Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: żywność

Żywność funkcjonalna

Czytaj za darmo! »

Pojęcie żywności funkcjonalnej zostało zdefiniowane w 1999 i zgodnie z definicją Functional Ford Science In Europe żywność może zostać uznana za funkcjonalną jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia oraz samopoczucia bądź zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób.Zainteresowanie produktami, któr[...]

Żywność ekologiczna kontra konwencjonalna

Czytaj za darmo! »

Określenie "żywność ekologiczna" często bywa stosowane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". To wprowadzanie konsumenta w błąd, to częsty chwyt marketingowy stosowany przez firmy branży spożywczej, do określania swoich wyrobów. Nie wiąże się to jednak z żadnymi standardami określającymi warunki produkcji i sposobów ich kontroli. Pojęcie "żywność ekologiczna" nie jest tożsame ze "zdrową żywnością". Aby produkt spożywczy mógł znaleźć się w grupie określanej mianem ekologicznej, musi spełnić wiele wymagań, a przede wszystkim musi być certyfikowany. Moda na ekologię nieustannie rośnie. W dużych miastach powstają kolejne sklepy ze zdrową żywnością, można ją kupić nawet w Internecie. Polscy producenci ubiegają się i uzyskują międzynarodowe certyfikaty, jednak zazwyczaj najwięk[...]

Poznaj Dobrą Żywność


  Poznaj Dobrą Żywność - ta impreza już na stałe wpisała się w kalendarz warszawiaków. Przybywają tłumnie z rodzinami, przyjaciółmi, znajomymi. Tegoroczny Piknik był rekordowy pod względem liczby zwiedzających i kupujących.18 czerwca br. na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 166 odbył się Piknik pod hasłem: "Poznaj Dobrą Żywność". Głównym organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. SGGW użycza swoich pięknych ogrodów i pomaga organizacyjnie. Dla resortu rolnictwa jest to niezmiernie ważna impreza. Prezentuje ona przede wszystkim producentów i przetwórców, kt[...]

Żywność funkcjonalna - co to dziś oznacza?


  Określenie żywność funkcjonalna jest obecnie w Polsce w powszechnym użyciu. Pojęcie to jest różnie rozumiane przez poszczególnych autorów i coraz mniej rozumiane już nie tylko przez zwykłych konsumentów, ale nawet przez osoby blisko związane z produkcją żywności lub oceną jej wartości żywieniowych czy zdrowotnych. Sytuację komplikuje fakt, że nie ma żadnej ustawowej definicji żywności funkcjonalnej ani w Unii Europejskiej, ani w Polsce. I co więcej - takiej definicji nie będzie, przynajmniej w Unii Europejskiej, co zostało ogłoszone przez przedstawiciela KE na konferencji organizowanej przez European Functional Food Network w Naantali w Finlandii w 2006 r. Zacznijmy od historii. Fakt, że niektóre produkty spożywcze pomagają w łagodzeniu bardzo wielu dolegliwości jest zapewne znany od początku istnienia homo sapiens. Ponieważ świat przyrody jest niemalże nieograniczenie bogaty, to obecnie mamy tysiące produktów i ich składników pozytywnie oddziałujących na organizm. Problem w tym, że to oddziaływanie jest niekiedy - mówiąc dzisiejszym językiem - marketingowe. Klasycznym, pięknym i wręcz dydaktycznym przykładem jest polska tzw. zdrowa żywność. Nazwa dwuznaczna, albowiem oznacza, że po pierwsze tylko taka żywność jest zdrowa, czyli produkty bez tego określenia nie są zdrowe, czyli - logicznie rozumując - są niezdrowe, i po drugie, że taka żywność ma zdrowotne oddziaływanie, co najczęściej jest iluzoryczne. I właśnie z powodu tych wątpliwości zaistniała konieczność weryfikacji informacji zdrowotnych. Taka była idea wykreowania nowej kategorii żywności o potwierdzonych funkcjach prozdrowotnych i od tej "funkcji" powstało pojęcie tzw. żywności funkcjonalnej. Za pierwowzór tzw. żywności funkcjonalnej uznaje się powszechnie japońską żywność o specjalnym zastosowaniu zdrowotnym FOSHU - Food of Special Health Use (1984 r.). Istniały też inne opisy takiej żywności, np. żywność o specyficznym oddziaływaniu zdrowotnym, zapobiegająca [...]

Festyn promujący rolnictwo ekologiczne i jego produkty

Czytaj za darmo! »

W dniu 9 września bieżącego roku na dziedzińcu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbył się festyn promujący rolnictwo ekologiczne i jego produkty, zorganizowany w ramach kampanii informacyjnej "Rolnictwo ekologiczne". Organizatorami festynu była Komisja Europejska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencja Rynku Rolnego. Impreza ta była spotkaniem producentów i przetwórców ż[...]

Czym jest Żywność Barwiąca?


  Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że owoce i warzywa są bogatym źródłem składników odżywczych. Konsumenci na całym świecie zachęcani są do spożywania większych ilości owoców i warzyw, które stanowią ważny element zbilansowanej, zdrowej diety. Należy przy tym pamiętać, że owoce i warzywa mogą także stanowić surowiec do pozyskania szerokiego spektrum substancji o właściwościach barwiących. By w procesie obróbki owoców i warzyw uzyskać nat[...]

Żywność genetycznie modyfikowana w Polsce: gdy histeria zalewa fakty

Czytaj za darmo! »

Żywność modyfikowana genetycznie staje się na świecie normalnością. W Polsce jest nienormalnością. za sprawą paru krzykaczy, którzy histeryzują, przedstawiając nieprawdziwe informacje o strasznej przyszłości ludzi i środowiska, gdy tego typu żywność trafi do Polski. Jest to tym bardziej bzdurne, że przepisy unijne, a więc i polskie, wymagają wyraźnego oznakowania żywności genetycznie modyfiko[...]

 Strona 1  Następna strona »