Wyniki 1-10 spośród 413 dla zapytania: polifenole

Prozdrowotne polifenole w chorobach serca i naczyń krwionośnych

Czytaj za darmo! »

Polska ma jeden z najwyższych na świecie wskaźników umieralności na choroby serca i układu krążenia; w dużym stopniu wpływają na nie: otyłość, styl życia i sposób odżywiania się. Szczególnie szkodliwe jest nadmierne palenie papierosów, spożywanie alkoholu i dieta wysokotłuszczowa, które wpływają na uszkodzenia naczyń krwionośnych przez powstające w organizmie duże ilości wolnych rodników i ut[...]

Ekstrakty bogate w polifenole naturalne konserwanty produktów mięsnych DOI:10.15199/65.2018.5.3


  Polifenole są to wtórne metabolity roślinne występujące we wszystkich częściach roślin, tj. owocach, kwiatach, nasionach, łupinach, liściach, korzeniach czy nawet w częściach zdrewniałych. Związki te pełnią w roślinach wiele istotnych funkcji. Są niezbędne do ich wzrostu, chronią je przed szkodnikami oraz szkodliwym działaniem czynników środowiskowych, takich jak promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza czy zmiany temperatury. Ponadto nadają roślinom barwę i kształtują cechy organoleptyczne produktów spożywczych. Są odpowiedzialne za gorzki i kwaśny smak żywności oraz nadają jej właściwości ściągające [9, 10]. Na zawartość związków polifenolowych w roślinach wpływa wiele czynników, np. pora zbioru rośliny, odmiana, część rośliny, warunki uprawy, w tym klimat i rodzaj gleby. Wykazano, że duże ilości polifenoli zawierają liście, zwłaszcza te zebrane w czerwcu [38, 41, 42]. Polifenole charakteryzują się zróżnicowaną strukturą, masą cząsteczkową, a także właściwościami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi. Zbudowane są z przynajmniej jednego pierścienia aromatycznego, do którego przyłączone są przynajmniej dwie grupy hydroksylowe. Mogą także występować w postaci estrów czy glikozydów [14]. Ze względu na różnice w budowie związki polifenolowe dzieli się na cztery podstawowe grupy: kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny, lignany (rysunek). W tabeli przedstawiono zawartość różnych związków polifenolowych w roślinach. Spośród kwasów fenolowych najbardziej rozpowszechnione w przyrodzie są pochodne kwasu hydroksycynamonowego. Zazwyczaj występują w połączeniu z innymi związkami. Charakteryzują się znacznie silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż pochodne kwasu hydroksybenzoesowego. Najczęściej występującymi kwasami fenolowymi są kwas kawowy oraz kwas chlorogenowy będący estrem kwasu kawowego i chinowego [7, 14]. Flawonoidy stanowią najbardziej zróżnicowaną i najlepiej scharakteryzowaną dotychczas grupę związków p[...]

Kobieta - wynalazca 2007 (kandydatki)

Czytaj za darmo! »

Dawno temu, w szkole. Bardzo chciała zostać lekarką. Okoliczności sprawiły jednak, że skończyła chemię na Uniwersytecie Warszawskim, zachowując nadzieję, że kiedyś będzie pracowała w dziedzinie bliskiej medycynie. Rzeczywiście, młodzieńcze plany spełniły się, ale była to długa droga. Od poziomek i malin do urody. Dzisiaj, w Instytucie zajmuje się syntezą peptydów, bada oddziaływanie związkó[...]

Liście jednego drzewa

Czytaj za darmo! »

Kiedyś nie tylko w Chinach, ale także w Europie pijano wyłacznie zieloną herbatę. Przypadkowi i eksperymentom technologicznym zawdzięczamy pojawienie się jej nowych gatunków i "kolorów". Współczesne badania sugerują, że powinniśmy zrobić krok wstecz w kierunku natury. Najcenniejsza okazuje się bowiem biała herbata - prawie niepoddawana zabiegom technologicznym.Chińczycy są (i zawsze byli) prze[...]

Wyniki badań polskich naukowców - opublikowano w prestiżowych mediach fachowych

Czytaj za darmo! »

W ostatnim wydaniu prestiżowego miesięcznika Journal of the Science of Food and Agriculture Vol. 87 issue 3 ukazał się artykuł pt. "Comparative study of polyphenolic content and antiradical activity of cloudy and clear apple juices" (Porównawcze studium zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej soków jabłkowych mętnych i klarownych). Niezależnie od ciekawego tematu artykuł ten zw[...]

Eliksir zdrowia i młodości

Czytaj za darmo! »

Drzewa oliwne uprawiano już w starożytności we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w tamtych czasach była Grecja. Grecy następnie założyli uprawy we Włoszech, a ci z kolei - w Prowansji i na Półwyspie Iberyjskim. Choć nie znano jeszcze wtedy dokładnego składu chemicznego oliwy z oliwek bardzo ją ceniono. Przez Homera nazywana była "złoty[...]

Herbata poprawia urodę

Czytaj za darmo! »

Herbata, a właściwie zawarte w niej polifenole, garbniki i inne skarby, ma wszechstronne zastosowanie. Warto ją pić, ale warto też wykorzystać jej kosmetyczne działanie zgodnie z zasadami synergicznej pielęgnacji. Tym powinniśmy karmić naszą skórę, włosy i paznokcie, czym karmimy nasze ciało.Codzienna fi liżanka zielonej herbaty wspomaga trawienie, działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cho[...]

 Strona 1  Następna strona »