Wyniki 1-10 spośród 65 dla zapytania: Amarantus

Amarantus w piekarstwie


  Amarantus to roślina niezwykle cenna dla współczesnego człowieka z uwagi na walory żywieniowe, lecznicze, ekologiczne i rolnicze. Ziarna amarantusa charakteryzują się nadzwyczaj cennym żywieniowo składem chemicznym. Na cenne właściwości żywieniowe i lecznicze amarantusa składa się wysoka zawartość tokoferoli i tokotrienoli - substancji wykazujących działanie przeciwrodnikowe (nadmiar rodników w organizmie spowodowany m.in. stresem, przeciążeniem pracą i nadmiernym wysiłkiem fizycznym oraz umysłowym, to często główna przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych). Amarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i A ztekowie. Obecnie szarłat uprawia się na nasiona i warzywo w wielu krajach obu Ameryk, południowo- wschodniej Azji oraz Afryki. Interesują się nim również kraje Europy: Niemcy, Austria, Słowacja, Czechy, Hiszpania, Ukraina i inne. Amarantus charakteryzuje się dużą intensywnością wiązania atmosferycznego dwutlenku węgla, co czyni z niego roślinę łagodzącą skutki efektu cieplarnianego. Jest odporniejszy na susze i powodzie niż inne rośliny uprawne. Może być uprawiany w różnych regionach klimatyczno-glebowych na całym świecie, także w Polsce. Amarantus jest rośliną o bardzo wysokiej odporności na choroby i szkodniki oraz jest zalecany do urozmaicania płodo[...]

Amarantus - wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości wykorzystania w profilaktyce żywieniowej

Czytaj za darmo! »

Amarantus jest rośliną uprawną znaną i wykorzystywaną od kilku tysiącleci. Odkrycia archeologiczne wskazują, że był on uprawiany ma terenach obu Ameryk już około 4000 lat przed naszą erą. W Polsce badania nad jego uprawą i użytkowaniem rozpoczęto w roku 1989. Pięć lat później wprowadzono w Polsce nasiona amarantusa do normalnej uprawy (odmiany Aztek i Rawa), a otrzymywane z nich produkty do ob[...]

Amarantus - manna XXI wieku

Czytaj za darmo! »

Amarantus, zwany po polsku szarłatem, należy do grupy roślin, które uprawiały na szeroką skalę na ziarno spożywcze ludy Mezoameryki (Olmeków, Majów, Zapoteków, Totonaków, Tolteków i Azteków) już 5 tysięcy lat temu. Na terenie dzisiejszego Meksyku roślinę tę nazywano Huautli. Rolnicy azteccy dostarczali na dwór Montezumy (1466-1520) w Tenochtitlan 20 tys. ton ziaren Huautli rocznie. Hiszpanie wprowadzili jednak zakaz uprawy i spożywania amarantusa, gdyż w oczach chrześcijan symbolizował on pogaństwo. Amarantus od niepamiętnych czasów uprawiany był także w Azji południowo-wschodniej, jako warzywo. W literaturze światowej i krajowej amarantus występuje pod wieloma innym nazwami: Amarant, Amarante, Achis, Achita, African spinach, Bledos, Bondue, Bush greans, Choito, Coimi, Indian S[...]

Tradycyjna Medycyna Chińska (TMC) o zbożach

Czytaj za darmo! »

Zboża i produkty zbożowe to podstawa żywienia zapewniająca nam energię, czystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z punktu widzenia TMC zboża umieszczane są w centrum poszukiwań równowagi pierwiastka żeńskiego i męskiego. Oznacza to, że dzięki zbożom łatwiej nam dojść do pożądanej równowagi organizmu. Według TMC brak równowagi utożsamiany jest m.in. z różnymi chorobami, stanami zapalnymi, nadmiernymi lub osłabionymi emocjami. Jak wykorzystywać zboża, aby przynosiły korzyści zdrowotne? Aby w pełni wykorzystywać drogocenne działanie zbóż warto wiedzieć o kilku podstawowych zasadach. 1. Przemiałowi należy poddać całe ziarno. Zboża oczyszczone działaj[...]

Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. II*)


  W przeprowadzonych badaniach laboratoryjnych wykorzystano ziarno sorgo i amarantusa oraz bulwy topinamburu (Albik, Rubik) i odpadowe orzechy włoskie. Tabela 2 przedstawia charakterystykę podstawowych parametrów stosowanych w badaniach surowców oraz sporządzonych z ich wykorzystaniem zacierów słodkich. Największą wilgotnością charakteryzowały się topinambur biały (77%) i fioletowy (78%), a najmniejszą odpadowe orzechy włoskie (5,5%). Orzechy włoskie charakteryzowały się wysoką zawartością tłuszczu (61,6 %), natomiast zawartość węglowodanów była bardzo mała. Ekstrakt otrzymanych zacierów słodkich zawierał się w granicach od 18,1 oBlg (zacier z sorgo) do 7,6 oBlg (zacier z orzechów włoskich). Wartości pH tych zacierów były zbliżone i wynosiły od 5,6 (zacier z sorgo) do 5,4 (zacier z amarantusa). Fermentacje analizowanych surowców przy użyciu drożdży As-4 przebiegały bez zakłóceń. Po 72 h fermentacji (tabela 3) odfermentowanie pozorne wynosiło 0,3 oBlg (sorgo); 3,7 oBlg (topinambur Rubik); 3,5 oBlg (topinambur Albik); 4,5 oBlg (orzechy włoskie); 1,0 oBlg (amarantus). Badania mikroskopowe oraz wartości pH uzyskane po trzeciej dobie fermentacji, tj. od 4,7 do 4,3 - wskazują na brak infekcji bakteryjnych w zacierach. Zakażenie zacierów bakteriami powoduje bowiem wzrost kwasowości, co skutkuje spadkiem pH, nawet poniżej wartości 3,5. Stężenie alkoholu w zacierach z sorgo, topinamburu Rubik, topinamburu Albik, orzechów włoskich i amarantusa rosło odpowiednio od 3,47%, 2,85%, 2,85%, 1,93%, 7,12% (po 24 h) do 9,05%, 4,30%, 4,37%, 2,37, 8,57% (po 72 h). Największą wydajność etanolu ze 100 kg skrobi uzyskano w wyniku fermentacji amarantusa, tj. 66,38 dm3 A100/100 kg skrobi i sorgo, tj. 65,29 dm3 A100/100 kg skrobi. Produktywność fermentacji (cm3 A100/dm3 x h) była największa po pierwszej dobie i wynosiła odpowiednio: 1,44; 1,2; 1,2; 0,8; 2,96 cm3 A100/dm3 x h. Ubytek największej ilości CO2 stwierdzono po 72 h (rys. 8), przy fermentacji zacie[...]

Prozdrowotne właściwości płatków śniadaniowych

Czytaj za darmo! »

Płatki śniadaniowe stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych w diecie. Są bowiem wzbogacane w witaminy i niektóre pierwiastki. We wszystkich płatkach zawarte są witaminy z grupy: B1, B2, B6, B12, foliany, niacyna, kwas pantotenowy. Witaminy te zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego, spełniają też wiele innych funkcji., w tym chronią organizm przed niekorzystnymi zmianami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Płatki śniadaniowe są również bogatym źródłem składników mineralnych - wapnia, magnezu i żelaza. Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy kości i zębów, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i właściwego kurczenia się mięśni. Żelazo zaś jest potrzebne do syntezy hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości[...]

Mali roślinożercy

Czytaj za darmo! »

Według raportu Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zbilansowane diety - wegańska, laktowegetariańska i laktoowowegetariańska - mogą być stosowane w wieku rozwojowym. Jedynie frutarianizm i dieta makrobiotyczna powodują znaczne niedobory żywieniowe oraz zaburzenia wzrostu i przyrostu masy ciała.Nie jest znana dokładna liczba dzieci, które stosują dietę bezmięsną. Szacuje się, że w USA w 2005 r. dieta wegetari[...]

Alternatywne surowce wykorzystywane w browarnictwie


  Przedstawiono możliwości wykorzystania do produkcji piwa niekonwencjonalnych surowców, takich jak: proso, pszenżyto amarantus, gryka i komosa ryżowa. Mimo że mogą one być trudne w przerobie, wydają się interesujące pod kątem produkcji piw o ciekawym, nowym smaku i aromacie. Wykorzystując słody z pseudozbóż, czy też prosa, można otrzymać napoje bezglutenowe. Opisane zboża i pseudozboża różnią się składem chemicznym od jęczmienia, co powoduje konieczność zmian technologii produkcji słodu, jak i piwa.Wstęp Obecnie, ze względu na wysycenie rynku klasycznymi piwami typu lager, browary konkurują ze sobą poszukując nowych surowców i produkując piwa o ciekawym i niespotykanym profilu smakowo-zapachowym. Jedną z możliwości zmiany smaku piwa oraz jego trwałości jest dodatek surowców niesłodowanych [1]. Coraz częściej browary dążą do zaspokojenia potrzeb niszowych grup konsumentów, przygotowując produkty bezglutenowe, o obniżonej goryczce, czy też piwa z dodatkiem syropów owocowych. Produkcja takich napojów wymaga często zastosowania innych surowców niż tradycyjne. Ponadto użycie niekonwencjonalnego surowca ma przyciągnąć uwagę i zachęcić potencjalnego klienta do nabycia danego produktu. W minionej dekadzie ukazało się kilka doniesień naukowych na temat wykorzystania do produkcji piwa różnych zbóż (proso i pszenżyto) oraz pseudozbóż (amarantus, komosa ryżowa i gryka) [1-9]. Są to surowce o tyle ciekawe, że wszystkie, z wyjątkiem pszenżyta, poddane procesowi słodowania mogą posłużyć do produkcji piw bezglut[...]

Chlebek sukcesu DOI:

Czytaj za darmo! »

Na Lubelszczyźnie jesteśmy znaczącą firmą, z ponad 104-letnią tradycją, zaopatrującą rynek spożywczy w pieczywo - mówi prezes Społem LSS, Mieczysław Zapał. Za wysoką jakość wyrobów, produkcję opartą na własnych recepturach, pozytywny wizerunek wyrobów i zakładów produkcyjnych, w tym piekarni, otrzymaliśmy wiele nagród, dyplomów, wyróżnień i podziękowań nie tylko z Lubelszczyzny, ale też z różnych krańców Polski, a nawet z zagranicy. Z satysfakcją pragnę poinformować, że za chleb żytni z amarantusem bez drożdży otrzymaliśmy tytuł laureata XXIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO Polska. Satysfakcja tym większa, że doceniono nas na AGRO Polska już po raz drugi. Nagrodzony chleb już w momencie pojawienia się [...]

 Strona 1  Następna strona »