Wyniki 1-10 spośród 1075 dla zapytania: kawa

Kawa z charakterem DOI:

Czytaj za darmo! »

Kawa, to wizytówka każdego lokalu. Świadczy o jej klasie, renomie, szacunku dla smaku w każdej postaci. Jakość tkwi w szczegółach, a kawa to szczegół, który łatwo może stać się najważniejszym wspomnieniem z restauracji. Zadbajmy, by zawsze po królewsku wieńczyła kulinarne dzieło i zostawiała jak najmilsze wspomnieni[...]

Kawa Rioba polecana przez baristów

Czytaj za darmo! »

Tylko wysokiej jakości kawa, gwarantuje wysokie zyski w kawiarni. Ekskluzywna kawa Rioba, dystrybuowana wyłącznie przez MAKRO Cash & Carry, jest tego najlepszym przykładem. Rioba to więcej niż kawa - to niezawodny i kompleksowy pakiet kawiarnianych rozwiązań dla gastronomii.Włoska kawa Rioba zajmuje czołową pozycję w kawowej ofercie firmy MAKRO. Wysoka jakość i różnorodność mieszanek sprzedawanych pod tą marką sprawia, że są one szczególnie polecane do barów, kawiarni i restauracji. Wszędzie tam, gdzie kawa jest nieodzownym elementem menu, Rioba będzie najlepszą wizytówką lokalu. Bogactwo smaków i ofert Wśród kaw sygnowanych marką Rioba każdy odnajdzie mieszankę najlepiej dopasowaną do swych potrzeb. Ale nie tylko. MAKRO oferuje również bogatą gamę syropów Rioba, o najp[...]

Kawa po polsku


  Podczas eliminacji do tegorocznych Mistrzostw Polski Baristów, jeden z zawodników powiedział, że chociaż sam najbardziej lubi pić wysokiej jakości kawy, np. z Kenii, na zawody przygotował kawę z robustą, bo taką wolą klienci w kawiarniach. Z badania internetowego przeprowadzonego przez jednego z największych dostawców kawy na rynku HoReCa wynika, że najbardziej popularnym napojem kawowym w Polsce jest latte. Natomiast według jednego z ogólnopolskich dzienników, ponad 90% kaw wypijanych w naszym kraju to kawy rozpuszczalne lub mielone, zalane wrzątkiem. Wiele się mówi w branży kawowej o tak zwanym "polskim smaku". Kawa powinna by[...]

Kawa na ławę DOI:


  Każdy z nas usłyszał kiedyś od lekarza, żeby nie pić tyle kawy, bo wypłukuje z organizmu magnez i wapń, podnosi ciśnienie, wywołuje arytmie, szkodzi żołądkowi i może stanowić istotny czynnik ryzyka raka trzustki... Tymczasem w ciągu ostatnich kilku lat kawa z czarnej listy niezdrowych używek wysunęła się na pozycję wschodzącej gwiazdy chemoprewencji, a eksperci zalecają, żeby pić od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie, bo wtedy nasz organizm w pełni doceni jej silny potencjał antyoksydacyjny.Udowodniono, że kawa chroni przed cukrzycą, miażdżycą i udarami, wspomaga mikrobiom jelit, jest czynnikiem ochronnym przed złośliwymi nowotworami wątroby, jelita grubego, macicy i prostaty, może również - nawet o 30-60% - zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona. Dwa lata temu kawa - obok owoców i warzyw - znalazła się w przygotowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻiŻ) najnowszej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Oczywiście, jeśli ktoś pije 10 filiżanek espresso dziennie, może cierpieć z powodu nadpobudliwości i mocniejszego bicia serca. Jednakże kawa spożywana w umiarkowanych ilościach jest elementem racjonalnej i prozdrowotnej diety. całe zdrowie w kawie[...]

Rynek kawy

Czytaj za darmo! »

Kawa nie jest produktem niezbędnym do życia. Przez całe wieki, ludy euroazjatyckie nie wiedziały o jej istnieniu. Została doceniona dopiero trzy stulecia temu, a jedynie niecałe sto lat temu jej spożycie rozprzestrzeniło się w większości krajów Europy. Chociaż nie zaspokaja naszych podstawowych, życiowych potrzeb, zwyczaj kosztowania od czasu do czasu "małej czarnej" stał się tak powszechny, że coraz trudniej nam się bez niej obyć.Kawa, która delikatnie budzi o poranku, którą pijemy z kolegami w pracy, z przypadkowo spotkanymi przyjaciółmi, która harmonijnie wieńczy posiłek - jest tak wiele okazji, by dzielić się przyjemnością jej degustacji. Na początku, owoce dziko rosnących kawowców były gotowane przez Eti[...]

Kawa dla zaawansowanych DOI:

Czytaj za darmo! »

Dobra kawa jest wymagająca i chcąc ją z dumą podawać gościom, trzeba się w to naprawdę mocno zaangażować. Warto, bo kawa potrafi nam się wspaniale odwdzięczyć bogactwem swego smaku i aromatu. Można tego doświadczyć odwiedzając warszawską palarnię Kofi Brand.Kofi Brand to mikropalarnia kawy, założona cztery lata temu przez Konrada Oleksaka i wspólników. Jego przygoda z kawą zaczęła się w Irlandii, gdzie najpierw był baristą, a następnie pracował w największej irlandzkiej palarni kawy. Zdobywając tam ogromną wiedzę i doświadczenie, odkrył też w sobie kawową pasję, bez której trudno o sukces w tym biznesie. Po powrocie do Polski Konrad postanowił stworzyć palarnię, która pozw[...]

 Strona 1  Następna strona »