Wyniki 1-10 spośród 96 dla zapytania: dynia

Olbrzymia pełnia smaku

Czytaj za darmo! »

Niestety, w polskiej kuchni dynia jest niedoceniana i w niewielkim stopniu wykorzystuje się ją do przygotowywania potraw. Dynia spożywana jest najczęściej w postaci marynaty lub jako zupa krem z mlekiem. Na świecie dynia jest natomiast bardzo popularna, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej, ale także w krajach zachodnioeuropejskich. Najbardziej znaną potrawą jest amerykańskie ciasto dyniow[...]

Jesień w wersji fusion

Czytaj za darmo! »

Jesienna feeria barw i dojrzałość jesiennych owoców mogą być wspaniałą inspiracją dla każdego artysty, również cukiernika. Na jesienny deser zaprasza Marcin Filanowski - szef cukierni w hotelu InterContinental w Warszawie.Niezwykła kompozycja słodkiego z ostrym, w tonacji jesiennych barw i dobrodziejstwa smaku — taki deser zpewnością podkreśli wyjątkowość każdego menu. Marcin Fil[...]

Działanie prozdrowotne pestek dyni DOI:10.15199/65.2016.11.9


  Dynia jest rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Najpowszechniej występującymi gatunkami są: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia). Część jadalną dyni stanowią owoce, pestki, liście i kwiaty. Wysoką wartością odżywczą charakteryzują się pestki. Są one bogate w białko, kwas linolowy, błonnik pokarmowy, a także inne związki bioaktywne, takie jak kwasy fenolowe, tokoferole czy sterole. W tradycyjnej medycynie pestki oraz olej z pestek dyni były stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia tętniczego oraz w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują na działanie hipotensyjne, hipolipemiczne oraz hipoglikemiczne pestek dyni. Przypisuje się im również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoką aktywność przeciwutleniającą.Dynia jest roczną rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), obejmującej ponad 800 gatunków [6]. Na skalę światową wykorzystywane są przede wszystkim trzy gatunki: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia) [7]. Dane archeologiczne wskazują, że dynia zwyczajna pochodzi z Meksyku oraz południowo-zachodniej i wschodniej części USA. Była uprawiana już 7000 lat przed naszą erą i stanowiła podstawę wyżywienia Inków. Dynia była ważnym elementem tradycyjnej medycyny w Chinach, Argentynie, Indiach, Brazylii, Iranie oraz w Europie [7, 21]. Wśród jadalnych części rośliny wymienia się zarówno owoce, pestki, liście, jak i kwiaty [9]. Pestki dyni oraz otrzymywany z nich olej są szczególnie istotne ze względu na wartość żywieniową. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne i przeciwutleniające. Uważa się, że olej z pestek dyni może opóźniać progresję nadciśnienia tętniczego, zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów oraz korzystnie wpływać na profil lipid[...]

Dżemy warzywno-owocowe jako nowa oferta dla konsumentów

Czytaj za darmo! »

Vegetable and fruit Jams as a new Choice for Consumers Składamy serdeczne podziękowania inż. Khrystsinie Burbilovich za pomoc przy realizacji niniejszego projektu Słowa kluczowe: dżem, dynia, warzywa, owoce Key words: jam, pumpkin, vegetables, fruit The aim of this work was to develop a recipe of pumpkin-fruit jams in six flavour. Then the consumer evaluation of received products was carried. Consumers indicated pumpkin-peach-orange jam as the best one while the worst one was pumpkin-orange-lemon jam. A brief overview of commercial jams from foreign markets was shown in this paper. The benefits of pumpkin as a potential raw material of sweetened fruit and vegetables preserves were also discussed paying attention to innovation of such a solution. Celem pracy było opracowanie receptury dżemów dyniowo-owocowych w sześciu wersjach smakowych, a następnie semikonsumencka ocena otrzymanych produktów. Konsumenci wskazali jako najlepszy dżem dyniowo-brzoskwiniowopomarańczowy, natomiast najgorzej oceniony został dżem dyniowo-pomarańczowo- cytrynowy. W niniejszej pracy dokonano krótkiego przeglądu oferty handlowej dżemów z rynków zagranicznych. Omówiono również zalety dyni jako potencjalnego surowca do słodzonych przetworów warzywno-owocowych, zwracając uwagę na innowacyjność takich rozwiązań. Wprowadzenie Udział dżemów w Polskim rynku słodkich przetworów owocowych sięga aż 67%. Oznacza to, że Polacy mając do wyboru szeroką ofertę produktów słodzonych, takich jak np.: marmolady, konfitury, powidła i owoce do ciast, najchętniej jednak sięgają po dżemy. Najczęściej wybierane są dżemy o smaku truskawkowym, wiśniowym, brzoskwiniowym oraz czarnej porzeczki [1]. Na rynku światowym dżemy także mają duże znaczenie i w przeważającej większości są to dżemy z owoców. W innych krajach europejskich można kupić m.in. dżemy malinowe, jeżynowe, figowe, ananasowe z mango, pomarańczowe czy też pomarańczowe z imbirem [2, 3]. Natomiast poza granicami Unii E[...]

Festiwal dyniowy w Wawrzeńczycach


  Wawrzeńczyce, położone na pograniczu Płaskowyżu Proszowickiego i Niziny Nadwiślańskiej, należą do najstarszych wsi podkrakowskich. Oddalone od Krakowa ok. 20 km, ciągną się przy nadwiślańskim szlaku z Krakowa do Sandomierza. Teren ten zamieszkiwany jest już od epoki neolitu, czyli od około 6000 lat przed Chrystusem. Świadczą o tym wykopaliska archeologiczne, głównie groby, naczynia ceramiczne, narzędzia oraz ozdoby, które można oglądać w Pracowni Archeologicznej PAN w klasycystycznym pałacu w Igołomi. Jest tu również wiele przedmiotów pozostałych z okresów przedrzymskiego i rzymskiego, pochodzących z wykopalisk z Igołomi, Wawrzeńczyc, Zofi pola, Złotnik, i innych miejscowości po lewobrzeżnej stronie Wisły. Początki Wawrzeńczyc ocenia się na przełom X i XI wieku. Ich założycielem był najpewniej jakiś Wawrzyniec, gdyż w tym czasie nazwy miejscowości pochodziły najczęściej od imion ich założycieli. Poza tym nic o tej postaci nie wiemy. Pisana historia miejscowości zaczyna się dopiero od XII wieku, kiedy to któryś z sukcesorów założyciela, możnowładca Andrzej służył na dworze księcia Bolesława Krzywoustego. W roku 1149 podarował on Wawrzeńczyce benedyktyńskiemu klasztorowi św. Wincentego we Wrocławiu. W roku 1223 krakowski biskup Iwo Odrowąż ufundował w Wawrzeńczycach murowany kościół gotycki pod wezwaniem św. Marii Magdaleny, na miejscu drewnianego, który spłonął. Obecny pochodzi z XV wieku. Po rozbudowie w XVII i XVIII wieku niewiele pozostało z jego wcześniejszego wyglądu. W czasie pierwszej wojny światowej w roku 1917 został poważanie uszkodzony. Odbudowany w latach międzywojennych, pozbawiony został dawnego stylu. Wawrzeńczyce rozwijały się pomyślnie, chociaż wielokrotnie d[...]

Pieczywo posmarowane słońcem

Czytaj za darmo! »

Lato trwa. Warto zatem zaprosić słońce także do naszego jadłospisu. Tym razem zachęcamy do komponowania zdrowych, lekkich past na kanapki. W ciepłe letnie dni nie sprawdza się bowiem nic lepszego niż pyszna kanapka. Lato to także dobry czas na odkwaszenie organizmu, odżywienie go pełnowartościowymi daniami. Na początek jednak przypomnijmy jakie pieczywo jest dobre dla naszego organizmu. Jakie pieczywo wybierać Pieczywo, które pomoże nam oczyścić organizm z zalegających w jelitach toksyn to przede wszystkim pieczywo razowe, pełnoziarniste. Pieczywo takie powinno być zwarte, dość twarde (jak naciśnie się bochenek) i oczywiście smaczne. Można wybrać bochenek Czys[...]

Z pasją i pomysłami DOI:

Czytaj za darmo! »

Podczas World Hotel - najważniejszych i największych targów branży hotelarskiej - odbyły się pierwsze "Kulinarne Mistrzostwa Polski". W walce o zaszczytny tytuł udział wzięło dwunastu kucharzy wyłonionych w eliminacjach, a wśród nich byli zarówno uczniowie szkół gastronomicznych, jak i profesjonaliści, na co dzień pracujący w restauracjach w całej Polsce. Imprezę prowadzili Paweł Pochwała oraz Robert Sowa - pomysłodawca konkursu.Tematem przewodnim konkursu były: polędwiczki wieprzowe, ślimaki, świeże warzywa i owoce, a także kawa, która jak się okazuje wyśmienicie współgra nie tylko z deserami, ale również z mięsem. Do finału zakwalifikowali się najlepsi z najlepszych, którzy mają głowę pełną pomysłów i z wielką pasją podchodzą do kuc[...]

Czytaj za darmo! »

Truskawkowa Essencja Ogrodów Natury Ogrody Natury wprowadzają na rynek napój-owoc pod nazwą ESSENTIAL TRUSKAWKOWY. Ma on postać gęstego, miąższowego napoju, który powstał z 7 w pełni dojrzałych truskawek; zamknięty w krągłej, efektownej buteleczce sprzedawany jest w trójpaku. Napój jest w 100% naturalny, bez konserwantów i cukru. Producent przekonuje, że - podobnie jak świeże truskawki - na[...]

EXBERRY - żywność barwiąca to barwy pochodzące z natury: przyszłość należy do naturalnych alternatyw!

Czytaj za darmo! »

Coraz większa liczba producentów żywności i napojów, w odpowiedzi na zmieniające się preferencje konsumentów, stosuje teraz naturalne zamienniki dla syntetycznych barwiących dodatków do żywności. Zarówno przepisy dotyczące stosowania deklaracji na produktach, jak i informacje w mediach, zwiększyły świadomość konsumencką w zakresie składników żywności. Prowadzone badania spowodowały, że konsumenci są zaniepokojeni spożyciem syntetycznych dodatków barwiących. Ze względu na bezpieczeństwo żywności, w ostatnich latach rządy USA oraz krajów Europy zmniejszyły ilość zaaprobowanych dodatków do żywności. Przemysł spożywczy chce zastąpienia "Szóstki z Southampton" Ostatnie informacje mówią, iż od lipca 2010 r. na opakowaniach żywności i napojów, które będą zawierać któryś z barwników naz[...]

 Strona 1  Następna strona »