Wyniki 1-10 spośród 116 dla zapytania: kofeina

Kofeina - rachunek szans i rozczarowań

Czytaj za darmo! »

Kofeinę przyjmujemy nie tylko w codziennej fi liżance kawy. Wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym, a także w kosmetyce. Ma najszersze zastosowanie spośród wszystkich substancji aktywnych wykorzystywanych w farmakologii. Jest najczęściej badana, a jednak nadal budzi wiele wątpliwości.Kofeinę można pozyskać z ponad 60 roślin, spośród których najbardziej znane są ziarna krzewu k[...]

Herbata - rodzaje i właściwości.Pora na herbatę

Czytaj za darmo! »

Herbata jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wywodzi się z południowych Chin lub północnych Indii. Surowcem do produkcji herbaty są liście wiecznie zielonego krzewu Camelia sinensis, który występuje w dwóch odmianach botanicznych: assamskiej i chińskiej. Istnieje też wiele hybryd - mieszańców obu odmian. Herbata uprawiana jest w rejonach ciepłych i wilgotnych, głównie w Chinach, Indiach, Sri Lance, Indonezji, Afryce Śr., Turcji, Iranie, a także w Ameryce Płd.Herbaciarnie są najstarszym typem zakładu gastronomicznego. Herbata jest narodowym napojem w Chinach, a zwyczaj picia naparu herbacianego upowszechnił się tam już w VI w. W Europie herbata i pierwsze herbaciarnie pojawiły się w XVII w. Obecnie są one popularne na całym świecie. Efekt teiny. Herbata, podobnie jak kawa, klasyfikowana jest jako używka, tj. taki produkt spożywczy, który w zasadzie nie ma wartości odżywczej, ale wpływa pobudzająco na organizm człowieka. Efekt pobudzający kawy i herbaty wynika z obecności [...]

Kofeina w produkcji żywności aspekty prawne i zdrowotne


  Kofeina jest alkaloidem syntetyzowanym przez niektóre gatunki roślin. Występuje głównie w liściach herbaty, ziarnach kawy, nasionach kakaowca i guarany. Zawartość kofeiny w surowcach roślinnych zależy od wielu czynników, w tym genetycznych, klimatycznych oraz od stopnia dojrzałości rośliny. Kofeina charakteryzuje się gorzkim smakiem, jest dobrze rozpuszczalna w gorącej wodzie [2, 15]. Naturalnym, popularnym źródłem kofeiny w diecie są kawa i herbata. Ziarna kawy zawierają 1-3% kofeiny. Wydajność ekstrakcji kofeiny z ziaren kawy do naparu szacuje się na 75-100%. Zawartość kofeiny w naparze kawy w dużym stopniu zależy od sposobu jego przygotowania. Przyjmuje się, że filiżanka kawy mielonej (160 ml) zawiera średnio 80-100 mg kofeiny, ale porcja kawy espresso (80 ml) może dostarczać nawet 200 mg kofeiny. Zawartość kofeiny w liściach herbacianych wynosi 2-5%. W naparze herbaty, podobnie jak w przypadku kawy, ilość kofeiny zależy od metody parzenia, w tym od mocy naparu. Zawartość kofeiny w herbacie wzrasta wraz z czasem parzenia. Szklanka herbaty parzonej przez 5 min zawiera średnio 30-40 mg kofeiny [2, 5]. W Ameryce Płn. i krajach skandynawskich głównym źródłem kofeiny w diecie osób dorosłych jest kawa, natomiast w Wielkiej Brytanii - herbata. W Polsce nieliczne badania z tego zakresu wskazują, że udział kawy i herbaty w dziennej podaży kofeiny jest porównywalny. W krajach zachodnich 50-83% kofeiny spożywanej przez dzieci i młodzież pochodzi z napojów gazowanych, a drugim źródłem jest czekolada [2, 16]. DZIAŁANIE KOFEINY w organizmie Zgodnie z kryteriami Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, kofeina należy do substancji psychoaktywnych, ale nie jest uważana za substancję uzależniającą. Jej działanie polega na stymulacji pracy ośrodkowego układu nerwowego, pobudzeniu pracy serca, co może korzystnie wpływać na wydolność psychofizyczną organizmu. Wiele badań wskazuje, że umiarkowane spożycie kofeiny poprawia koncentra[...]

Napoje energetyzujące a bezpieczeństwo zdrowotne DOI:10.15199/65.2015.12.3


  W ostatnich latach na świecie, w tym w Polsce, dynamicznie wzrasta spożycie napojów energetyzujących. Swoją popularność zawdzięczają one zawartości biologicznie aktywnych substancji, które wpływają na funkcjonowanie organizmu, np. poprawiają nastrój lub wytrzymałość fizyczną, zmniejszają senność czy znoszą zmęczenie. Do najczęściej stosowanych należą: kofeina, guarana, tauryna, gorzka pomarańcza, żeń-szeń (ginseng),glukuronolakton, inozytol i L-karnityna. Substancje te stają się istotnymi składnikami diety z powodu zwiększonego spożycia napojów energetyzujących. W artykule przedstawiono potencjalne korzyści, ale również zagrożenia zdrowotne wynikające z konsumpcji napojów energetyzujących. W Polsce napoje energetyzujące zostały uznane za środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.W ostatnich latach zarówno w Polsce, jak i na świecie odnotowuje się coraz większe zainteresowanie konsumentów napojami bezalkoholowymi, w tym funkcjonalnymi. Napoje funkcjonalne, czyli napoje o zwiększonej zawartości składników odżywczych i bioaktywnych, są przeznaczone dla określonej grupy konsumentów, np. sportowców czy osób zmęczonych, żyjących w ciągłym stresie. Wyróżnia się kilka kategorii tych napojów:  wzbogacane - przygotowane na bazie ziół, wody z dodatkiem witamin oraz składników mineralnych,  przeznaczone dla sportowców - izotoniczne, hipertoniczne, hipotoniczne,  energetyzujące - zawierające kofeinę lub taurynę,  typu "wellness" - o konkretnym działaniu prozdrowotnym [3, 21]. Napoje energetyzujące, inaczej energizery lub psychodrinki, są zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, skierowane głównie do osób dorosłych, mających wzmożony wysiłek umysłowy i fizyczny. Popularność, działania wizerunkowe i sprzedaż napojów energetyzujących koncentrują się głównie na podkreśleniu korzyści wynikających z ich stosowania, takich jak wzrost energii, koncentracji, zdo[...]

CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do ŻywnoŚci DOI:

Czytaj za darmo! »

FIRMY Nactis Flavours przejmuje dział aromatów PCAS Francuski producent aromatów firma Nactis Flavours kontynuuje swoją strategię umacniania pozycji rynkowej i przejmuje dział aromatów firmy PCAS. W ub.r. kupiła od Robertat Group dział Robertat Savory. Przejęcia umocnią markę Syndrome - markę surowców aromatycznych i destylowanych olejków eterycznych. Nactis Flavours blisko 7 proc. swojego rocznego budżetu przeznacza na badania i rozwój. W trakcie budowy jest nowe centrum R&D obok siedziby firmy w Bondoufle, niedaleko Paryża. ADM kupuje Harvest Innovations Koncern Archer Daniels Midland (ADM) poinformował, że osiągnął porozumienie z Harvest Innovations na przejęcie pakietu kontrolnego akcji. Harvest Innovations jest producentem minimalnie przetworzonych białek sojowych. Coraz więcej konsumentów poszukuje produktów, które nie zostały genetycznie zmodyfikowane i są ekologiczne. ADM przez ten zakup chce sprostać wymaganiom rynku i poszerzyć swoją ofertę surowców o "czystej etykiecie". Sok[...]

Kawa - szkodzi czy pomaga?


  Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych na całym świecie, dlatego duże zainteresowanie naukowców budzi wciąż jej oddziaływanie na organizm. Pod pojęciem kawy rozumie się zarówno napar przeznaczony do bezpośredniego spożycia, jak i ziarna drzewa kawowego, będące cennym surowcem handlowym w skali światowej. Największe plantacje kawy znajdują się w Ameryce Południowej, Środkowej oraz w Afryce, przy czym 1/3 światowej produkcji kawy pochodzi z Brazylii. Znaczenie przemysłowe mają głównie dwa gatunki kawy: Coffea arabica o delikatnym, wyrafinowanym smaku i Coffea canephora (robusta), bardziej gorzka, o większej zawartości kofeiny. Zasadniczym etapem produkcji kawy jest proces palenia surowych ziaren, podczas którego kształtują się jej charakterystyczne cechy smakowo-zapachowe oraz brązowa barwa. Na rynku detalicznym dominuje obecnie kawa mielona i kawa rozpuszczalna. Popularna niegdyś kawa ziarnista stanowi dziś niewielki asortyment rynku kawy. Kawa palona zawiera ok. 35-40% węglowodanów, 10-17% tłuszczu, 8% związków białkowych i wolnych aminokwasów, 5-10% polifenoli - głównie kwas chlorogenowy, 1-3% kofeiny, mieszaninę związków aromatycznych oraz tzw. substancje drażniące. W ziarnach kawy znajdują się też pewne ilości składników mineralnych, ale stopień ich ługowania do naparu kawy jest niewielki, dlatego porcja naparu kawy nie jest istotnym źródłem tych składników w diecie. Spośród witamin na uwagę zasługuje jedynie niacyna - jedna filiżanka naparu może pokrywać 6-18% dziennej normy na tę witaminę. Wartość energetyczna 100 ml naparu kawy bez cukru jest nieistotna (2 kcal), natomiast kawa słodzona czubatą łyżeczką cukru i napój cappuccino dostarczają odpowiednio 32 i 40 kcal. KOFEINA - POBUDZAJĄCY składnik kawy Jednym z głównych składników odpowiedzialnych za efekt, dla którego tak wiele osób sięga po kawę, jest kofeina. Kofeina jest alkaloidem występującym w niektórych gatunkach roślin, na ogół obok innyc[...]

Składniki funkcjonalne napojów energetycznych i energetyzujących


  Napój energetyczny czy energetyzujący? Napoje energetyczne mają za zadanie dostarczyć organizmowi energię pochodzącą z cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy) lub soków owocowych. Mogą to więc być napoje typu cola, soki oraz napoje owocowe, szczególnie te dosładzane. Napoje energetyzujące mają za zadanie dostarczyć składniki bioaktywne (kofeina, tauryna), które wywierają pobudzający wpływ na pewne procesy metaboliczne zachodzące w tkance nerwowej, co w efekcie podnosi sprawność psychiczną i fizyczną organizmu. Dodatek zamienników sacharozy jako substancji słodzących oraz emulsji smakowo-zapachowych zamiast soków owocowych nie przyczynia się do dostarczenia energii. Mianem "energetyczne" można je natomiast określać wówczas, kiedy dodatkowo zawierają w swoim składzie różne cukry pochodzenia naturalnego, dostarczające energii, jak w przypadku typowych napojów energetycznych. Co dostarcza energię w napojach energetyzujących? Napoje energetyzujące pojawiły się w Polsce w połowie lat 90. ubiegłego wieku. Od tamtego czasu podstawowym ich składnikiem, oprócz wody, cukru lub jego zamienników, regulatorów kwasowości, dwutlenku węgla, barwników, substancji konserwujących itp., jest kofeina syntetyczna lub (rzadko) naturalna, pochodząca z kawy oraz guarany, i tauryna, a także witaminy z grupy B - B2, B3, B5, B6, B12, czasami dodawany jest inozytol, gluku[...]

Napoje energetyzujące i ich składniki funkcjonalne

Czytaj za darmo! »

Napoje energetyzujące pojawiły się na polskim rynku w latach dziewięćdziesiątych XX w. i dość szybko znalazły swoich stałych konsumentów. Popularność zawdzięczają głównie intensywnym działaniom marketingowym, które sprawiły, że te specyficzne w smaku napoje konsekwentnie zdobywają rynek. Napoje energetyzujące to najprężniejszy segment rynku napojów bezalkoholowych, o który walczy wiele firm[...]

Fenomen brunatnego ziarna?

Czytaj za darmo! »

Pisanie tego tekstu rozpoczęłam nietypowo, bo od wysłuchania Kantaty o kawie Jana Sebastiana Bacha, nagranej przez Zespół Kameralny Filharmonii Narodowej pod dyrekcją Andrzeja Markowskiego. Natchniona piękną muzyką i małą czarną, przystąpiłam do poszukiwania hołdów składanych kawie i dowiadywania, czy istnieje jeszcze w Wiedniu kawiarnia Kulczyckiego, dzielnego i przedsiębiorczego żołnie[...]

 Strona 1  Następna strona »