Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: sól

Synteza alliloamin

Czytaj za darmo! »

Za pomocą statystycznej metody planowania doświadczeń określono warunki procesu odpowiadające maksymalnej selektywności syntezy monoalliloaminy i minimalnej selektywności syntezy dialliloaminy podczas amonolizy chlorku allilu wodą amoniakalną w obecności katalizatora (czwartorzędowa sól amoniowa + CuCl). hlorek allilu (CA) jest półproduktem wykorzystywanym w produkcji epichlorohydryny i alk[...]

Piekarzu, czy wiesz, że... DOI:


  najważniejszym dodatkiem do ciasta jest sól? Jej wpływ na proces tworzenia się ciasta, a w efekcie na walory pieczywa, jest znaczący, choć często niedoceniany. Wielu dietetyków oskarża pieczywo o zbyt duży udział soli w naszej diecie. Spożycie soli w Polsce to ok. 12 g/osobę dziennie, w tym w pieczywie ok 1,5 g. Nie zastanawiajmy się więc jak redukować ilość soli w pieczywie, ale nad funkcjami soli, oprócz smakowej. Czy można stosować dowolny dodatek soli do ciasta? Zatem kilka uwag na temat soli.Przed wiekami sól była kosztownym artykułem. Nie stosowano jej jako dodatku do pieczywa prawie do XVIII wieku. Współcześnie trudno sobie wyobrazić pieczywo bez dodatku soli. Jakie znamy rodzaje soli? Sól spożywcza, jako związek chemiczny, to chlorek sodu o wzorze NaCl. Ponieważ to nadmiar sodu w żywności jest niewskazany, współcześnie można również spotkać ofertę soli o zmniejszonej zawartości sodu, np. w postaci chlorku potasu KCl. Najpopularniejszym rodzajem soli, który stosują piekarze jest sól kamienna lub warzona. Każda z nich dobrze spełni swoje funkcje, pod warunkiem że zostanie przed dodaniem do ciasta rozpuszczona w wodzie. O ile sól warzona rozpuszcza się bez problemu, szybko i to niezależnie od temperatury wody,[...]

Sól - konserwant, czy przyprawa...

Czytaj za darmo! »

Podstawowym składnikiem soli kamiennej jest chlorek sodu (NaCl). Dostarcza on do naszego organizmu niezbędnych jonów Na+ i Cl-, które odgrywają kluczową rolę w procesach życiowych. Odpowiada również za utrzymanie stałego ciśnienia krwi, ale nadmierne spożycie soli może przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego. Nie zmienia to jednak faktu, że sól stosowana jest w przemyśle mięsnym od zawsze, zatem warto poznać jej właściwości jako konserwanta i jako przyprawy.Obecnie konsumenci bardziej niż kiedykolwiek żądają żywności o wysokiej wartości odżywczej i użytkowej, bezpiecznej (zdrowej), o stabilnej i pewnej jakości, a także dostatecznej trwałości. Aby nadać żywności te pożądane właściwości nie wystarczą nowe technologie, konieczne są również substancje dodatkowe, między innymi ś[...]

Mieszanka wysmakowana DOI:


  Mieszanki przyprawowe, które otrzymuje się mieszając wysuszone, rozdrobnione lub całe surowce typu kora, korzenie, kłącza, ziela, liście, kwiaty, pąki, owoce lub nasiona różnych roślin należą do żywności wygodnej. Dodaje się je w celu nadania odpowiedniego smaku, zapachu oraz niekiedy barwy sporządzanym potrawom. Wyróżnia się mieszanki składające się tylko z ziół i przypraw, tzw. blends oraz mieszanki zawierające oprócz ziół i przypraw także inne składniki, tj. sól kuchenną, glutaminian sodu, hydrolizaty drożdżowe, czyli tzw. seasoning. Mieszanki przyprawowe cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Na rynku znajduje się szeroki asortyment tych produktów. Są to mieszanki przeznaczone do konkretnych produktów oraz potraw, a także mieszanki do potraw kuchni narodowych. Z wykorzystaniem mieszanek przyprawowych można łatwo przygotować wiele różnych potraw o charakterystycznym smaku i zapachu. Stosuje się je do zup, sosów, deserów, dań mięsnych, dań rybnych, dań warzywnych, potraw z nasion strączkowych, potraw z ziemniaków oraz potraw z kasz i mąki. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze z nich, uwzględniając ich skład i zastosowanie kulinarne. Zwrócono też uwagę na właściwości prozdrowotne zawartych w przyprawach substancji bioaktywnych. Ze względów zdrowotnych najlepiej stosować czyste mieszanki przyprawowe, które poza przyprawami i ziołami zmieszanymi w odpowiednich proporcjach nie zawierają innych dodatków, typu sól i inne dodatki smakowe. Słowa kluczowe: przyprawy, zioła, mieszanki przyprawowe, cechy organoleptyczne, sztuka kulinarna Do żywności wygodnej zaliczane są mieszanki przyprawowe, czyli wymieszane i wysuszone, rozdrobnione lub całe surowce typu: kora, korzenie, kłącza, ziela, liście, kwiaty, pąki, owoce i nasiona różnych roślin [9]. Są łatwe i wygodne w zastosowaniu, a wykorzystuje się je w celu nadania specyficznego smaku[...]

W obronie uczciwych piekarzy

Czytaj za darmo! »

W związku z ujawnieniem przez GIS, na wniosek warszawskiej Fundacji Pro-Test, listy fi rm, które do momentu ujawnienia fałszerstwa, używały do produkcji artykułów spożywczych sól przemysłową, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej pragnie zwrócić uwagę osób zajmujących się tą sprawą, na aspekt niesłusznego i nikczemnego narażenia na sz[...]

Wiedza na wagę soli


  Od zarania dziejów sól była ceniona na całym świecie. Dla przykładu, armia rzymska, znając jej walory, przekazywała legionistom część wypłaty w postaci soli. W Polsce i innych krajach europejskich goście witani są chlebem i solą. Różne porzekadła, zwroty, choćby takie jak "sól ziemi", wyrażają nasz szacunek dla tego, jakże użytecznego, bogactwa. Sól - chemiczna nazwa chlorek sodu (NaCl), jest według wielu geologów jednym z najszerzej stosowanych surowców na świecie. Dlaczego? Z powodu licznych właściwości. A są to właściwości antyseptyczne, wymiotne, konserwujące, jest sól czynnikiem osuszającym, chłodniczym, przeciwzamrażalniczym. Jednak najczęściej wykorzystywana jest jako przyprawa i środek konserwujący. Chyba Kolumb nie odkryłby Ameryki gdyby pod pokładem statku "Santa Maria" nie miał zapasów solonego mięsa, a król Jagiełło nie odniósłby pod Grunwaldem dziejowego zwycięstwa, gdyby nie zabrał konserwowanego solą mięsa. Na przykład solą wielicką. W tamtych czasach, a był to rok 1410, nie znano systemu oczyszczania soli - tak jak dziś ługiem sodowym [...]

 Strona 1  Następna strona »