Wyniki 1-10 spośród 85 dla zapytania: kefir

Na biało

Czytaj za darmo! »

Nabiał, czyli wszystkie produkty uzyskane z mleka krowiego, spożywany jest przez wegetarian częściej niż pozostałe pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Produkty te powinny jednak stanowić jedynie niewielki dodatek (10% energetyczności) do diety wegetariańskiej, bazującej przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego.W skład nabiału wchodzą mleko krowie, a także jego przetwory, czyli: sery podpuszczkowe, twarogi, kefiry, maślanki, śmietany, serki homogenizowane, jogurty. Mimo że wykazują działanie zasadotwórcze, nadmiar spożywanego białka również z mleka i jego przetworów przyczynia się do zakwaszenia organizmu. Produkty pochodzenia mlecznego, zawierają m.in. ła[...]

Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne DOI:10.15199/65.2016.10.4


  SŁOWA KLUCZOWE: jogurt, kefir, fermentacja mlekowa, zdrowie, probiotyki KEY WORDS: yogurt, kefir, lactic fermentation, health, probiotics Jedną z najstarszych metod przetwarzania i wydłużania trwałości mleka jest jego fermentacja, która w technologii mleczarskiej stanowi podstawę produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Według FAO/WHO i Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) mleczne napoje fermentowane są to produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację. Mikroflora ta musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia [37]. Z kolei wg Polskiej Normy [26] mleko fermentowane to produkt otrzymany w wyniku fermentacji mleka z użyciem odpowiedniej mikroflory, która powoduje obniżenie pH i/lub koagulację mleka; z dodatkiem lub bez dodatku nie więcej niż 30% niemlecznych składników smakowych; o zwiększonej lub niezwiększonej zawartości suchej masy. W wytwarzaniu mlecznych produktów fermentowanych istotną rolę odgrywają takie procesy, jak fermentacja propionowa, alkoholowa oraz mlekowa. Proces fermentacji propionowej jest zapoczątkowany przez dodatek bakterii propionowych, które w warunkach beztlenowych uczestniczą w rozkładzie kwasu mlekowego na kwas propionowy, dwutlenek węgla, kwas octowy i wodę. Fermentacja alkoholowa to beztlenowy rozkład cukru (laktozy) na alkohol (etanol) i dwutlenek węgla, który zachodzi pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże (Saccharomyces) i bakterie fermentacji mlekowej, m.in. podczas produkcji kefiru, kumysu. Dodatkowo w wyniku tego procesu powstają także liczne produkty uboczne, np. kwas octowy i bursztynowy czy gliceryna. Najczęściej stosowana w produkcji napojów mlecznych jest fermentacja mlekowa, zachodząca z udziałem b[...]

Parlament 492 milionów

Czytaj za darmo! »

LITR MASŁA, KILOGRAM MLEKA...? Ale jeszcze przed rokiem, w pierwszym czytaniu dyrektywy, posłowie chcieli, by mleko, masło, kawa mielona i ziarnista, makaron, ryż i cukier, które uznali za podstawowe składniki w diecie przeciętnego konsumenta, były sprzedawane w opakowaniach o kilku standardowych rozmiarach. Posłowie kierowali się troską o konsumenta, który mógłby ulec błędnemu przekonani[...]

Czy powinniśmy podjadać pomiędzy posiłkami? DOI:


  Zgodnie z wynikami ostatnich badań, aż 1/3 Polaków nie dba o to, czy ich dieta jest prawidłowo zbilansowana. Powszechnie wiadomo że ze względów fizjologicznych powinniśmy zachowywać odpowiednie przerwy między posiłkami (ok. 3-4 godz.). Wnioski z badań dowodzą, że Polacy dobrze wiedzą ile posiłków dziennie i jak trzeba jeść, ale wiedza ta nie przekłada się na realizację. Przeciętny Kowalski spożywa w ciągu dnia 3 posiłki, które często zastępuje spożyciem czegoś na szybko - przekąską. Co przekąszamy i dlaczego? Badania rynkowe pokazują jasno - Polacy lubią słodycze: ciastka, ciasteczka, wafelki, lody, praliny oraz słone przekąski (paluszki, prażynki, chipsy). Rocznie przeciętny Polak spożywa ok. 14 kg tego typu przekąsek! Badania wskazują dodatkowo, że 85% dzieci w wieku 11-15 lat spożywa w ciągu dnia przekąski, które dostarczają ok. 450-550 kcal. Widok [...]

Nauka nad polityką

Czytaj za darmo! »

Postać Ignacego Mościckiego, prezydenta Rzeczypospolitej w okresie międzywojennym, a zarazem znakomitego naukowca i inżyniera, posiadacza wielu patentów, który odznaczał się praktycznym podejściem do wykorzystywania wiedzy, jest charakterystycznym przykładem, jak działalność w jednej dziedzinie, w tym wypadku w polityce, przysłania inne, bardzo twórcze i owocne odcinki pracy, ograniczając[...]

Nowoczesna minimleczarnia na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim

Czytaj za darmo! »

Pod koniec ub.r. na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Edukacyjno-Badawczego Mleczarstwa. Dziekan Wydziału Nauki o Żywności dr hab. Bogusław Staniewski, prof. UWM, zaprezentował gościom nowoczesne Centrum o powierzchni 8148 m2. W skład Centrum wchodzi hala technologiczna wyposażona w urządzenia w skali ćwierćtechnicznej i wydajności przerobu - w zależności od potrzeb - 100-2000 l mleka dziennie. W ramach projektu powstały również laboratorium instrumentalne oraz pracownia sensoryczna, laboratoria mikrobiologii prognostycznej oraz mikrobiologii przemysłowej mleczarskiej. Innowacyjne Centrum umożliwi rozwinięcie działalności dydaktycznej i badań z zakresu przetwórstwa mleka, co w przyszłości powinno przyczynić[...]

Wyższy poziom pikanterii

Czytaj za darmo! »

Pikantnie - dla każdego oznacza coś innego. Jedni bez mrugnięcia okiem pochłaniają najostrzejsze odmiany papryczek chili, innym wyciska łzy już odrobina ostrych przypraw. Wszyscy razem mogą rozkoszować się wyrazistym smakiem w restauracji Czyli Chilli, gdzie goście dobierają stopień ostrości dań wedle indywidualnych upodobań.Właściciele restauracji Czyli Chilli - Joanna Domańska i Jeremi Zaborowski - uwielbiają ostrą kuchnię, ale rozumieją też tych, którzy mają nieco wrażliwsze podniebienia. Tymczasem prawdziwie pikantne dania oferują u nas właściwie tylko lokale z kuchnią azjatycką bądź meksykańską, która niekoniecznie wszystkim odpowiada. Stąd pomysł na restaurację z[...]

CO PISZĄ INNI DOI:

Czytaj za darmo! »

kiedy w Polsce po raz kolejny przesuwa się wprowadzenie elektronicznych dowodów osobistych, w dalekiej Azji podobna rewolucja właśnie wchodzi w życie - zapowiada portal next.gazeta.pl. Rząd Bangladeszu dumnie ogłosił, że rozpoczyna wydawanie nowych dowodów osobistych dla 100 mln swoich obywateli. Cyfrowy dokument umożliwi dostęp do 22 rządowych usług. Znajdą się w nim informacje o bankowości, paszporcie, statusie podatkowym, a także prawo jazdy. Do każdego dokumentu przypisana zostanie karta SIM obywatela, by jak najwię[...]

 Strona 1  Następna strona »