Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: przegląd gastronomiczny

Poznaj nas z najlepszej strony!

Czytaj za darmo! »

www.przeglad-gastronomiczny.pl to nasz nowy adres w sieci. Internetowy "Przegląd Gastronomiczny" oferuje teraz dostęp do bogatej bazy danych w zakresie szeroko pojętej gastronomii. Zapraszamy do aktywnej współpracy on-line! Co nowego na www.przeglad-gastronomiczny. pl? Oprócz prezentacji bieżących wydań "PG" oraz aktualności z życia branży, proponujemy kilka nowych działów, łączących gastronomiczny biznes z kulinarną pasją. Nowością są m.in. "Ogłoszeni[...]

II Mistrzostwa Polski Cukierników w kategorii Deserów.POLAGRA-FOOD 2008, Salon Gastronomiczny 15.09.2008.

Czytaj za darmo! »

Mamy wielką przyjemność ponownie zaprosić Państwa do odwiedzenia drugiej edycji Mistrzostw Polski Cukierników w kategorii Deserów, które odbywać się będą podczas targów Polagra Food w Poznaniu w ramach Salonu Gastronomicznego. Imprezę organizują Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz fi rma Unifi ne F&BI GmbH, a tematem konkursu w 2008 roku jest "POŻEGNANIE Z AFRYKĄ". Celem mistrzostw jest [...]

Gastronomiczny zdrój

Czytaj za darmo! »

Już po raz kolejny "Przegląd Gastronomiczny" odwiedził Krynicę-Zdrój, zapraszając na seminarium dotyczące możliwości unowocześnienia oferty gastronomicznej ośrodków wypoczynkowych, sanatoriów, pensjonatów i hoteli. Spotkanie odbyło się w gościnnej Karczmie Regionalnej.Wśród przybyłych gości, oprócz właścicieli i pracowników obiektów gastronomicznych, nie zabrakło również uczniów szkoły gastro[...]

Mistrzostwa Polski Cukierników w Kategorii Deserów

Czytaj za darmo! »

Mamy wielką przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych sztuką cukierniczą do odwiedzenia pierwszej edycji Mistrzostw Polski Cukierników w kategorii Deserów, które odbywać się będą cyklicznie podczas trwania targów Polagra Food w Poznaniu w czasie Salonu Gastronomicznego. Impreza organizowana jest wspólnie przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz fi rmę Unifi ne F&BI GmbH. Celem [...]

Konkurs na znak rozstrzygnięty!

Czytaj za darmo! »

Wydawnictwo SIGMA-NOT jest w Polsce najstarszym i największym edytorem prasy specjalistycznej o profilu technicznym. Wśród tytułów senioralnych SIGMY-NOT dominują pisma słodkie, smakowite i apetyczne. Wśród nich jest "PG", który z racji jubileuszu ogłosił konkurs na zaprojektowanie okolicznościowych znaków czasopisma."Gazeta Cukrownicza", wydawana od 1893 r., jest najstarszym polskim pismem specjalistycznym. Na podium z racji wieku, tradycji i popularności są "Przegląd Gastronomiczny" oraz "Przemysł Spożywczy". Te tytuły są od "Gazety Cukrowniczej" młodsze o dwa pokolenia. Obchodzą we wrześniu 2011 r. swoje jubileusze, zwane w tradycji staropolskiej żelaznymi. Mają one 65 lat nieprzerwanej więzi z potężnym środowiskiem gastronomów i hotelarzy. "Przegląd Gastronomiczny" od 1946 roku wspiera i konsoliduje środowiska restauratorów, praktyków oraz teoretyków osiągnięć kulinarnych na świecie. 65 lat "PG" jest dla zespołu redakcyjnego okazją [...]

O deserach i tajnikach ich podawania


  ROZMOWA Z JANUSZEM PROFUSEM, MAESTRO CZEKOLADY.Często słyszymy nazwę deser gastronomiczny. Czy różni się on czymś od deseru podawanego w cukierni albo kawiarni? Z defi nicji deser gastronomiczny to po prostu deser na talerzu podawany w restauracji. Różnice tkwią w szczegółach. Deser gastronomiczny jest podawany na zakończenie kolacji, po przystawce i daniu głównym. Ma wagę 80-120 g i serwuje się go na dużym talerzu (30 cm). Kosztuje od 15 zł (poza Warszawą) do nawet 40 zł (w Warszawie). W cukierni lub kawiarni deser jest zaś samodzielnym daniem, podawanym tylko do kawy, dlatego może być nieco cięższy. Serwuje się go na mniejszym talerzu (do 26 cm) z bardzo prostej przyczyny: stoliki w kawiarni są mniejsze niż w restauracji, czyli maksymalnie 70 × 70 cm. Ceny deserów poza stolicą wynoszą 10-15 zł, a w Warszawie 15-20 zł. Tak więc desery gastronomiczne są droższe o 20-30%, serwowane na większych talerzach, za to mają mniejszą gramaturę. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że w restauracji w ciągu wieczora można wydać (w zależności od wielkości lokalu) 20-30 deserów, a w kawiarni 100-120. Czy można powiedzieć, że w kawiarni jako deser podaje się raczej ciastko na talerzu? Na deser gastr[...]

Na dobry początek lata

Czytaj za darmo! »

"Sielawa Blues" już po raz dziewiąty zagościła nad brzegiem jeziora w Starych Jabłonkach. Konkursom kulinarnym towarzyszyła moc dodatkowych atrakcji, które uczyniły z imprezy prawdziwe, wielkie Święto Ryby, Wędki i Muzyki.Pierwszy dzień Festiwalu tradycyjnie już upłynął pod hasłem Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb. W tym roku w szranki stanęło 14 ekip, których zadaniem było przyrządzenie[...]

 Strona 1  Następna strona »