Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: soki owocowe

Soczysty temat

Czytaj za darmo! »

Soki, nektary i napoje owocowe, po które chętnie sięgamy, by zaspokoić pragnienie, są produktami o bardzo zróżnicowanym składzie, a co z tym związane, o różnej wartości odżywczej. Soki i nektary są najbardziej zbliżone swoimi właściwościami oraz składem naturalnym do owoców lub warzyw, lecz ich różnorodność - smak, zapach i wygląd - ograniczona jest ścisłymi uregulowaniami prawnymi.Napoje owocowe zawierają znacznie mniej składników owocowych i ich wartość prozdrowotna jest niższa, lecz dzięki możliwości włączenia do ich składu substancji barwiących, aromatyzujących oraz kształtujących konsystencję, w porównaniu z sokami, stanowią atrakcyjną i dużo bardziej urozmaiconą, grupę produktów, o nowych egzotycznych smakach oraz przyciągającym uwagę zabarwieniu. Wartość odżywcza i[...]

Smakowite źródło zdrowia


  Sięgamy po nie dla smaku, wartości zdrowotnych bądź po prostu, żeby ugasić pragnienie. Jednak sam wybór soku nie jest łatwy dla konsumenta. Firmy zachęcają nas do wypróbowania różnorodnych soków - kolorową szatą graficzną opakowania, nowatorskimi smakami lub niską ceną. Jak zatem wybrać najlepszy produkt? Soki wytwarza się ze świeżych lub przechowywanych owoców oraz z warzyw. Przetwarzane składniki powinny być przede wszystkim zdrowe i dojrzałe. Powstałe napoje mają barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soków owoców lub warzyw, z których je wyprodukowano. Ze względu na rodzaj użytego surowca soki dzielą się na owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. Są produkowane z jednego lub kilku gatunków roślin. Biorąc pod uwagę rodzaj półproduktu użytego do produkcji soków, wyróżniamy soki bezpośrednie i odtworzone. Te pierwsze, czyli soki świeże, uzyskuje się, wytłaczając sok znajdujący się w rozdrobnionych owocach i/lub warzywach. Odtworzone wytwarza się z zagęszczonych soków lub przecierów, do których dodaje się odpowiednią ilość wody i substancji aromatyzujących. Soki odtworzone powinny mieć właściwości średniej jakości soku świeżego. Różnią się one konsystencją. Mogą być klarowne, jak sok jabłkowy, naturalnie mętne, jak sok pomarańczowy bądź przecierowe (jak sok z marchwi). W celu utrwalenia soki poddaje się obróbce termicznej - procesowi pasteryzacji. Napoje pasteryzowane w niskiej temperaturze zachowują trwałość przez kilka tygodni, a pasteryzowane tradycyjnie nadają się do spożycia przez kilka miesięcy. Najlepsze jednak są soki niepasteryzowane, tzw. jednodniowe, gdyż mają największą wartość odżywczą. Wymagają one jednak przechowywania w warunkach chłodniczych. Dobry sok powinien zawierać 85-100% owoców, a niekiedy też niewielkie ilości cukru bądź syropu glukozowego lub fruktozowego. Te substancje sło[...]

Rynek soków, nektarów i napojów owocowych w Europie Wschodniej

Czytaj za darmo! »

Zenith International przyjrzał się dokładniej dziesięciu najważniejszym rynkom Europy Wschodniej, m. in. Rosji, Polsce, Ukrainie, Czechom, Węgrom i Rumunii. Kategoria soków, nektarów i napojów owocowych wzrosła tam ilościowo w roku 2007 o 14%, osiągając sprzedaż blisko 6,9 mld l o wartości ok. 7,8 mld euro. Najszybciej rozwijającą się kategorią były napoje owocowe, czyli te o zawartości pul[...]

Postawy i preferencje zakupowe Polaków

Czytaj za darmo! »

Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie firmy Tetra Pak, Polacy piją soki dla smaku, przyjemności i dla zdrowia. Jedna trzecia respondentów przyznaje, że wybiera konkretny produkt dopiero przy sklepowej półce, przy czym najczęściej kupowany produkt w kartonie z zamknięciem.Zmiana stylu życia Polaków wpływa na ich preferencjie i zakupy na rynku soków, nektarów i napojów. Dotyczy to nie tylko rodzajów produktów, ale także formatów opakowań. Informacje na ten temat uzyskano podczas[...]

Akademia Sokowa, czyli cała prawda o sokach DOI:

Czytaj za darmo! »

Wśród wszystkich produktów spożywczych i napojów soki i nektary owocowe i warzywne są wyrobami poddanymi najbardziej restrykcyjnym przepisom, określającym w najdrobniejszych szczegółach nie tylko ich cechy fizykochemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne, ale także wymogi stawiane surowcom, dozwolonym elementom procesu produkcyjnego, a także sposobom znakowania. Na swoisty paradoks zakrawa więc to, że jedne z najwartościowszych, zarówno ze względu na wartości odżywcze, jak i jakość, produktów przemys[...]

Sok przez cały rok


  Dziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców - zalecają dietetycy i lekarze. Przynajmniej jedną z nich można zastąpić szklanką soku, najlepiej świeżo wyciśniętego. Ale i ten z masowej produkcji może być bogatym źródłem cennych składników. Trzeba tylko wiedzieć, po które soki najlepiej sięgać.Sezonowość warzyw i owoców sprawia, że często wygodniej robić z nich rozmaite przetwory, by dłużej cieszyć się smakiem ulubionych przysmaków. Właśnie teraz, korzystając z letniej obfitości wszelkich warzyw i owoców warto porobić zapasy na zimę: konfitury, powidła, kompoty, a także soki. Tych ostatnich bogaty wybór znajdziemy też na sklepowych półkach, ale sok sokowi nierówny i - jeśli zależy nam nie tylko na walorach smakowych, ale i odżywczych - warto wiedzieć, czego szukać i uważnie czytać etykiety. Zdrowy wycisk Podstawowym składnikiem soków jest oczywiście woda, a następnie węglowodany, których zawartość waha się: 1-16 g/100 g produktu. Cukry naturalnie występujące w sokach, to: sacharoza, fruktoza, glukoza. W sokach przecierowych znajdują się pewne ilości błonnika, jednak niewielkie, w porównaniu do świeżych warzyw i owoców. Soki są ubogie w białka i tłuszcze. Są natomiast bogatym źródłem: potasu, B-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, dostarczają też umiarkowanych ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Zawiera-ją sporo manganu, a w mniejszych ilościach również: fosfor, magnez, wapń, cynk i selen. Obecność zasadotwórczych składników mineralnych w sokach sprawia, że alkalizują organizm, przywracając jego równowagę kwasowo-zasadową (zwłaszcza u osób, których dieta[...]

Europejski i polski rynek soków i nektarów w 2009 r.


  Konsumpcja rynku soków i nektarów w Unii Europejskiej w 2009 r. osiągnęła ponad 11 mld l. Soki 100-procentowe stanowią 2/3 tego wolumenu - 7,5 mld l. Wśród konsumentów, którzy doceniają właściwości prozdrowotne soków, oferta tego rynku cieszy się rosnącym popytem. Chociaż kryzys ekonomiczny ostatnich 2 lat utrudnił rozwój kategorii (sprzedaż spadła niewiele - ponad 1%), to mimo tymczasowych wahań rynku przewiduje się ponowny jej umiarkowany wzrost. Znakomita większość soków spożywanych w UE (ponad 80%) to soki o dłuższej przydatności do spożycia (ang. ambient), produkowane najczęściej z koncentratu. Soki nie z koncentratu (ang. not from concentrate, NFC) to jedyny segment, który odnotował w 2009 r. wzrost; stanowią one 25% całego rynku soków. Soki świeże, sprzedawane w dystrybucji chłodzonej, stanowią 18% rynku i cieszą się statusem "premium". Soki jako składnik zdrowej diety Podobnie jak owoce i warzywa, soki są równie ważnym źródłem witamin oraz minerałów w zrównoważonej diecie. Witamina C, potas i przeciewutleniacze zawarte w sokach służą naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu oraz są [...]

 Strona 1  Następna strona »