Wyniki 1-10 spośród 808 dla zapytania: BŁONNIK

Kukurydza - Część 3. Błonnik pokarmowy

Czytaj za darmo! »

Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym albo substancjami balastowymi, stanowiący składnik struktury komórek roślinnych, odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Definicja opracowana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych (AACC) brzmi następująco: "Błonnik pokarmowy jest składnikiem jadalnych części roślin, w skład którego wchodzą: sacharydy, nie trawione i nie wchłaniane w jeli[...]

Błonniki dietetyczne i ich zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym

Czytaj za darmo! »

Od ponad stu lat produkujemy żywność metodami przemysłowymi, usuwając trudne w obróbce skórki z owoców i warzyw, liście i łodygi bądź elementy niepożądane ze względu na kolorystykę, np. otręby z mąki. W domu obieramy dzieciom skórki z jabłek, a elementy pożywienia wymagające dłuższego żucia usuwamy z naszego jadłospisu… Od ponad stu lat zjadamy coraz mniej błonnika, a skutki jego chroni[...]

Napoje funkcjonalne DOI:

Czytaj za darmo! »

LIDER INNOWACJI W ciągu ostatnich kilku miesięcy firma ZENTIS Polska Sp. z o.o. zaproponowała kilka ciekawych projektów napojowych z grupy napojów prozdrowotnych. Rynek napojowy w Polsce i na świecie jest spragniony innowacyjnych koncepcji napojowych, zwłaszcza w obszarze produktów prozdrowotnych. Jednym z ważniejszych trendów jest wzmacnianie odporności. Inne cechy mają napoje na wzmacnianie odporności, a inne - napoje wzmacniające organizm dzieci. Jedną z propozycji napojów na wzmocnienie odporności u dzieci są nasze dwie koncepcje smoothies: pierwsza to smoothie o smakach malina-jabłko-miódwitamina C, a druga to smoothie o smaku czarna porzeczka-miód-witamina C. Oba warianty zawierają błonnik z β-glukanem. Właśnie ten składnik powoduje wzmocnienie odporności organizmu. Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą cząsteczkową i efektami pobudzającymi układ odpornośc[...]

Błonnik - niezbędne włókno roślinne

Czytaj za darmo! »

Słowa kluczowe: błonnik, włókno roślinne, błonnik nierozpuszczalny, błonnik rozpuszczalny Key words: cellulose, vegetable fiber, insoluble fiber, soluble fiber Cellulose - indispensable vegetable fiber In the paper the chemical characteristic of cellulose is described. The main sources of cellulose are cereals, cereal products and also vegetables and fruits. Products rich in cellulose have p[...]

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia? DOI:


  Nie wszyscy wiedzą, że aby zadbać o kondycję układu krążenia warto spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe. W tej grupie żywności znajdują się: płatki pełnoziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy i otręby. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, aby móc jeszcze lepiej zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Co to jest błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które przechodzą przez układ pokarmowy człowieka i nie podlegają trawieniu ani wchłanianiu. Zaliczamy do nich wielocukry (celulozy, hemicelulozy), ligniny, beta-glukany, gumy, śluzy roślinne, agar, woski. Wśród tych związków możemy wyróżnić takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które w wodzie się nie rozpuszczają. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia rekomenduje się, aby codzienna dieta dostarczała min. 30 g błonnika pokarmowego. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia zaledwie ok. 15-20 g tego cennego składnika. Źródła błonnika pokarmowego Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach roślinnych. Dostarczamy go do organizmu spożywając warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe z całego ziarna. Funkcje błonnika pokarmowego i jego[...]

Produkty zbożowe źródłem składników mineralnych w diecie


  Definicja błonnika pokarmowego, skład, najważniejsze funkcje Błonnik pokarmowy to część strukturalna ścianek komórek roślinnych oporna na działanie enzymów trawiennych, znajdujących się w przewodzie pokarmowym człowieka, ale częściowo ulegająca rozkładowi pod wpływem bakterii bytujących w jelicie grubym. S ą to przede wszystkim polisacharydy (celuloza, hemicelulozy, pektyny, beta-glukany, fruktooligosacharydy, skrobia oporna, gumy, śluzy), ale też związki nie będące polisacharydami (ligniny, woski roślinne). Poszczególne frakcje błonnika różnią się rozpuszczalnością w wodzie, zdolnością do tworzenia żeli i podatnością na fermentację. Dzięki różnym właściwościom mają odmienne cechy funkcjonalne i możliwość oddziaływania na przewód pokarmowy człowieka. Wśród frakcji błonnika, które rozpuszczają się w wodzie wyróżniamy: pektyny, niektóre hemicelulozy, beta-glukany, pentozany, fruktooligosacharydy, skrobię oporną, gumy i śluzy roślinne, natomiast do frakcji nierozpuszczalnych w wodzie należą; celuloza, ligniny, niektóre hemicelulozy i niektóre pektyny. Frakcje nierozpuszczalne błonnika mają zdolność pochłaniania dużej ilości wody i pęcznienia, a frakcje rozpuszczalne tworzą żele. Zdolność do tworzenia żeli posiadają pektyny, beta-glukany oraz niektóre gumy i śluzy roślinne. Pozostałe frakcje (celuloza, ligniny, niektóre hemicelulozy) nie tworzą żeli. Do frakcji błonnika, które mogą ulegać fermentacji należą pektyny, beta-glukany, skrobia oporna, fruktooligosacharydy i gumy, zaś do frakcji nie ulegających fermentacji celuloza i ligniny. Celuloza to wielocukier o budowie łańcuchowej, zawierający w cząsteczce od kilku do kilkunastu tysięcy cząsteczek glukozy. W ściankach komórkowych tworzy struktury (tzw. micelle), umożliwiające gromadzenie w nich wody. Celuloza jest najbardziej powszechnym w świecie roślinnym polisacharydem. Hemicelulozy to rozgałęzione polisacharydy, których jednostkami budulcowymi są ksylany,[...]

 Strona 1  Następna strona »