Wyniki 1-10 spośród 817 dla zapytania: BŁONNIK

Kukurydza - Część 3. Błonnik pokarmowy

Czytaj za darmo! »

Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym albo substancjami balastowymi, stanowiący składnik struktury komórek roślinnych, odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Definicja opracowana przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych (AACC) brzmi następująco: "Błonnik pokarmowy jest składnikiem jadalnych części roślin, w skład którego wchodzą: sacharydy, nie trawione i nie wchłaniane w jeli[...]

Błonniki dietetyczne i ich zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym

Czytaj za darmo! »

Od ponad stu lat produkujemy żywność metodami przemysłowymi, usuwając trudne w obróbce skórki z owoców i warzyw, liście i łodygi bądź elementy niepożądane ze względu na kolorystykę, np. otręby z mąki. W domu obieramy dzieciom skórki z jabłek, a elementy pożywienia wymagające dłuższego żucia usuwamy z naszego jadłospisu… Od ponad stu lat zjadamy coraz mniej błonnika, a skutki jego chroni[...]

Napoje funkcjonalne DOI:

Czytaj za darmo! »

LIDER INNOWACJI W ciągu ostatnich kilku miesięcy firma ZENTIS Polska Sp. z o.o. zaproponowała kilka ciekawych projektów napojowych z grupy napojów prozdrowotnych. Rynek napojowy w Polsce i na świecie jest spragniony innowacyjnych koncepcji napojowych, zwłaszcza w obszarze produktów prozdrowotnych. Jednym z ważniejszych trendów jest wzmacnianie odporności. Inne cechy mają napoje na wzmacnianie odporności, a inne - napoje wzmacniające organizm dzieci. Jedną z propozycji napojów na wzmocnienie odporności u dzieci są nasze dwie koncepcje smoothies: pierwsza to smoothie o smakach malina-jabłko-miódwitamina C, a druga to smoothie o smaku czarna porzeczka-miód-witamina C. Oba warianty zawierają błonnik z β-glukanem. Właśnie ten składnik powoduje wzmocnienie odporności organizmu. Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą cząsteczkową i efektami pobudzającymi układ odpornośc[...]

Błonnik - niezbędne włókno roślinne

Czytaj za darmo! »

Słowa kluczowe: błonnik, włókno roślinne, błonnik nierozpuszczalny, błonnik rozpuszczalny Key words: cellulose, vegetable fiber, insoluble fiber, soluble fiber Cellulose - indispensable vegetable fiber In the paper the chemical characteristic of cellulose is described. The main sources of cellulose are cereals, cereal products and also vegetables and fruits. Products rich in cellulose have p[...]

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia? DOI:


  Nie wszyscy wiedzą, że aby zadbać o kondycję układu krążenia warto spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy. Zaliczamy do nich m.in. produkty zbożowe. W tej grupie żywności znajdują się: płatki pełnoziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy i otręby. Warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, aby móc jeszcze lepiej zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Co to jest błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które przechodzą przez układ pokarmowy człowieka i nie podlegają trawieniu ani wchłanianiu. Zaliczamy do nich wielocukry (celulozy, hemicelulozy), ligniny, beta-glukany, gumy, śluzy roślinne, agar, woski. Wśród tych związków możemy wyróżnić takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które w wodzie się nie rozpuszczają. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia rekomenduje się, aby codzienna dieta dostarczała min. 30 g błonnika pokarmowego. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia zaledwie ok. 15-20 g tego cennego składnika. Źródła błonnika pokarmowego Błonnik pokarmowy zawarty jest w produktach roślinnych. Dostarczamy go do organizmu spożywając warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe z całego ziarna. Funkcje błonnika pokarmowego i jego[...]

Napoje z cząstkami - nowe wyzwanie dla branży napojowej DOI:


  Konsumenci kierują się nie tylko smakiem, ale również wzrokiem i wrażeniami odczuwalnymi na języku i w ustach, a ostatnio coraz częściej prozdrowotnym charakterem napoju. Cząsteczki w napoju mogą dostarczać składników funkcjonalnych, nadając napojowi prozdrowotny charakter i właściwości. Zentis Polska Sp. z o.o. pracuje nad propozycjami różnego rodzaju cząsteczek, które będą zawieszone w napojach. Tworzymy nową innowacyjną kategorię napojów. W naszym portfolio jest miejsce na preparaty do następujących rodzajów napojów z cząsteczkami: - napoje z błonnikiem; - napoje z pulpą (i ewentualnie z fragmentami owoców); - napoje z kawałkami aloesu; - napoje z żelkami POP & JOY; - napoje z nata de coco; - napoje FRUKTOMANIA z kawałkami owoców. Napoje z błonnikiem Po pojawieniu się na rynku japońskim napoju Coca-Cola Plus, zawierającego błonnik, można potwierdzić rosnącą popularność tego składnika z zastosowaniem w napojach funkcjonalnych. Ten napój bez kalorii zawiera 5 g niestrawialnej dekstryny, źródła dietetycznego błonnika, w butelce Coca-Cola Plus o pojemności 470 ml. Adresowany jest do konsumentów powyżej 40 lat. Z pewnością fakt ten zwiększy zainteresowanie producentów napojów błonnikiem. Z kolei w Rosji pojawił się w portfolio PepsiCo napój (sok) J7 z błonnikiem, natomiast w USA -[...]

 Strona 1  Następna strona »