Wyniki 1-10 spośród 881 dla zapytania: błonnik

Napoje funkcjonalne DOI:

Czytaj za darmo! »

LIDER INNOWACJI Herbaty proponowane przez Zentis Polska Sp. z o.o. prezentują najwyższy poziom, tak uważają producenci napojów. Olbrzymie znaczenie dla osiągnięcia najwyższej jakości herbat (i nie tylko herbat) ma praca działu R&D i znajomość surowców. Preparaty do przygotowania napojów na bazie herbat, proponowane przez Zentis Polska, opierają się na specjalnie wyselekcjonowanych i dobranych ekstraktach. Rozwijając powyższą grupę preparatów założono, aby ich skład był jak najprostszy i zawierał tylko niezbędne składniki. To założenie przyczynia się do zachowania wyrazistości oraz charakterystycznych i indywidualnych cech napojów powstałych na bazie preparatów Zentis Polska. Zielona herbata znana jest od 5000 lat jako napój leczniczy, wspomagający ciało i umysł. Około 729 r. dzięki mnichom buddyjskim dotarła z Chin do Indii, ok. 1600 r. dzięki podróżnikom dotarła do Europy. W 1835 r. Anglicy odkryli indyjską odmianę zielonej herbaty w prowincji Assam i niebawem ładunki sfermentowanej zielonej herbaty popły[...]

Kukurydza - Część 3. Błonnik pokarmowy

Czytaj za darmo! »

Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym albo substancjami balastowymi, stanowiący składnik struktury komórek roślinnych, odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Definicja opracowana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych (AACC) brzmi następująco: "Błonnik pokarmowy jest składnikiem jadalnych części roślin, w skład którego wchodzą: sacharydy, nie trawione i nie wchłaniane w jeli[...]

Błonniki dietetyczne i ich zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym

Czytaj za darmo! »

Od ponad stu lat produkujemy żywność metodami przemysłowymi, usuwając trudne w obróbce skórki z owoców i warzyw, liście i łodygi bądź elementy niepożądane ze względu na kolorystykę, np. otręby z mąki. W domu obieramy dzieciom skórki z jabłek, a elementy pożywienia wymagające dłuższego żucia usuwamy z naszego jadłospisu… Od ponad stu lat zjadamy coraz mniej błonnika, a skutki jego chroni[...]

Napoje funkcjonalne DOI:

Czytaj za darmo! »

LIDER INNOWACJI W ciągu ostatnich kilku miesięcy firma ZENTIS Polska Sp. z o.o. zaproponowała kilka ciekawych projektów napojowych z grupy napojów prozdrowotnych. Rynek napojowy w Polsce i na świecie jest spragniony innowacyjnych koncepcji napojowych, zwłaszcza w obszarze produktów prozdrowotnych. Jednym z ważniejszych trendów jest wzmacnianie odporności. Inne cechy mają napoje na wzmacnianie odporności, a inne - napoje wzmacniające organizm dzieci. Jedną z propozycji napojów na wzmocnienie odporności u dzieci są nasze dwie koncepcje smoothies: pierwsza to smoothie o smakach malina-jabłko-miódwitamina C, a druga to smoothie o smaku czarna porzeczka-miód-witamina C. Oba warianty zawierają błonnik z β-glukanem. Właśnie ten składnik powoduje wzmocnienie odporności organizmu. Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą cząsteczkową i efektami pobudzającymi układ odpornośc[...]

Błonnik - niezbędne włókno roślinne

Czytaj za darmo! »

Słowa kluczowe: błonnik, włókno roślinne, błonnik nierozpuszczalny, błonnik rozpuszczalny Key words: cellulose, vegetable fiber, insoluble fiber, soluble fiber Cellulose - indispensable vegetable fiber In the paper the chemical characteristic of cellulose is described. The main sources of cellulose are cereals, cereal products and also vegetables and fruits. Products rich in cellulose have p[...]

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia? DOI:


  Nie wszyscy wiedzą, że aby zadbać o kondycję układu krążenia warto spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe. W tej grupie żywności znajdują się: płatki pełnoziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy i otręby. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, aby móc jeszcze lepiej zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Co to jest błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które przechodzą przez układ pokarmowy człowieka i nie podlegają trawieniu ani wchłanianiu. Zaliczamy do nich wielocukry (celulozy, hemicelulozy), ligniny, beta-glukany, gumy, śluzy roślinne, agar, woski. Wśród tych związków możemy wyróżnić takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które w wodzie się nie rozpuszczają. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia rekomenduje się, aby codzienna dieta dostarczała min. 30 g błonnika pokarmowego. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia zaledwie ok. 15-20 g tego cennego składnika. Źródła błonnika pokarmowego Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach roślinnych. Dostarczamy go do organizmu spożywając warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe z całego ziarna. Funkcje błonnika pokarmowego i jego[...]

 Strona 1  Następna strona »