żytnią. Nowością tegorocznej edycji była kategoria obejmująca przekąski i wyroby ciastkarskie z udziałem mąki żytniej. Najliczniej reprezentowane były dwie pierwsze kategorie. Smakując konkursowe wyroby po raz kolejny mieliśmy okazję przekonać się, że dobry chleb z mąki żytniej to nasza, polska specjalność. Chleb żytni jest wymagającym produktem, żeby był dobry potrzeba czasu, fachowej wiedzy i staranności w procesie produkcji. Ale wysiłek się opłaca. Naturalny, wielofazowy, wielogodzinny proces fermentacji ciasta żytniego na kwasie pozwala na wytworzenie ogromnej ilości substancji aromaty[...]

Z wizytą w Rogaliku, czyli black or white ?


  Już od progu serdecznie wita nas właściciel piekarni Janusz Dudek. Ta serdeczność jest autentyczna, tak jak jego podejście do rzemiosła i chleba samego w sobie. Janusz Dudek jest propagatorem myśli: Jedz chleb, bądź zdrów! (pomysłodawcą tego hasła jest zresztą przyjaciel Janusza Dudka - Kaziemierz Szalewski w Sępólna Krajeńskiego). Już pierwsze wrażenie po wejściu do piekarni jest dobre: tu jest po [...]

W poszukiwaniu utraconego smaku - Chleby wiejskie (cz. II)

Czytaj za darmo! »

Specyfi ka chlebów wiejskich wynika głównie ze sposobu prowadzenia fermentacji, proporcji mąki żytniej i pszennej o zróżnicowanych typach i odpowiedniego doboru dodatkowych naturalnych składników (przetworów mlecznych, słodu, przypraw itp.). Jednoczesny powrót przy ich produkcji do manualnego formowania ciasta wytwarzanego z dużym udziałem kwaśnych zaczynów i z jednoczesną redukcją lub eli[...]

Chleb nasz powszedni

Czytaj za darmo! »

Mówiąc o chlebie nie sposób pominąć jego roli społecznej, religijnoegzystencjalnej i symbolicznej. Funkcja społeczna chleba W Eposie o Gilgameszu - sprzed 4 tysięcy lat - opisującym poszukiwanie przez legendarnego (władcę Uruk) Gilgamesza tajemnicy nieśmiertelności, pojawia się stwierdzenie: "Skoro już zjadł chleb, stał się człowiekiem cywilizowanym". Już w starożytnym Egipcie chleb był [...]

XII Święto Chleba w Radomiu


  Święto chleba to najważniejsza impreza plenerowa w Radomiu od 1998 r., odwiedzana przez niemal wszystkich Radomian oraz mieszkańców okolicznych miast, miasteczek i wsi. Jarosław Gajda, starszy Cechu Piekarzy w Radomiu, wielokrotnie podkreślał, iż piekarze radomscy mają czym się szczycić. W tym roku przypada 250 rocznica potwierdzenia statutu radomskiego Cechu Piekarzy przez króla Polski Augusta II Sasa. Zadziwia dobra jakość radomskiego chleba i bogata oferta piekarzy (prawie z każdej piekarni ponad sto wyrobów). Jak[...]

 Strona 1  Następna strona »