Wyniki 1-10 spośród 1139 dla zapytania: błonnik pokarmowy

Kukurydza - Część 3. Błonnik pokarmowy

Czytaj za darmo! »

Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym albo substancjami balastowymi, stanowiący składnik struktury komórek roślinnych, odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Definicja opracowana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych (AACC) brzmi następująco: "Błonnik pokarmowy jest składnikiem jadalnych części roślin, w skład którego wchodzą: sacharydy, nie trawione i nie wchłaniane w jeli[...]

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia? DOI:


  Nie wszyscy wiedzą, że aby zadbać o kondycję układu krążenia warto spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe. W tej grupie żywności znajdują się: płatki pełnoziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy i otręby. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, aby móc jeszcze lepiej zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Co to jest błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które przechodzą przez układ pokarmowy człowieka i nie podlegają trawieniu ani wchłanianiu. Zaliczamy do nich wielocukry (celulozy, hemicelulozy), ligniny, beta-glukany, gumy, śluzy roślinne, agar, woski. Wśród tych związków możemy wyróżnić takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które w wodzie się nie rozpuszczają. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia rekomenduje się, aby codzienna dieta dostarczała min. 30 g błonnika pokarmowego. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia zaledwie ok. 15-20 g tego cennego składnika. Źródła błonnika pokarmowego Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach roślinnych. Dostarczamy go do organizmu spożywając warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe z całego ziarna. Funkcje błonnika pokarmowego i jego[...]

Wzbogacanie makaronów dodatkami z błonnikiem pokarmowym

Czytaj za darmo! »

Naukowcy rosyjscy badali możliwość wzbogacania wyrobów makaronowych dodatkami bogatymi w błonnik pokarmowy, takimi jak: czysty błonnik pszeniczny (o wilgotności 5% i o zawartości błonnika 95%) i inulinę uzyskaną z cykorii (produkt belgijskiej firmy ORAFTI AFI o wilgotności 3% i zawartości czystej inuliny 97%). Jako podstawowy surowiec do wyrobu makaronu wykorzystywano mąkę pszenną wyższego gatun[...]

Bezglutenowe mąki na warszawskim rynku DOI:


  Osoby chorujące na celiakię musza stosować dietę bezglutenową. W związku z tym bardzo ważna jest możliwość świadomego wyboru odpowiednich produktów. Obecnie na rynku znajduje się znaczna ilość środków spożywczych o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym, w tym produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię. W niniejszym opracowaniu dokonano analizy asortymentu bezglutenowych mąk oraz mieszanek i koncentratów mąk w następujących warszawskich sklepach: Carrefour, Biedronka, Piotr i Paweł oraz Organic Farma Zdrowia, a także w sklepie internetowym. Asortyment bezglutenowych mąk W wielu przypadkach zachodzi konieczność wypiekania pieczywa bez glutenu we własnym zakresie, bowiem dostępność pieczywa bezglutenowego jest ograniczona, można je nabyć tylko w dużych supermarketach i sklepach specjalistycznych. Pieczywo jest niezastąpionym składnikiem pożywienia człowieka. Wykorzystuje się je jako dodatki do śniadań, drugich śniadań, kolacji, a nawet obiadu. Niestety, osoby chorujące na celiakię muszą wyeliminować z diety tradycyjne pieczywo z mąk pszennych i żytnich oraz innych mąk zawierających gluten (mąka jęczmienna, mąka z pszenżyta, mąka orkiszowa, mąka owsiana). Zamiast tradycyjnego, chorym zalecane jest specjalne pieczywo bezglutenowe. Z przeprowadzonych badań wynika, że konsumenci do samodzielnego wypieku pieczywa mogą wykorzystywać następujące mąki bezglutenowe: mąkę amarantusową, mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę lnianą, mąkę migdałową, mąkę ryżową, mąkę sojową, mąkę uniwersalną, składającą się ze skrobi kukurydzianej i mąki kukurydzianej oraz mąkę z ciecierzycy (tab. 1).Mąki bezglutenowe stanowią również surowiec do produkcji makaronów dla osób chorych na celiakię. Do produkcji makaronów z mąk nie zawierających glutenu potrzebne są dodatki strukturotwórcze. Stosuje się emulgatory (mono- i digl[...]

Zdrowe włókno

Czytaj za darmo! »

Błonnik pokarmowy (lub włókno pokarmowe) uznawany był w przeszłości za niepotrzebny składnik diety, bez korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną i prowadzone w tym kierunku badania dały jednak nieco inne spojrzenie na rolę błonnika w żywieniu człowieka. Aktualnie zaliczany jest on do składników o prozdrowotnych właściwościach i zajmuje ważne miejsce w naszej diecie.Zgodnie definicją Trowella z 1972 roku, błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) oznacza tę część żywności pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka. Inna klasyfikacja błonnika pokarmowego obejmuje podział na substancje polisacharydowe i niepolisacharydowe oraz skrobię oporną. Błonnik pokarmowy stanowi gr[...]

Chleb dla Niej i Chleb dla Niego - produkty idealnie dopasowane

Czytaj za darmo! »

Potrzeby konsumentów zmieniają się m.in. wraz ze zmianą trybu życia. Z jednej strony wzrastające tempo życia, nadmiar obowiązków i stres, z drugiej zaś pragnienie zachowania dobrego stanu zdrowia na długie lata sprawiają, że w codziennym życiu poszukujemy środków, które pozwolą nam zachować równowagę. Jednym z takich elementów jest dieta i spożywanie wartościowych posiłków, które oprócz zapewnienia niezbędnej energii, mają również za zadanie dostarczać do naszego organizmu składniki odżywcze, witamin[...]

Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne

Czytaj za darmo! »

Błonnik pokarmowy był w ostatnich latach przedmiotem intensywnych i wszechstronnych badań. Powodem ich podejmowania jest ciągle rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną, a co za tym idzie, substancjami bioaktywnymi występującymi w roślinach, jak również składnikami i surowcami o właściwościach funkcjonalnych, istotnych również z punktu widzenia procesu technologicznego (1, 23).Błonnik p[...]

Produkty zbożowe źródłem składników mineralnych w diecie


  Definicja błonnika pokarmowego, skład, najważniejsze funkcje Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścianek komórek roślinnych oporna na działanie enzymów trawiennych, znajdujących się w przewodzie pokarmowym człowieka, ale częściowo ulegająca rozkładowi pod wpływem bakterii bytujących w jelicie grubym. S ą to przede wszystkim polisacharydy (celuloza, hemicelulozy, pektyny, beta-glukany, fruktooligosacharydy, skrobia oporna, gumy, śluzy), ale też związki nie będące polisacharydami (ligniny, woski roślinne). Poszczególne frakcje błonnika różnią się rozpuszczalnością w wodzie, zdolnością do tworzenia żeli i podatnością na fermentację. Dzięki różnym właściwościom mają odmienne cechy funkcjonalne i możliwość oddziaływania na przewód pokarmowy człowieka. Wśród frakcji błonnika, które rozpuszczają się w wodzie wyróżniamy: pektyny, niektóre hemicelulozy, beta-glukany, pentozany, fruktooligosacharydy, skrobię oporną, gumy i śluzy roślinne, natomiast do frakcji nierozpuszczalnych w wodzie należą; celuloza, ligniny, niektóre hemicelulozy i niektóre pektyny. Frakcje nierozpuszczalne błonnika mają zdolność pochłaniania dużej ilości wody i pęcznienia, a frakcje rozpuszczalne tworzą żele. Zdolność do tworzenia żeli posiadają pektyny, beta-glukany oraz niektóre gumy i śluzy roślinne. Pozostałe frakcje (celuloza, ligniny, niektóre hemicelulozy) nie tworzą żeli. Do frakcji błonnika, które mogą ulegać fermentacji należą pektyny, beta-glukany, skrobia oporna, fruktooligosacharydy i gumy, zaś do frakcji nie ulegających fermentacji celuloza i ligniny. Celuloza to wielocukier o budowie łańcuchowej, zawierający w cząsteczce od kilku do kilkunastu tysięcy cząsteczek glukozy. W ściankach komórkowych tworzy struktury (tzw. micelle), umożliwiające gromadzenie w nich wody. Celuloza jest najbardziej powszechnym w świecie roślinnym polisacharydem. Hemicelulozy to rozgałęzione polisacharydy, których jednostkami budulcowymi są ksylany,[...]

 Strona 1  Następna strona »