Wyniki 1-10 spośród 1286 dla zapytania: błonnik pokarmowy

Kukurydza - Część 3. Błonnik pokarmowy

Czytaj za darmo! »

Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym albo substancjami balastowymi, stanowiący składnik struktury komórek roślinnych, odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Definicja opracowana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych (AACC) brzmi następująco: "Błonnik pokarmowy jest składnikiem jadalnych części roślin, w skład którego wchodzą: sacharydy, nie trawione i nie wchłaniane w jeli[...]

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia? DOI:


  Nie wszyscy wiedzą, że aby zadbać o kondycję układu krążenia warto spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe. W tej grupie żywności znajdują się: płatki pełnoziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy i otręby. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, aby móc jeszcze lepiej zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Co to jest błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które przechodzą przez układ pokarmowy człowieka i nie podlegają trawieniu ani wchłanianiu. Zaliczamy do nich wielocukry (celulozy, hemicelulozy), ligniny, beta-glukany, gumy, śluzy roślinne, agar, woski. Wśród tych związków możemy wyróżnić takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które w wodzie się nie rozpuszczają. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia rekomenduje się, aby codzienna dieta dostarczała min. 30 g błonnika pokarmowego. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia zaledwie ok. 15-20 g tego cennego składnika. Źródła błonnika pokarmowego Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach roślinnych. Dostarczamy go do organizmu spożywając warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe z całego ziarna. Funkcje błonnika pokarmowego i jego[...]

Wzbogacanie makaronów dodatkami z błonnikiem pokarmowym

Czytaj za darmo! »

Naukowcy rosyjscy badali możliwość wzbogacania wyrobów makaronowych dodatkami bogatymi w błonnik pokarmowy, takimi jak: czysty błonnik pszeniczny (o wilgotności 5% i o zawartości błonnika 95%) i inulinę uzyskaną z cykorii (produkt belgijskiej firmy ORAFTI AFI o wilgotności 3% i zawartości czystej inuliny 97%). Jako podstawowy surowiec do wyrobu makaronu wykorzystywano mąkę pszenną wyższego gatun[...]

Właściwości błonnika pokarmowego DOI:


  Ważnym składnikiem diety jest błonnik pokarmowy. Należy on do grupy węglowodanów nieprzyswajalnych. Według definicji błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, a także pochodne węglowodanów odporne na działanie enzymów trawiennych i absorpcję w jelicie cienkim. Ulegają one również częściowo rozkładowi na drodze fermentacji przez mikroflorę jelitową, w jelicie grubym człowieka. Do błonnika zalicza się niestrukturalne polisacharydy, w tym celulozę i jej pochodne, pektyny, hemicelulozy, polifruktany, skrobię oporną, niestrawne dekstryny oraz substancje związane z nieskrobiowymi polisacharydami, np. kutyny, woski, fityniany, taniny i chitynę [9]. Wyróżnia się błonnik pokarmowy: - rozpuszczalny w wodzie, w którego skład wchodzą: inulina, ß-glukany, śluzy, gumy, pektyny, fruktany, skrobia oporna i niektóre hemicelulozy - nierozpuszczalny w wodzie (tzw. włókno surowe), do którego należą celuloza, lignina i niektóre hemicelulozy, odporne na działanie enzymów trawiennych, wydalane z organizmu w stanie nienaruszonym. Celuloza to najbardziej rozpowszechniony polisacharyd, gdyż jest głównym składnikiem budulcowym ściany komórkowej. Jest nierozpuszczalna w wodzie, ma jednak właściwości wiązania wody w przewodzie pokarmowym człowieka, a dzięki działaniu bakterii jelitowych ulega częściowemu rozkładowi [11]. W ostatnim czasie popularne stały się ß-glukany, polisacharydy o budowie zbliżonej do celulozy. Ich popularność wiąże się z działaniem immunostymulującym oraz przeciwnowotworowym. Zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego wynosi 19-21 g/100 g [13]. W przypadku osób dorosłych nie powinno przekraczać 40 g na dobę na osobę. W ostatnich latach spożycie błonnika znacznie spadło. Największy udział błonnika w diecie mają produkty zbożowe, dostarczające około 50% ogólnego błonnika, następnie warzywa - około 30-40% i owoce - około 16%. W grupie produktów zbożowych dominuje pieczywo (84%), wśród warzyw i ziemniaków (11,8%): marchew (11,2%)[...]

Bezglutenowe mąki na warszawskim rynku DOI:


  Osoby chorujące na celiakię musza stosować dietę bezglutenową. W związku z tym bardzo ważna jest możliwość świadomego wyboru odpowiednich produktów. Obecnie na rynku znajduje się znaczna ilość środków spożywczych o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym, w tym produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię. W niniejszym opracowaniu dokonano analizy asortymentu bezglutenowych mąk oraz mieszanek i koncentratów mąk w następujących warszawskich sklepach: Carrefour, Biedronka, Piotr i Paweł oraz Organic Farma Zdrowia, a także w sklepie internetowym. Asortyment bezglutenowych mąk W wielu przypadkach zachodzi konieczność wypiekania pieczywa bez glutenu we własnym zakresie, bowiem dostępność pieczywa bezglutenowego jest ograniczona, można je nabyć tylko w dużych supermarketach i sklepach specjalistycznych. Pieczywo jest niezastąpionym składnikiem pożywienia człowieka. Wykorzystuje się je jako dodatki do śniadań, drugich śniadań, kolacji, a nawet obiadu. Niestety, osoby chorujące na celiakię muszą wyeliminować z diety tradycyjne pieczywo z mąk pszennych i żytnich oraz innych mąk zawierających gluten (mąka jęczmienna, mąka z pszenżyta, mąka orkiszowa, mąka owsiana). Zamiast tradycyjnego, chorym zalecane jest specjalne pieczywo bezglutenowe. Z przeprowadzonych badań wynika, że konsumenci do samodzielnego wypieku pieczywa mogą wykorzystywać następujące mąki bezglutenowe: mąkę amarantusową, mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę lnianą, mąkę migdałową, mąkę ryżową, mąkę sojową, mąkę uniwersalną, składającą się ze skrobi kukurydzianej i mąki kukurydzianej oraz mąkę z ciecierzycy (tab. 1).Mąki bezglutenowe stanowią również surowiec do produkcji makaronów dla osób chorych na celiakię. Do produkcji makaronów z mąk nie zawierających glutenu potrzebne są dodatki strukturotwórcze. Stosuje się emulgatory (mono- i digl[...]

Zdrowe włókno

Czytaj za darmo! »

Błonnik pokarmowy (lub włókno pokarmowe) uznawany był w przeszłości za niepotrzebny składnik diety, bez korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną i prowadzone w tym kierunku badania dały jednak nieco inne spojrzenie na rolę błonnika w żywieniu człowieka. Aktualnie zaliczany jest on do składników o prozdrowotnych właściwościach i zajmuje ważne miejsce w naszej diecie.Zgodnie definicją Trowella z 1972 roku, błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) oznacza tę część żywności pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka. Inna klasyfikacja błonnika pokarmowego obejmuje podział na substancje polisacharydowe i niepolisacharydowe oraz skrobię oporną. Błonnik pokarmowy stanowi gr[...]

Chleb dla Niej i Chleb dla Niego - produkty idealnie dopasowane

Czytaj za darmo! »

Potrzeby konsumentów zmieniają się m.in. wraz ze zmianą trybu życia. Z jednej strony wzrastające tempo życia, nadmiar obowiązków i stres, z drugiej zaś pragnienie zachowania dobrego stanu zdrowia na długie lata sprawiają, że w codziennym życiu poszukujemy środków, które pozwolą nam zachować równowagę. Jednym z takich elementów jest dieta i spożywanie wartościowych posiłków, które oprócz zapewnienia niezbędnej energii, mają również za zadanie dostarczać do naszego organizmu składniki odżywcze, witamin[...]

Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne

Czytaj za darmo! »

Błonnik pokarmowy był w ostatnich latach przedmiotem intensywnych i wszechstronnych badań. Powodem ich podejmowania jest ciągle rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną, a co za tym idzie, substancjami bioaktywnymi występującymi w roślinach, jak również składnikami i surowcami o właściwościach funkcjonalnych, istotnych również z punktu widzenia procesu technologicznego (1, 23).Błonnik p[...]

 Strona 1  Następna strona »