Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: wzbogacanie żywności

Wzbogacać żywność czy nie wzbogacać?

Czytaj za darmo! »

Odpowiednia i urozmaicona dieta powinna dostarczyć wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia człowieka, w ilościach zgodnych z zaleceniami żywieniowymi. Jednak współczesny styl życia wynikający m.in. z urbanizacji i uprzemysłowienia, wpływa na zmniejszenie aktywności fizycznej człowieka, co prowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania organizmu na[...]

Wzbogacanie mąki w mikroelementy optymalnym sposobem na ograniczenie wielu schorzeń ludzi DOI:


  Najlepszym rozwiązaniem, które chroni przed niedoborem niezbędnych dla organizmu ludzkiego mikroelementów byłoby zapewnienie powszechnego spożycia zbilansowanych posiłków i stosowanie się do zasad zdrowej diety. Niestety, na wielu obszarach świata jest to cel trudny, czy wręcz niemożliwy do osiągnięcia. Dlatego wzbogacanie w mikroelementy artykułów żywnościowych, szczególnie tych najbardziej rozpowszechnionych na świecie, umożliwia dostarczenie dużej części populacji (bez zmiany nawyków żywieniowych), niezbędnych dla organizmu składników i w konsekwencji ograniczenie skali schorzeń związanych z ich niedoborem. Jednym z takich powszechnie dostępnych produktów spożywczych jest mąka. Wzbogacanie produktów żywnościowych wynikać może z dwóch powodów: - gdy chodzi o uzupełnienie ubytku mikroelementów (witamin, soli mineralnych) powstałego podczas procesu technologicznego (ang. enrichment); np. w przypadku produkcji mąki o wyciągu 70-75% notuje się ubytki żelaza i witamin z g[...]

Wzbogacony jadłospis DOI:


  Płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminy i żelazo. Kawa z magnezem. Sok i kiełbasa z dodatkiem bakterii probiotycznych. Czy to tylko chwyty marketingowe? Nie. Wzbogacana żywność może chronić przed chorobami, poprawiać kondycję fizyczną i odporność na stres. Jest lepsza niż jakiekolwiek tabletki lub kapsułki.Wydawałoby się, że wszystkie niezbędne składniki odżywcze zawarte są w tym, co jemy, że "normalna" żywność nam wystarcza. Ale to nieprawda. Obecnie, niestety rzadko sięga się po naturalne produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Często bardziej preferowana i reklamowana jest żywność wysokoprzetworzona, która jest łatwiejsza i wygodniejsza w przygotowaniu, ale traci większość witamin i mikroelementów podczas procesów technologicznych. Pasteryzacja lub sterylizacja zmniejsza ilość witaminy C w sokach nawet o ponad 50 proc. A w odtłuszczonym mleku jest nie tylko niewiele kalorii, lecz także mniej niż w pełnym mleku rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A i D. Podczas mielenia ziarna na mąkę wraz z otrębami usuwane są też witaminy z grupy B. Dlatego brak ich również w makaronach czy w białym pieczywie, które robi się z wysokooczyszczonej mąki. Wiele osób stosuje diety lub po prostu je mniej po to, by zachować ładną sylwetkę. To prawda, że nasze życie jest coraz wygodniejsze i brak nam ruchu, dlatego nie potrzebujemy wielu kalorii. Ale wciąż potrzeba nam tyle samo cennych witamin i minerałów. Skorygowany skład Wzbogacanie żywności, zwane też fortyfikacją, jest to dodawanie jednego lub kilku składników odżywczych do wyrobów spożywczych, bez względu na to, czy normalnie występują one w danym produkcie, czy nie. Ma to na celu zapobieganie i korygowanie występujących niedoborów jednego lub wielu składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Grupami zwiększonego ryzyka tych niedoborów mogą być: dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu, kobiety w ciąży i karmiące, ludzie w wie[...]

Wzbogacanie mąki w witaminy i składniki mineralne - zalecenia WHO i niektóre programy krajowe DOI:


  Mąkę, podobnie jak inne produkty spożywcze, można wzbogacać dodając jeden lub kilka składników odżywczych, bez względu na to, czy występują one w tych produktach, czy nie. Celem wzbogacania jest prewencja chorób związanych z niedoborem składników odżywczych w normalnej diecie. Niedobory witamin i składników mineralnych występują dość powszechnie. W krajach rozwiniętych problem niedoborów wynika przede wszystkim z nieprzestrzegania zasad prawidłowego żywienia. Diety zawierają najczęściej zbyt dużo energii, tłuszczu i węglowodanów prostych, a zbyt mało błonnika, witamin i składników mineralnych. Znacznymi niedoborami witamin i składników mineralnych dotknięta jest ludność krajów rozwijających się, w których występuje niedostatek żywności i bieda. Niedobór składników mineralnych występuje zwłaszcza wśród ludności, której podstawowym pożywieniem są produkty pochodzenia roślinnego, zawierają one bowiem włókno pokarmowe i kwas fitynowy, odpowiedzialne za obniżenie wykorzystania (przyswajania) składników mineralnych, szczególnie wapnia, żelaza i cynku. Do grup osób szczególnie wrażliwych na niedobory składników odżywczych należą dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. U dzieci niedobory witamin i substancji mineralnych mogą powodować zaburzenia wzrostu, rozwoju intelektualnego, wzrost zachorowalności i umieralności (tab. 1). Szacuje się, że z powodu niedoboru witaminy A każdego roku umiera 670 tys. dzieci poniżej 5. roku życia, a z powodu niedokrwistości z niedoboru żelaza matek w okresie ciąży - 115 tys. dzieci. W populacjach, w których występują niedobory żelaza stwierdza się także niedobory cynku, które są przyczyną śmierci 4% ludności o niskich dochodach. Badania przeprowadzone przez WHO w latach 1993-2005 wskazują, że anemia z niedoboru żelaza jest poważnym problemem światowym - dotyczy 30% kobiet w wieku rozrodczym, 42% kobiet w ciąży i 47% dzieci w wieku przedszkolnym, także z krajów rozwiniętych. Śmi[...]

Nowości wydawnicze DOI:

Czytaj za darmo! »

"Chemia żywności" - praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk W Wydawnictwie WNT ukazał się ostatnio dwutomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. W tomie 1 pod tytułem: "Główne składniki żywności", oprócz przedmowy, znajdują się następujące rozdziały: 1. Zakres i rola chemii żywności. Zdzisław E. Sikorski. 2. Budowa i podstawowy skład surowców i produktów. Robert Tylingo. 3. Rola wody w żywności. Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart. 4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne raz rola w żywności. Piotr Szefer. 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie. Hanna Staroszczyk. 6. Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie[...]

"Chemia żywności" DOI:

Czytaj za darmo! »

W WNT ukazał się ostatnio 2-tomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Konstruktywny współudział w redakcji podręcznika miała Magdalena Komarać z PAN Olsztyn. W tomie 1 - Główne składniki żywności znajdziemy następujące rozdziały: Zakres i rola chemii żywności (Zdzisław E. Sikorski); Budowa i podstawowy skład surowców i produktów (Robert Tylingo); Rola wody w żywności (Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart); Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności (Piotr Szefer); Sacharydy - występowanie i znaczenie (Hanna Staroszczyk); Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie (Marek Adamcz[...]

"Chemia żywności" DOI:

Czytaj za darmo! »

W WNT ukazał się ostatnio 2-tomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Konstruktywny współudział w redakcji podręcznika miała Magdalena Komarać z PAN Olsztyn. W tomie 1 - Główne składniki żywności znajdziemy następujące rozdziały: Zakres i rola chemii żywności (Zdzisław E. Sikorski); Budowa i podstawowy skład surowców i produktów (Robert Tylingo); Rola wody w żywności (Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart); Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności (Piotr Szefer); Sacharydy - występowanie i znaczenie (Hanna Staroszczyk); Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie (Marek Adamcza[...]

Recenzja wydawnicza akademickiego podręcznika "Chemia żywności" praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk DOI:

Czytaj za darmo! »

Nakładem Wydawnictwa Naukowo-Technicznego (WNT) ukazał się dwutomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa dwudziestu trzech autorów pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Autorzy podręcznika wysoko ocenili też konstruktywny i refleksyjny współudział Magdaleny Karamać z PAN w Olsztynie. W tomie 1 pod tytułem: "Główne składniki żywności", oprócz przedmowy, znajdują się następujące rozdziały: 1. Zakres i rola chemii żywności - Zdzisław E. Sikorski. 2. Budowa i podstawowy skład surowców i produktów - Robert Tylingo. 3. Rola wody w żywności - Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart. 4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne raz rola w żywności - Piotr Szefer. 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie - Hanna Staro[...]

Konsumenci a rynek żywności wzbogacanej

Czytaj za darmo! »

Współczesny rynek oferuje szeroki i urozmaicony asortyment żywności wzbogacanej (fortyfikowanej). Wysoka jakość zdrowotna produktów z dodatkiem witamin czy składników mineralnych mogłaby stać się atrakcyjna dla wyedukowanego konsumenta dbającego o zdrowie własne i swojej rodziny. Czy zatem tego typu produkty cieszą się zainteresowaniem? Na to pytanie odpowiedzi szukano w badaniu ankietowym [...]

Produkty wzbogacone kwasem foliowym (wit. z grupy B)


  Foliany, należące do witamin z grupy B, wywołują coraz większe zainteresowanie konsumentów. Występują naturalnie przede wszystkim w zielonych warzywach (np. w brokułach, sałacie, brukselce, bobie), nasionach roślin strączkowych, a ponadto w produktach pochodzenia zwierzęcego (np. w wątrobie i żółtku jaja). Jednak jej straty podczas obróbki kulinarnej i przechowywania są duże, mogą dochodzić nawet do 80% [9]. Niedostateczne spożycie tej witaminy zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. wad cewy nerwowej płodu, a u osób dorosłych chorób sercowo-naczyniowych [1], nowotworów [7], chorób neurodegeneracyjnych [8]. Wzbogacanie żywności jest to dodawanie jednego lub kilku składników odżywczych do środków spożywczych, bez względu na to czy naturalnie występują one w tym środku, czy nie, w celu zapobiegania lub korygowania niedoborów tych składników w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Dodawanie witamin i składników mineralnych do produktów spożywczych jest powszechną praktyką przemysłową związaną z rywalizacją na rynku żywnościowym oraz chęcią wyróżnienia pewnych produktów spośród innych należących do tej samej grupy asortymentowej [11]. Krajowy rynek żywności wzbogaconej rozwija się dynamicznie. W latach 1995-2001 do obrotu w Polsce dopuszczono ok. 560 produktów z dodatkiem witamin i składników mineralnych [19]. Zgodnie z przepisami krajowymi producenci mogą dobrowolnie dodawać do żywności kwas foliowy, a jego poziom w 100 g (100 ml) lub w porcji produktu powinien mieścić się w przedziale 15-100% zalecanego dziennego spożycia (ZDS) ustalonego do celów znakowania żywności, które wynosi 200 μg [14, 15]. Witaminę tę można dodawać w dwóch formach chemicznych, tj. jako kwas pteroilomonoglutaminowy lub L-metylofolian wapnia [13]. Żywność wzbogacona w kwas foliowy, syntetyczną formę witaminy, umożliwia jej spożycie w il[...]

 Strona 1  Następna strona »