Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: zielona herbata

Kolory herbaty - zielony

Czytaj za darmo! »

Parzenie herbaty uchodzi za czynność łatwą i niewymagającą namysłu. Wydawać by się mogło, że wystarczy kupić najlepszą herbatę, aby tym samym otrzymać wyjątkowy pod względem smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych napar. Jeśli nie spełnia on naszych oczekiwań, skłonni jesteśmy narzekać na niską jakość produktu. Zanim rozejrzymy się za inną marką, upewnijmy się, że to nie my "zepsuliśmy herba[...]

Zielona herbata - najstarszy (po wodzie) napój świata


  Za ojczyznę herbaty (Camellia sinensis) uznaje się południowo-zachodnie Chiny (Junnan). Właśnie tam odkryto najstarsze formy drzew herbacianych i prawdopodobnie stamtąd herbata rozprzestrzeniła się na Azję i Indie. Odmiana pochodząca z Chin - Camellia sinensis - to wiecznie zielony, dorastający do 3-4 m, żyjący powyżej 100 lat i odporny na niską temperaturę, krzew o twardych, ciemnozielonych 5-6 cm liściach i delikatnych białych, silnie pachnących kwiatach, z których powstają owoce podobne do niewielkiego orzecha zawierające trzy ziarna. Pochodząca z indyjskiej prowincji Assam Camellia assamica to drzewo dorastające do 17 m wysokości, o dużych liściach, uprawiane tylko w klimacie tropikalnym i żyjące do 40 lat. Dwa liście i pąk Wszystkie rodzaje herbaty wywodzą się z tej samej rośliny. W celu uzyskania wysokogatunkowej herbaty zbierane są tylko dwa listki i pąk, które następnie są poddawane różnym sposobom suszenia i procesom fermentacji - herbaty czarne - pełna fermentacja, czerwone - pół fermentacja, zielone - tylko suszenie oraz najdroższe herbaty białe - suszenie nierozwiniętych pąków i żółte - suszenie lekko rozwiniętych pąków. Krótka historia zielonej herbaty Jedna z legend głosi, że cesarz Shen Nung jako pierwszy spróbował zielonej herbaty przypadkowo, kiedy to zerwane przez wiatr listki z krzewu herbacianego wpadły do kubka z wrzątkiem. Po wypiciu naparu odczuł jego dobroczynne skutki, więc zalecił spożywanie zielonej herbaty swemu ludowi. Faktem jest, że zielona herbata znana jest od 5000 lat jako napój leczniczy, wspomagający ciało i umysł. Około 729 r., dzięki mnichom buddyjskim, dotarła z Chin do Japonii, a ok. 1600 r., za sprawą podróżników - do Europy. Jednak w formie zielonej niedługo gościła na europejskich stołach. W 1835 r. Anglicy odkryli indyjską od[...]

Liście jednego drzewa

Czytaj za darmo! »

Kiedyś nie tylko w Chinach, ale także w Europie pijano wyłacznie zieloną herbatę. Przypadkowi i eksperymentom technologicznym zawdzięczamy pojawienie się jej nowych gatunków i "kolorów". Współczesne badania sugerują, że powinniśmy zrobić krok wstecz w kierunku natury. Najcenniejsza okazuje się bowiem biała herbata - prawie niepoddawana zabiegom technologicznym.Chińczycy są (i zawsze byli) prze[...]

Odchudzanie z herbatą

Czytaj za darmo! »

O wspomagających trawienie właściwościach herbaty Chińczycy wiedzieli od dawna. Kurowali nią też bóle głowy, zmęczenie, reumatyzm, osłabienie koncentracji. O tym, że odchudza wiemy od niedawna. To prawda, czy tylko marketingowy chwyt? I jedno, i drugie.Mało co tak potrafi nam spędzić sen z powiek, jak świeżo "nabyte" pulchne wałeczki na ramionach, brzuchu, biodrach czy kolejny podbródek. Nawet[...]

Czas na herbatę

Czytaj za darmo! »

Herbatę wytwarza się z liści i pączków krzewu Camelia sinensis lub drzewa Camelia assamica. Do największych producentów herbaty należą: Chiny, Sri Lanka, Indie, Indonezja, Japonia i Gruzja.W zależności od sposobu przetworzenia liści krzewu herbacianego, przede wszystkim stopnia fermentacji, otrzymuje się różne gatunki herbat: zieloną, czarną oraz czerwoną. Rodzaje herbat Herbata zielona powstaje z niefermentowanych liści, które po zwiędnięciu są skręcane i suszone. Liście po wysuszeniu zachowują swoją naturalną zielonożółtą barwę. Po zaparzeniu herbata ma kolor słomkowożółty, a także specyficzny smak - kwiatowy, korzenny, lekko cierpki. W celu przygotowania herbaty czarnej, liście podsusza się, zwija i poddaje fermentacji. Fermentowane liście brązowieją, a po wysuszeniu [...]

Szlakiem cejlońskich plantacji Imperium herbaciane DOI:


  Filiżanka dobrej, aromatycznej herbaty jest w stanie doskonale rozgrzać serce i umysł, poprawić nastrój, dostarczyć pozytywnej energii i złagodzić wszelkie napięcia. Dodatkowo, zawarte w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia się, neutralizują działanie wolnych rodników, dobroczynnie wpływają na kondycję skóry. Herbata ma właściwości orzeźwiające i pobudzające, a jej zielona odmiana to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu i zachowanie dobrego samopoczucia na długoSri Lanka - państwo w Azji południowej, oddzielone od Półwyspu Indyjskiego cieśniną i zatoką. Położona jest na wyspie Cejlon, dlatego też przez wiele lat nosiła tę samą nazwę. Do odwiedzenia tego regionu świata skusiły nas historia wyspy, bajeczne krajobrazy, bogata flora i fauna, otwarci i serdeczni mieszkańcy, smakowita kuchnia i przede wszystkim słynne pola herbaciane. Do czego można porównać obszar, na którym rośnie herbata? Pierwsze i dość trafne skojarzenie to soczyście zielony falujący dywan, złożony z milionów maleńkich krzewów, finezyjnie rozłożony na górach i dolinach, sięgający aż po horyzont. Podczas spaceru po plantacjach i przyglądaniu się niezliczonym herbacianym listkom czuć ich subtelny, jeszcze nieprzetworzony zapach. Taki krajobraz poprzecinany jest ścieżkami, którymi codziennie przemieszczają się kobiety [...]

Herbata - rodzaje i właściwości.Pora na herbatę

Czytaj za darmo! »

Herbata jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wywodzi się z południowych Chin lub północnych Indii. Surowcem do produkcji herbaty są liście wiecznie zielonego krzewu Camelia sinensis, który występuje w dwóch odmianach botanicznych: assamskiej i chińskiej. Istnieje też wiele hybryd - mieszańców obu odmian. Herbata uprawiana jest w rejonach ciepłych i wilgotnych, głównie w Chinach, Indiach, Sri Lance, Indonezji, Afryce Śr., Turcji, Iranie, a także w Ameryce Płd.Herbaciarnie są najstarszym typem zakładu gastronomicznego. Herbata jest narodowym napojem w Chinach, a zwyczaj picia naparu herbacianego upowszechnił się tam już w VI w. W Europie herbata i pierwsze herbaciarnie pojawiły się w XVII w. Obecnie są one popularne na całym świecie. Efekt teiny. Herbata, podobnie jak kawa, klasyfikowana jest jako używka, tj. taki produkt spożywczy, który w zasadzie nie ma wartości odżywczej, ale wpływa pobudzająco na organizm człowieka. Efekt pobudzający kawy i herbaty wynika z obecności [...]

 Strona 1  Następna strona »