Wyniki 1-10 spośród 1000 dla zapytania: przyprawy

Jakość w sektorze przypraw

Czytaj za darmo! »

- rozmowa z Grzegorzem Królem, menedżerem d.s. wdrożeń B2B w firmie Kamis - Przyprawy SA.Od kiedy istnieje firma KAMIS Pure Condiments i jakie były początki jej działalności? Firma Kamis-Przyprawy SA rozpoczęła rozwój usług dla sektora business-to-business w 2002 roku, powołując w tym celu wyspecjalizowany dział. W 2006 roku na jego potrzeby został utworzony subbrand - Kamis Pure Condimen[...]

Charakterystyka przypraw Przyprawy roślinne klasyfikacja i zastosowanie kulinarne DOI:10.15199/65.2017.2.7


  W artykule przedstawiono podział przypraw roślinnych dostępnych na polskim rynku ze względu na pochodzenie, zawarte w nich substancje czynne oraz klasyfikację przyjętą w technologii gastronomicznej i towaroznawstwie. Omówiono również znaczenie i skład poszcze-gólnych mieszanek przypraw. Ze względu na różnorodne zastosowanie przypraw w przemyśle spożywczym i gastronomii oraz ich niezwykłe zalety sensoryczne. Opisano także zastosowanie kulinarne wybranych przypraw, uwzględniając ich cechy organoleptyczne, barwiące i konserwujące.Przyprawy są nieodłącznym składnikiem dań i posiłków każdego konsumenta. Nadają one bowiem odpowiedni smak i aromat potrawom, poprawiają także kolor i estetykę podawanych posiłków. Niektóre z nich są naturalnymi konserwantami i przedłużają trwałość produktów spożywczych. Co ważne, przyprawy roślinne, zwłaszcza ziołowe, mogą być zamiennikami soli, pozwalającymi ograniczyć jej nadmierne spożycie. Przyprawy są swoistym znakiem rozpoznawczym różnych kuchni świata i doskonale komponują się z innymi produktami spożywczymi. Aby jednak w pełni wykorzystać właściwości przypraw, należy znać zasady ich łączenia z konkretnymi produktami. PODZIAŁ PRZYPRAW Przyprawy znane są już od wieków. Uprawiane są na całym świecie i istnieją różne sposoby ich pozyskiwania [10]. Tak duża różnorodność i bogactwo ich gatunków oraz rodzajów sprawia, iż pogrupowanie ich jest niezwykle trudne. Dlatego przyprawy są różnie klasyfikowane, m.in. pod względem ich pochodzenia - wyróżnia się tu przyprawy krajowe i zagraniczne (importowane) [9, 12, 14]. Przyprawy można podzielić również ze względu na zawarte w nich substancje czynne (olejkowe, goryczkowe, olejkowo-goryczkowe i barwiące) oraz części roślin, z których je otrzymano. Przyprawy mogą być pozyskane z liści (np. rozmaryn, bazylia, liście laurowe, mięta), nasion (gorczyca, koper włoski, gałka muszkatołowa, kminek, czarnuszka, kardamon), korzeni (chrzan), kory (cynamon, kasja)[...]

Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii DOI:10.15199/65.2017.4.8


  Naturalne przyprawy roślinne dostępne na polskim rynku mają duże znaczenie w żywieniu człowieka. Przyprawy mają działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, chroniące przed chorobami dotykającymi współczesnego człowieka. Jednak w niektórych przypadkach mogą stanowić zagrożenie, zwłaszcza gdy są nieumiejętnie stosowane. W artykule przedstawiono zalecenia co do stosowania przypraw w dietach leczniczych, a także przyprawy preferowane w poszczególnych jednostkach chorobowych. Omówiono również zagrożenia wynikające ze spożywania surowców przyprawowych, uwzględniając interakcje leków z przyprawami, alergie na przyprawy i nadwrażliwość na salicylany. Odnotowano także występowanie w przyprawach szkodliwych związków, takich jak pestycydy i metale ciężkie.Naturalne przyprawy roślinne, mimo że są stosowane w niewielkich ilościach, mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia [10]. Występujące w nich bioaktywne składniki nadają im cenne właściwości, które mogą pomóc w prewencji wielu schorzeń. W szczególnych przypadkach mogą jednak zaszkodzić lub pogorszyć ogólny stan zdrowia. Zawsze należy pamiętać o zaleceniach i przeciwwskazaniach co do ich stosowania, szczególnie podczas stosowania diet leczniczych, tak aby nie drażnić zmienionego chorobowo narządu i nie pogorszyć samopoczucia oraz stanu chorego, lecz pomóc mu w powrocie do zdrowia. PRZYPRAWY ZALECANE w wybranych schorzeniach Przy stanach zapalnych oraz innych chorobach jamy ustnej i gardła należy ograniczyć spożywanie przypraw drażniących i ostrych (pieprz, papryka, ostre mieszanki przypraw, np. curry). Podobne zalecenia obowiązują w przypadku dny moczanowej. Niektóre przyprawy mają działanie przeciwzapalne, m.n. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, kurkuma, cynamon, goździki, natka pietruszki, anyż i dlatego są polecane w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS). Wskazanymi przyprawami są także: cząber, estragon, majeranek, mięta, ni[...]

Sekrety smaku Przyprawy i zioła - zastosowanie w gastronomii(III) DOI:


  Przyprawy decydują o wyrafinowaniu i oryginalności potraw. Ich konkretne zestawy tworzą profil smakowo- -aromatyczny wybranych kuchni etnicznych i regionalnych. Umiejętność doboru przypraw i ziół do potraw i napojów oraz ich odpowiednie zastosowanie są kluczem do dobrej "kuchni".O zastosowaniu przypraw w technologii gastronomicznej decydują: ich smak, zapach, barwa oraz ich wpływ na organizm człowieka. Kanony wiedzy kulinarnej (tworzone przez wiele lat dla każdej kuchni) pozwalają współcześnie na korzystanie z tej skarbnicy wiedzy. Wybrane przykłady zastosowania przypraw w potrawach i napojach przedstawiono w tab. 1-4. Przyprawy stosowane jako dodatek do mięsa pełnią wiele funkcji w takich przetworach i potrawach. Na przykład tymianek, oregano, papryka, pieprz czarny, kurkuma, bazylia lub koper - oprócz tworzenia smakowitości - wykazują właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim przyczyniają się do ochrony barwy surowca, poprzez hamowanie degradacji barwników hemowych i opóźnianie procesów powstawania methemoglobiny o szarobrunatnej barwie [7, 15]. Oregano i rozmaryn obniżają potencjał oksydacyjno-redukcyjny, którego niższa wartość wpływa na utrzymanie prawidłowej barwy mięsa, a oregano, czosnek, tymianek, majeranek, czarny pieprz, goździki, cynamon przyczyniają się dodatkowo do hamowania rozwoju bakterii [6, 10, 12, 15]. Przyprawy i zioła stosowane do zup (tab. 2) lub potraw z warzyw i owoców (tab. 3) pełnią przede wszystkim ważną rolę w kształtowaniu jakości organoleptycznej (smaku i zapachu). Wspomagają również np. trawienie warzyw strączkowych (fasoli, grochu, soi) oraz nadają im więcej aromatu i intensywnego smaku. Z tego względu zmniejszają zastosowanie soli kuchennej. Przyprawy umiejętnie dobrane do potraw mogą też niwelować niepożądane doznania spowodowane spożyciem np. kapusty. Do typowych przypraw stosowanych w celu barwienia potraw wykorzystuje się, m.in. szafran i kurkumę nadające barwę żółtą, cynamon - barw[...]

Zastosowanie przypraw w przetwórstwie mięsnym


  Przyprawy roślinne są produktami naturalnymi i odgrywają ważną rolę w przetwórstwie mięsnym. Poprawiają smak, barwę, aromat oraz wygląd produktów. Ponadto pobudzają apetyt, stymulują trawienie, a część świeżych przypraw posiada również wartości odżywcze.Przyprawy stosowane do produkcji wędlin są pochodzenia mineralnego i roślinnego. N ajpopularniejsza przyprawa mineralna to sól kuchenna, która nadaje smak i trwałość produktom. Przyprawy roślinne stanowią różne części roślin o specyficznych właściwościach smakowych lub aromatycznych, tj.: owoce, korzenie, kwiaty, nasiona lub cebulki. Do najczęściej stosowanych przypraw w przetwórstwie mięsnym należą: pieprz czarny i biały, gorczyca, majeranek, kolendra, jałowiec, kminek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn. C harakterystyczny smak i zapach przypraw naturalnych, które polepszają właściwości sensoryczne wędlin, wynikają z ich różnorodnego składu chemicznego. Do najważniejszych związków chemicznych zalicza się: olejki eteryczne, żywice, garbniki, alkaloidy oraz inne związki aromatyczne. Zdecydowanie większą część przypraw używa się w stanie wysuszonym i drobno zmielonym. Stosowane są one jako przyprawy dodawane indywidualnie do produktu, np.: pieprz, majeranek, jałowiec, kolendra, czosnek. Coraz częściej, w przetwórstwie mięsnym przyprawy stosowane są jako komponenty w postaci: ● mieszanek przyprawowych, ● mieszanek przyprawowo-funkcjonalnych, ● m[...]

Rynek przypraw w Polsce

Czytaj za darmo! »

Przyprawy mają niewielkie wartości odżywcze, są jednak niezbędnym składnikiem codziennego menu. Korzystnie wpływają na smak i aromat potraw oraz na właściwe funkcjonowanie organizmu, przyspieszając jego metabolizm. Tajemnica smaku i aromatu przypraw tkwi w olejkach eterycznych — intensywnie pachnących, łatwo ulatniających się i rozpuszczalnych w wodzie. Dynamiczny rozwój rynku Twórcą kategorii przypraw w Polsce jest Kamis, który rozszerzył tę kategorię o nowe znaczenie, formy, innowacje i zastosowanie. Dziś w kategorii "przyprawy" mieszczą się zioła, mieszanki przyprawowe, marynaty, panierki, przyprawy "specialite", octy smakowe i dodatki. Zgodnie z definicją i metodologią badania opracowaną przez MEMRB, w kategorii przypraw wyodrębnione są segmenty: przyprawy tradycyjne, [...]

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia przypraw naturalnych


  Dynamiczny rozwój przemysłu mięsnego i wprowadzanie nowoczesnych technologii przetwarzania surowców mięsnych spowodowały w ostatnich latach konieczność używania w zestawach recepturowych przypraw naturalnych o najwyższej jakości i czystości mikrobiologicznej. Korzyści wynikające ze stosowania przypraw polegają z jednej strony na poprawie właściwości smakowych żywności, ale także na udowodnionym konserwującym działaniu tych składników. Z drugiej strony, przyprawy mimo swych właściwości przeciwbakteryjnych same mogą być zanieczyszczone przez drobnoustroje patogenne.Chcąc nadać żywności pożądany smak i zapach, człowiek od wieków wykorzystuje rośliny rosnące w jego otoczeniu. Przyprawy użyte jako dodatek do wyrobów wędliniarskich nadają im odpowiednie walory sensoryczne i wywierają[...]

Przyprawy do żywności charakterystyka i właściwości


  Niewiele jest produktów spożywczych i potraw, do których nie dodaje się przypraw. Są one stosowane jako pojedyncze przyprawy oraz w formie mieszanek przyprawowych o zalecanym stosowaniu. Nadają produktom charakterystyczne cechy smakowo- zapachowe, warunkują popularność i zaufanie konsumenta do różnych produktów spożywczych na rynku, a także przyczyniają się do popularności zakładów gastronomicznych, kuchni regionalnych lub narodowych. Przyprawy wykazują zróżnicowane działanie na produkt spożywczy, do którego są dodawane. Najczęściej nadają mu wyraźny, typowy smak i zapach. Niektóre charakteryzują się wyraźnym aromatem, u innych dominuje tylko wyrazisty smak. Smakowitość środków spożywczych kształtują naturalne składniki smakowe i zapachowe, które występują w surowcach oraz powstają w wyniku procesów przetwórczych i przechowalniczych. O smakowitości decydują również dodatki wprowadzone podczas przetwarzania oraz produkty ich interakcji z substratem. Określone wrażenia smakowe i zapachowe nadają również produktom substancje dodatkowe smakowozapachowe, naturalne i identyczne z naturalnymi, które wprowadza się podczas przetwarzania [29]. Asortyment dodatków, które można stosować w przetwórstwie żywności, jest obecnie bardzo szeroki, a zastosowanie przypraw jako naturalnych dodatków jest coraz powszechniejsze. Wynika to z obawy konsumentów przed dodatkami syntetycznymi oraz z faktu, że naturalne przyprawy użyte jako antyoksydanty nie są prawnie limitowane i nie wymagają zgody na ich stosowanie [26, 30]. PRZYPRAWY W PRZETWÓRSTWIE I PROFILAKTYCE Przyprawy są stosowane zarówno w przetwórstwie żywności, jak i w gastronomii przede wszystkim w celu nadania im charakterystycznego smaku i zapachu lub też skompensowania smakowitości utraconej w wyniku procesów przetwarzania czy przechowywania. Zastosowanie przypraw do żywności ma na celu nie tylko dopełnienie smaku produktów spożywczych i potraw, lecz także jest sposobem na pobudzen[...]

 Strona 1  Następna strona »