Wyniki 1-10 spośród 280 dla zapytania: jogurt

Mrożony jogurt


  Jogurt zajmuje w naszej diecie ważną pozycję, nie tyle ze względu na walory smakowe co ze względu na walory zdrowotne. Oczywiście jogurt, jako pochodny mleka, jest bogatym źródłem białka, witamin, wapnia i soli mineralnych, ale oprócz tego zawiera żywe kultury bakterii mlekowych i to one nadają mu jego charakterystycznych cech. Bakterie mlekowe występujące w jogurcie mają olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Ułatwiają trawienie, regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom jak i biegunkom, ale przede wszystkim odbudowują mikroflorę układu pokarmowego np. po kuracji antybiotykowej. Nic też dziwnego, że produkt ten cieszy się na świecie tak dużą popularnością i zajmuje coraz wyższą pozycję w [...]

Na biało

Czytaj za darmo! »

Nabiał, czyli wszystkie produkty uzyskane z mleka krowiego, spożywany jest przez wegetarian częściej niż pozostałe pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Produkty te powinny jednak stanowić jedynie niewielki dodatek (10% energetyczności) do diety wegetariańskiej, bazującej przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego.W skład nabiału wchodzą mleko krowie, a także jego przetwory, czyli: sery podpuszczkowe, twarogi, kefiry, maślanki, śmietany, serki homogenizowane, jogurty. Mimo że wykazują działanie zasadotwórcze, nadmiar spożywanego białka również z mleka i jego przetworów przyczynia się do zakwaszenia organizmu. Produkty pochodzenia mlecznego, zawierają m.in. ła[...]

Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych


  The Colour of Red Fruit Yoghurts Słowa kluczowe: preferencja konsumentów, badania rynku, jogurt truskawkowy, wiśniowy i borówkowy, bakterie kwasu mlekowego Key words: consumers preference, market research, strawberry, sour cherry and bilberry yoghurts, lactic bacteria Fruit yoghurts are becoming more and more popular among consumers and their consumption is steadily increasing. One of the most important quality characteristic of fruit yoghurts is an attractive red colour dependent on the pigment concentration. The goal of the work was to present the consumers’ preferences concerning the most popular flavor of yoghurts and to characterize a colour additives used in the production of strawberry, sour cherry and bilberry yoghurts. The aim of the study was also to determine the changes of colour during storage yoghurts (products with fruit preparation on the bottom and stirred products). Moreover, we assess the influence of lactic bacteria culture on the colour retention during storage of fruit yoghurts. The research showed, that the most popular yoghurt flavor is strawberry and commonly used colour additives are cochineal (in strawberry yoghurt) and anthocyanins (in sour cherry and bilberry yoghurts). The choice of the way to combine natural yoghurt with fruit preparation and bacterial culture used in milk fermentation was an important factor in colour retention during storage of fruit yoghurts. Jogurty owocowe są coraz bardziej popularne wśród konsumentów, a ich spożycie systematycznie wzrasta. Jednym z najbardziej istotnych parametrów jakościowych jogurtów owocowych jest ich atrakcyjna czerwona barwa, która zależy od zawartości barwników. Celem pracy było zbadanie preferencji konsumentów dotyczących najpopularniejszego smaku jogurtu i scharakteryzowanie środków barwiących wykorzystywanych w produkcji jogurtów truskawkowych, wiśniowych oraz jagodowych. Celem badania było również określenie zmian barwy podczas przechowywania [...]

Świadoma konsumpcja DOI:


  Cele: Uświadomienie uczniom, że dzięki tak codziennej czynności, jak zakupy, możemy chronić przyrodę, poprawić los ludzi i przyczynić się do tego, że świat stanie się lepszym miejscem do życia. Grupa wiekowa: 12-14 lat. Czas trwania: - aktywność 2 x 45 minut. Charakter zajęć: zajęcia w klasie, podczas lekcji przedmiotowej lub podczas dodatkowych zajęć, np. w kółku zainteresowań. Przedmioty: geografia, biologia, wos, chemia, godzina wychowawcza. Nabywanie umiejętności: -- używania odpowiedniego słownictwa, -- łączenia wiadomości z nauk ścisłych, -- efektywnej, samodzielnej nauki, -- współpracy w grupie, -- podejmowania inicjatywy, -- planowania budżetu domowego, -- umiejętności dyskusji, -- uzasadniania swojego wyboru. Słowa kluczowe: produkty lokalne, świadome zakupy, świadoma konsumpcja. Przebieg zajęć Wstęp Zakupy to nasza czynność powszednia. Prawie codziennie coś kupujemy. Najczęściej idziemy do sklepu lub kiosku Ruchu po jedzenie, kosmetyki, środki czystości, gazety itd. Kupujemy też książki, ubrania, płyty. Wyposażamy nasz dom w meble i urządzenia AGD. Lista rzeczy, które kupujemy, jest bardzo długa i dlatego warto uświadomić uczniom, że dzięki tak codziennej czynności, jak zakupy, możemy chronić przyrodę, poprawić los ludzi i przyczynić się do tego, że świat stanie się lepszym miejscem do życia - możemy sprawić, by świat rozwijał się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Podczas zajęć uczniowie będą zastanawiali się, w jaki sposób wybierając produkty od najdrobniejszych, takich chociażby jak owoce i jogurty, po sprzęt elektroniczny i AGD możemy realnie przyczynić się do poprawy stanu świata. Uczniowie uświadomią sobie, co to znaczy być świadomym konsumentem, i zastanowią się czy ograniczanie zakupów pogorszy jakość ich życia.Zajęcia w klasie 1 godzina lekcyjna Wiem co kupuję Przygotowanie do zajęć/potrzebne materiały Dwa lub trzy rodzaje jogurtów owocowych: zz jogurt sprowadzany z zagranicy n[...]

 Strona 1  Następna strona »