Wyniki 1-10 spośród 635 dla zapytania: kakao

Znakowanie czekolady i kakao DOI:

Czytaj za darmo! »

Uprawa drzew kakaowca była praktykowana już ponad 3000 lat temu. Ziarna kakaowca były używane w trakcie rytuałów, modlitw, a także jako środek płatniczy - ze względu na swoją ogromną wartość. Do Europy kakao dotarło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, zdobywając uznanie na hiszpańskim dworze królewskim i niebawem rozprzestrzeniając się na całą Europę. W dzisiejszych czasach czekolada i kakao to jedne z najpopularniejszych deserów na świecie. Spożywane są jako samodzielne przekąski lub składniki ciastek, batonów i innych słodkości. Znane są z tego, że poprawiają nastrój (dzięki wpływowi na wydzielanie się endorfin), redukują zmęczenie i dodają energii. Spożywan[...]

Czekolada na szczęście

Czytaj za darmo! »

Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Palone i odtłuszczone ziarno kakaowe w postaci miazgi miesza się z masłem kakaowym (lub też z innym tłuszczem), dodaje cukier, wanilię i ewentualnie mleko w proszku, a nieraz dodatki smakowe (jak np. bakalie, owoce, kawa, alkohol) i aromatyczne. Ilość dodawanego kakao decyduje o rodzaju czekolady.Czekolada powinna zawierać co najmniej 35% kakao. Czekolada gorzka (nazywana też luksusową) zawiera ok. 75% kakao. Zawartość kakao w czekoladzie deserowej wynosi 30-70%. W czekoladzie mlecznej znajduje się zaś ok. 25% kakao i nie mniej niż 14% mleka w proszku. Białą czekoladę produkuje się bez dodatku miazgi kakaowej, stąd wynika jej barwa. Zamiast kakao dodaje się więcej masła kakaowego. Czekoladowe rozmaitości Spośród czekoladowych [...]

Porady prawne


  Opinia GUS nie chroni przed fi skusem szą już podawać na fakturach symboli PKWiU towarów i usług opodatkowanych obniżonymi stawkami podatku VAT. Symbole PKWiU (jeżeli jest ustalony dla towaru lub usługi) lub podstawę prawną (jeżeli nie ma symbolu) należy podawać w przypadku dostawy towarów lub usług zwolnionych od podatku. Pomimo to, wielu podatników - ze względów bezpieczeństwa - podaje je na wystawianych fakturach oraz domaga się, aby tak samo postępowali ich dostawcy. Informacja o symbolu PKWiU zakupionego towaru ma znaczenie zwłaszcza dla przedsiębiorców prowadzących działalność handlową, to jest kupujących towary w celu ich odsprzedaży. Mając podany symbol PKWiU możemy: po pierwsze - sprawdzić, czy odpowiada on kupionemu towarowi, po drugie - czy towar o tym symbolu objęty jest obniżoną stawką podatku VAT. Brak symbolu powoduje konieczność samodzielnego ustalenia do jakiej grupy statystycznej ów towar należy, co czasami bywa trudne i czasochłonne. Pamiętać należy, że odpowiedzialność za właściwe zaklasyfi kowanie towaru i opodatkowanie go odpowiednią stawką podatku VAT zawsze ponosi sprzedawca: sprzedawca nie może się skutecznie tłumaczyć przed fi skusem, że zastosował taką samą stawkę jak ta, która fi gurowała na fakturze dokumentującej zakup. Chodzi oczywiście o sytuację, gdy zastosowano stawkę niższą, niż właściwa dla danego wyrobu. (Patrz też tekst powyższy: "Opinia GUS nie chroni przed fi skusem".) W dniu, gdy piszę ten tekst, ustawa czeka na podpis Prezydenta RP. Przegląd Piekarski i Cukierniczy styczeń 2011 99 PORADY PRAWNE JACEK PAPROCKI Wyciągi z załączników do Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie PKWiU z dnia 29 10 2008 r., to jest: wyciąg ze Schematu Klasyfikacji oraz wyciąg z Kluczy powiązań PKWiU 2004 i PKWiU 2008 dla wybranych towarów. Schemat klasyfi kacji PKWiU 2008 dla wybranych towarów i usług Symbol PKWiU Nazwa grupowania Powiązania z CN-2007 10.52 LODY 10.52.1 Lody śmietankowe i[...]

Walne Zebranie Polbisco

Czytaj za darmo! »

13 maja 2008 r. odbyło się Walne Zebranie POLBISCO Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, poświęcone tak sprawom bieżącym, jak i kwestii zrównoważonej produkcji kakao na świecie. Sekretarz generalny Marek Przeździak, oprócz spraw formalnych, przedstawił najistotniejsze problemy, którymi obecnie zajmuje się Stowarzyszenie.Bardzo istotną kwestią dla całego p[...]

Czekolada - słodki pokarm bogów? DOI:


  Czekolada, to jedna z magicznych słodkości - znana i uwielbiana na całym świecie, przez dużych i małych. Wielu z nas, jako wytłumaczenie dla czekoladowego obżarstwa, podaje argumenty - przecież potrzebuje uzupełnić niedobory magnezu, przecież czekolada zrobiona jest z kakao, a kakao to samo zdrowie…. Czy faktycznie tak jest? Czy jedzenie czekolady zawsze wyjdzie nam na zdrowie? Troszkę z historii czekolady Czekoladę wytwarza się z ziaren kakaowca, drzew rosnących w strefie równikowej (na terenie Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Afryki, Azji). Kakaowiec wydaje owoce - ziarna kakaowca, z których pozyskuje się kakao. Już w XVIII wieku szwedzki naukowiec Karol Linneusz był przekonany o wyjątkowości drzew kakaowca, nadając im nazwę Thembroma cacao. Słowo "cacao", czyli w tłumaczeniu na język polski "kakao" to inaczej pokarm bogów. Początki spożycia ziaren kakaowca związane są z jedzeniem ich na surowo, dzięki czemu można było czerpać z nich maksimum wartości odżywczych. S[...]

ADM ogłasza nominacje w dywizji kakao

Czytaj za darmo! »

Firma Archer Daniels Midland (ADM) poinformowała o kilku nominacjach na kluczowe stanowiska w dywizji kakao. Zmiany te wskazują na zaangażowanie ADM w świadczenie usług na najwyższym poziomie, dzielą się także swoją wiedzą i doświadczeniem z klientami na całym świecie. Scott Walker został mianowany na stanowisko dyrektora naczelnego, a John McGowan - na stanowisko dyrektora ds. handlowych w[...]

ADM Cocoa wzmacnia swoje zespoły technologiczne i sprzedażowe w Europie

Czytaj za darmo! »

Firma ADM Cocoa zatrudniła wielu nowych pracowników w działach technicznych i handlowych w Europie, aby wzmocnić rosnący potencjał firmy w branży cukierniczej (kakao i czekolady). Działania te świadczą o stałym zaangażowaniu firmy w tym regionie oraz mają wpływ na poprawę jakości usług i wsparcie europejskich klientów.Dyrektorem technicznym firmy ADM Cocoa International z siedzibą centrum przetwórstwa firmy ADM Cocoa w miejscowości Koog aan de Zaan w Holandii został mianowany Rinus Heemskerk. Do ADM przeszedł z firmy będącej europejskim dystrybutorem specjalistycznych surowców używanych w przemyśle[...]

 Strona 1  Następna strona »