Wyniki 1-10 spośród 68 dla zapytania: Amarantus

Amarantus w piekarstwie


  Amarantus to roślina niezwykle cenna dla współczesnego człowieka z uwagi na walory żywieniowe, lecznicze, ekologiczne i rolnicze. Ziarna amarantusa charakteryzują się nadzwyczaj cennym żywieniowo składem chemicznym. Na cenne właściwości żywieniowe i lecznicze amarantusa składa się wysoka zawartość tokoferoli i tokotrienoli - substancji wykazujących działanie przeciwrodnikowe (nadmiar rodników w organizmie spowodowany m.in. stresem, przeciążeniem pracą i nadmiernym wysiłkiem fizycznym oraz umysłowym, to często główna przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych). Amarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i A ztekowie. Obecnie szarłat uprawia się na nasiona i warzywo w wielu krajach obu Ameryk, południowo- wschodniej Azji oraz Afryki. Interesują się nim również kraje Europy: Niemcy, Austria, Słowacja, Czechy, Hiszpania, Ukraina i inne. Amarantus charakteryzuje się dużą intensywnością wiązania atmosferycznego dwutlenku węgla, co czyni z niego roślinę łagodzącą skutki efektu cieplarnianego. Jest odporniejszy na susze i powodzie niż inne rośliny uprawne. Może być uprawiany w różnych regionach klimatyczno-glebowych na całym świecie, także w Polsce. Amarantus jest rośliną o bardzo wysokiej odporności na choroby i szkodniki oraz jest zalecany do urozmaicania płodo[...]

Amarantus - wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości wykorzystania w profilaktyce żywieniowej

Czytaj za darmo! »

Amarantus jest rośliną uprawną znaną i wykorzystywaną od kilku tysiącleci. Odkrycia archeologiczne wskazują, że był on uprawiany ma terenach obu Ameryk już około 4000 lat przed naszą erą. W Polsce badania nad jego uprawą i użytkowaniem rozpoczęto w roku 1989. Pięć lat później wprowadzono w Polsce nasiona amarantusa do normalnej uprawy (odmiany Aztek i Rawa), a otrzymywane z nich produkty do ob[...]

Amarantus - manna XXI wieku

Czytaj za darmo! »

Amarantus, zwany po polsku szarłatem, należy do grupy roślin, które uprawiały na szeroką skalę na ziarno spożywcze ludy Mezoameryki (Olmeków, Majów, Zapoteków, Totonaków, Tolteków i Azteków) już 5 tysięcy lat temu. Na terenie dzisiejszego Meksyku roślinę tę nazywano Huautli. Rolnicy azteccy dostarczali na dwór Montezumy (1466-1520) w Tenochtitlan 20 tys. ton ziaren Huautli rocznie. Hiszpanie wprowadzili jednak zakaz uprawy i spożywania amarantusa, gdyż w oczach chrześcijan symbolizował on pogaństwo. Amarantus od niepamiętnych czasów uprawiany był także w Azji południowo-wschodniej, jako warzywo. W literaturze światowej i krajowej amarantus występuje pod wieloma innym nazwami: Amarant, Amarante, Achis, Achita, African spinach, Bledos, Bondue, Bush greans, Choito, Coimi, Indian S[...]

Tradycyjna Medycyna Chińska (TMC) o zbożach

Czytaj za darmo! »

Zboża i produkty zbożowe to podstawa żywienia zapewniająca nam energię, czystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z punktu widzenia TMC zboża umieszczane są w centrum poszukiwań równowagi pierwiastka żeńskiego i męskiego. Oznacza to, że dzięki zbożom łatwiej nam dojść do pożądanej równowagi organizmu. Według TMC brak równowagi utożsamiany jest m.in. z różnymi chorobami, stanami zapalnymi, nadmiernymi lub osłabionymi emocjami. Jak wykorzystywać zboża, aby przynosiły korzyści zdrowotne? Aby w pełni wykorzystywać drogocenne działanie zbóż warto wiedzieć o kilku podstawowych zasadach. 1. Przemiałowi należy poddać całe ziarno. Zboża oczyszczone działaj[...]

Amarantus - skład chemiczny i wartość prozdrowotna DOI:10.15199/65.2017.6.9


  Amarantus, inaczej zwany również szarłatem, należy do rodzaju Amaranthus L., rodziny Amaranthaceae. Jest rośliną z grupy pseudozbóż, które z botanicznego punktu widzenia są roślinami dwuliściennymi (w przeciwieństwie do jednoliściennych zbóż właściwych). W odróżnieniu od tradycyjnych zbóż charakteryzuje je doskonały profil aminokwasowy oraz bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza brak białek glutenowych, co pozwala zakwalifikować je do żywności funkcjonalnej [11]. Amarantus jest uprawiany w wielu regionach świata o klimacie tropikalnym i umiarkowanym jako roślina ozdobna lub użytkowa, głównie jako liściaste warzywo lub w celu pozyskania jadalnych nasion. Typ warzywny reprezentuje 17 gatunków amarantusa [25]. Największą wartość pod względem żywieniowym mają trzy gatunki: Amaranthus cruentus L., Amaranthus hypochondriacus L. oraz Amaranthus caudatus L. Dwa pierwsze z wymienionych użytkowane są nie tylko na nasiona, ale również jako warzywo [25]. NASIONA AMARANTUSA - skład chemiczny Nasiona amarantusa w porównaiu z innymi zbóżami wyróżniają się dużą ilością białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawartość tego składnika może wynosić nawet do 23%. Białko znajdujące się w nasionach amarantusa odznacza się dużą przyswajalnością [11]. Ponadto podczas procesów technologicznych jego ilość nie ulega zmianom. Profil aminokwasowy charakteryzuje się dużą zawartością lizyny. Jest to szczególnie ważne, ponieważ lizyna jest najczęstszym aminokwasem ograniczającym pełne wykorzystanie pozostałych aminokwasów w zbożach, a ponadto zawiera dużo aminokwasów siarkowych [22]. W 100 g białka nasion amarantusa znajduje się 4,7 g lizyny i 4,4 metioniny z cystyną [6], natomiast w 100 g białka pszenicy odpowiednio 2,2 i 3,4 g [10]. Białko nasion amarantusa odznacza się dużą zawartością tryptofanu, który stanowi ok. 1% wszystkich aminokwasów. Jakość odżywcza białka zależy nie tylko od składu i wzajemnych proporcji aminokwasów egzogennych, ale także [...]

Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. II*)


  W przeprowadzonych badaniach laboratoryjnych wykorzystano ziarno sorgo i amarantusa oraz bulwy topinamburu (Albik, Rubik) i odpadowe orzechy włoskie. Tabela 2 przedstawia charakterystykę podstawowych parametrów stosowanych w badaniach surowców oraz sporządzonych z ich wykorzystaniem zacierów słodkich. Największą wilgotnością charakteryzowały się topinambur biały (77%) i fioletowy (78%), a najmniejszą odpadowe orzechy włoskie (5,5%). Orzechy włoskie charakteryzowały się wysoką zawartością tłuszczu (61,6 %), natomiast zawartość węglowodanów była bardzo mała. Ekstrakt otrzymanych zacierów słodkich zawierał się w granicach od 18,1 oBlg (zacier z sorgo) do 7,6 oBlg (zacier z orzechów włoskich). Wartości pH tych zacierów były zbliżone i wynosiły od 5,6 (zacier z sorgo) do 5,4 (zacier z amarantusa). Fermentacje analizowanych surowców przy użyciu drożdży As-4 przebiegały bez zakłóceń. Po 72 h fermentacji (tabela 3) odfermentowanie pozorne wynosiło 0,3 oBlg (sorgo); 3,7 oBlg (topinambur Rubik); 3,5 oBlg (topinambur Albik); 4,5 oBlg (orzechy włoskie); 1,0 oBlg (amarantus). Badania mikroskopowe oraz wartości pH uzyskane po trzeciej dobie fermentacji, tj. od 4,7 do 4,3 - wskazują na brak infekcji bakteryjnych w zacierach. Zakażenie zacierów bakteriami powoduje bowiem wzrost kwasowości, co skutkuje spadkiem pH, nawet poniżej wartości 3,5. Stężenie alkoholu w zacierach z sorgo, topinamburu Rubik, topinamburu Albik, orzechów włoskich i amarantusa rosło odpowiednio od 3,47%, 2,85%, 2,85%, 1,93%, 7,12% (po 24 h) do 9,05%, 4,30%, 4,37%, 2,37, 8,57% (po 72 h). Największą wydajność etanolu ze 100 kg skrobi uzyskano w wyniku fermentacji amarantusa, tj. 66,38 dm3 A100/100 kg skrobi i sorgo, tj. 65,29 dm3 A100/100 kg skrobi. Produktywność fermentacji (cm3 A100/dm3 x h) była największa po pierwszej dobie i wynosiła odpowiednio: 1,44; 1,2; 1,2; 0,8; 2,96 cm3 A100/dm3 x h. Ubytek największej ilości CO2 stwierdzono po 72 h (rys. 8), przy fermentacji zacie[...]

Zdrowa dieta bezglutenowa DOI:


  Każdy sposób odżywiania się powinien być odpowiednio skomponowany. W diecie bezglutenowej ważne jest dbanie o różnorodność, pomimo mniejszej gamy produktów zbożowych do wyboru. Oczywiście, ze względu na fakt, że pewne zboża są wykluczone, łatwo popaść w monotonię. W poniższym artykule podpowiemy jak w praktyce powinna wyglądać zdrowa dieta bezglutenowa. Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego? Cytując definicję słowa "dieta" zaczerpniętą ze słownika języka polskiego możemy dowiedzieć się że jest to: "system odżywiania polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu". Bardzo ważne jest, abyśmy właśnie szczególną uwagę zwrócili na fakt, że rodzaj dobieranego pokarmu musi być dostosowany do potrzeb organizm[...]

Prozdrowotne właściwości płatków śniadaniowych

Czytaj za darmo! »

Płatki śniadaniowe stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych w diecie. Są bowiem wzbogacane w witaminy i niektóre pierwiastki. We wszystkich płatkach zawarte są witaminy z grupy: B1, B2, B6, B12, foliany, niacyna, kwas pantotenowy. Witaminy te zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego, spełniają też wiele innych funkcji., w tym chronią organizm przed niekorzystnymi zmianami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Płatki śniadaniowe są również bogatym źródłem składników mineralnych - wapnia, magnezu i żelaza. Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy kości i zębów, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i właściwego kurczenia się mięśni. Żelazo zaś jest potrzebne do syntezy hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości[...]

Mali roślinożercy

Czytaj za darmo! »

Według raportu Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zbilansowane diety - wegańska, laktowegetariańska i laktoowowegetariańska - mogą być stosowane w wieku rozwojowym. Jedynie frutarianizm i dieta makrobiotyczna powodują znaczne niedobory żywieniowe oraz zaburzenia wzrostu i przyrostu masy ciała.Nie jest znana dokładna liczba dzieci, które stosują dietę bezmięsną. Szacuje się, że w USA w 2005 r. dieta wegetari[...]

 Strona 1  Następna strona »