Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: pieczywo

KWALIFIKACJA W ZAWODZIE PIEKARZ Część 4. DOI:


  Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich T.3.2 (1,3)1. Różnorodność gatunków pieczywa dostępnego w handlu jest dla konsumenta istną dżunglą gatunków. Trudno czasem zorientować się z jakim konkretnie rodzajem pieczywa mamy do czynienia. Dlatego tak ważne jest, aby poznać jakimi kryteriami rządzi się klasyfikacja pieczywa. Trzeba wiedzieć, że w Polsce nie ma obowiązku stosowania Polskich Norm dotyczących klasyfikacji pieczywa przez przedsiębiorstwa piekarskie, mimo że stanowią one istotny element zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, mogą jednak być wykorzystane w planowaniu produkcji pieczywa. Producenci pieczywa obecnie opierają się głównie na utworzonych przez siebie normach zakładowych, które często są opracowywane z wykorzystaniem Polskich Norm jako wzorca. Polskie Normy wydane po 1994 roku są dobrowolne do stosowania, (jeśli są aktualne), podlegają przeglądowi i nowelizacji lub zostają wycofane. Jak zatem wygląda sprawa klasyfikacji pieczywa? Na podstawie wielu źródeł dotyczących towaroznawstwa oraz produkcji piekarskiej, pieczywo można podzielić między innymi według: - rodzaju użytej mąki: pszenne, żytnie, mieszane. - typu mąki (zawartości popiołu): grupa I: < 0,7% - pieczywo jasne, grupa II: > 0,7% do 0,9% - pieczywo pytlowe, grupa III: > 0,9% do 1,4% - pieczywo si[...]

Moda na pieczywo całoziarnowe Czy pieczywo jasne tuczy i jest niezdrowe? DOI:


  Pieczywo wraz z innymi produktami zbożowymi stanowi podstawę piramidy zdrowego żywienia. Produkty te powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka i być spożywane codziennie, ponieważ są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin i składników mineralnych. Mimo bardzo dużego znaczenia jakie powinno odgrywać pieczywo w codziennej diecie, jego spożycie w P olsce regularnie spada. W 2000 roku wynosiło ono ok. 80 kg/osobę, a w roku 2012 spożycie bułek i chleba w przeliczeniu na jedną osobę wynosiło już tylko ok. 52 kg. Powodem malejącego zainteresowania pieczywem przez konsumentów jest wiele czynników, m.in. takich jak: większe spożycie innych przetworów zastępujących pieczywo (przekąski, chipsy, makarony, płatki śniadaniowe), wzrost cen pieczywa o wysoki[...]

Pieczywo funkcjonalne - dlaczego należy je spożywać? (+ errata)


  Pieczywo jest niezbędne w codziennej diecie człowieka. Zawiera wszystkie potrzebne składniki: węglowodany, tłuszcze, białko, witaminy, związki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Szczególnie bogate w te składniki jest pieczywo ciemne (żytnie); niestety, w odróżnieniu od jasnego (pszennego) jest ono mniej popularne. W celu uzupełnienia niedoborów diety pieczywo może być wzbogacane np. ziarnami zbóż, nasionami roślin oleistych, kiełkami roślinnymi, mlekiem i jego przetworami oraz innymi dodatkami bogatymi w składniki bioaktywne. Dzięki takim dodatkom pieczywo nabiera cech żywności funkcjonalnej. W ostatnich latach obserwuje się obniżanie (średnio o 2 kg rocznie) spożycia chleba przez Polaków. Zapotrzebowanie na pieczywo o jakości zachęc[...]

Pieczywo specjalne w naszej diecie DOI:


  Pieczywo w diecie człowieka zajmuje jedno z pierwszoplanowych miejsc. Wskazuje na to piramida żywieniowa opracowana jako model zdrowego, prawidłowego żywienia. Pieczywo to produkt o wysokiej zawartości węglowodanów, które jak wiadomo stanowią źródło energii dla naszego organizmu. Energia jest potrzebna zarówno dla mięśni jak i dla ośrodkowego układu nerwowego, czyli rzutuje na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz zdolność do wysiłku fizycznego. Węglowodany w pieczywie to oczywiście skrobia, ale także błonnik, niezbędny składnik naszej diety, choć nietrawiony, jednak wspomagający przyswajanie z pokarmu składników odżywczych. W składzie pieczywa znajdują się także białka roślinne, gdzie głównie gluten budzi ostatnio duże obawy przed spożyciem, co wynika z nagłaśniania przez media, nie zawsze potwierdzonych, przypadków niekorzystnego jego wpływu na nasz organizm. Jak w takim razie przeciętny konsument powinien spoglądać na półki z pieczywem - z entuzjazmem (bo niezbędna energia), czy też może z obawą (bo gluten)??? Jeśli stan naszego zdrowia jest dobry, nie mamy stwierdzonych schorzeń wymagających diety wykluczającej, to spożywanie pieczywa zwykłego, razowego oraz jasnego jest obowiązkiem wobec naszego organizmu. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy w naszym organizmie zachodzą potwierdzone zmiany zdrowotne. Wówczas należy dokładnie przeanalizować (najlepiej z dietetykiem), jaką w naszym konkretnym przypadku, bez powielania często nieprawdziwych mitów o pieczywie, ustalić dietę, oczywiście zawierającą pieczywo. Będzie to często pieczywo specjalne (dietetyczne), jak sama nazwa sugeruje, wyprodukowane w taki sposób, aby naszą dietę, wspierać, a nie szkodzić. Pieczywo specjalne ma wyjątkowe walory smakowe, często inny ciekawy zapach, również szczególną wartość odżywczą. Pieczywo i produkty bezglutenowe W przypadku pieczywa specjalnego, pierwsze skojarzenie to pieczywo bezglutenowe. Jest to jedno z wielu rod[...]

Konsumpcja pieczywa w polskich gospodarstwach domowych

Czytaj za darmo! »

Produkty zbożowe, a w tym pieczywo, są podstawowymi artykułami żywnościowymi. Znajdują się na dole piramidy żywieniowej, co oznacza, że powinny być spożywane w diecie w największych ilościach i najczęściej. Wartość energetyczna pieczywa według Tabel składu i wartości odżywczej żywności kształtuje się na poziomie od ponad 200 kcal w przypadku pieczywa żytniego do ponad 400 kcal w 100 g produ[...]

Fakty i mity o pieczywie Zdaniem technologa

Czytaj za darmo! »

W Polsce w ostatnich kilkunastu latach systematycznie spada spożycie pieczywa. Jaka jest przyczyna takiej fatalnej statystyki? Odpowiedzi można szukać w bardzo różnych obszarach. Niewątpliwie powodów jest wiele, niektóre racjonalne, inne zaś zupełnie wydumane. Aby we właściwy sposób ocenić jakie niedobory w organizmie człowieka może spowodować wykluczenie pieczywa z diety, trzeba niewątpliwie bardzo dociekliwego i skutecznego analityka (może lekarza?). Tymczasem łatwiej sięgnąć po suplementy diety, niż pochylić się nad racjonalnie skomponowaną dietą. Być może w dociekaniu i poszukiwaniu właściwego gatunku pieczywa pomocne okażą się podpowiedzi dotyczące "teorii" krążących na temat pieczywa oraz skutków jego spożywania. Oto niektóre z nich.Na śniadanie powinno się jeść pieczywo PRAWDA Ważne jednak, aby wybrać właściwe pieczywo oraz odpowiednią jego ilość. W Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka zaproponowano następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej (we wszystkich posiłkach): 15% - razowe pieczywo pszenne lub żytnie 20% - jasne pieczywo pszenne (najlepsze na śniadanie) 65% - mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie. Najlepiej, jeśli do śniadania zjemy bułkę, rogala lub chałkę. Posiłek węglowodanowy na śniadanie zapewni odpowiednią dawkę energii, która pozwoli na sprawne rozpoczęcie dnia, pozwoli na "przebudzenie" organizmu, głównie mózgu, ze snu.Jeśli dzienna porcja pieczywa wynosi ok. 300-450 g, to z tego 20%, tj. 60-90 g przypada na pieczywo jasne pszenne. Zjedzmy je właśnie na śniadanie. Białe pieczywo jest tuczące FAŁSZ, jeśli porcja białego pieczywa przypada na pierwsze lub drugie śniadanie. PRAWDA, jeśli spożywamy go zbyt dużo (ponad 20% całości pieczywa) lub gdy spożywamy je zbyt późno wieczorem. Dostarczanie organizmowi węglowodanów w nadmiarze w późnych godzinach spowoduje odkładanie się ich w postaci tk[...]

Podatek VAT na pieczywo i ciastka od 1 kwietnia 2011 r.


  18 marca br., niespełna trzy miesiące po wejściu w życie znowelizowanej ustawy o podatku VAT, Sejm postanowił po raz kolejny zmienić zasady opodatkowania pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Na szczęście przepadła, lansowana przez niektórych producentów, koncepcja opodatkowania jednolitą 8% stawką podatku, wszystkich wyrobów ciastkarskich grupowanych w PKWiU pod symbolem 10.71.12.0, niezależnie od ich trwałości. O możliwych jej negatywnych skutkach dla małych fi rm pisałem w artykule "Vat na ciastka" w PPiC 4/2011. Na otarcie łez producentów ciast trwałych, parlamentarzyści wydłużyli z 14 do 45 dni okres "trwałości" ciastek decydujący o ich opodatkowaniu (stawką 8% lub 23%). Poczynając od 1 kwietnia 2011 r. ciastka świeże o deklarowanej trwałości do 45 dni korzystają ze stawki obniżonej. Niektórzy parlamentarzyści wyrażali co prawda wątpliwość, czy ciastko 45-dniowe można jeszcze zaliczyć do ciastek świeżych, ale ich głos nie liczył się przy podejmowaniu uchwały. Podatek VAT na pieczywo i ciastka od 1 k[...]

 Strona 1  Następna strona »