Wyniki 1-10 spośród 545 dla zapytania: miód

Miód - cud

Czytaj za darmo! »

O wyjątkowych właściwościach miodu krążyły opowieści już w starożytności. Czy rzeczywiście zapewniał nieśmiertelność greckim bogom? - to już pozostanie słodką tajemnicą mitów. Ale to, że potrafi zdziałać cuda przy niejednej chorobie jest faktem, potwierdzonym przez badania naukowe. W 90% miód złożony jest z węglowodanów, z czego 80% to cukry proste (glukoza i fruktoza), a reszta t[...]

Miodowy miesiąc

Czytaj za darmo! »

Miód to słodki produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych, a produkowany przez pszczoły. Wyróżniamy miody nektarowe (kwiatowe) oraz spadziowe i mieszane. W grudniu - miesiącu świątecznych wypieków - złocista słodycz miodu nabiera szczególnego znaczenia.Miody nektarowe są uzyskiwane z pyłku (nektaru) kwiatowego roślin. Ich nazwy pochodzą od gatunku rośliny, której pyłku dany miód zawiera najwięcej. Istnieje wiele roślin miododajnych, np.: rzepak, gryka, wrzos, akacja, lipa, koniczyna, mniszek, bławatek, maliny. Miody spadziowe wytwarzane są natomiast z soku zawartego w liściach drzew liściastych lub szpilek drzew iglastych. Miody nektarowe różnią się zabarwieniem. Istnieją miody białe, żółte, jasnożółte, zielonożółte, pomarańczowe, nawe[...]

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Czytaj za darmo! »

Komisja Europejska uznała, że miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich jest produktem wyjątkowym i rzadko spotykanym, dzięki temu zostaje wpisany do grupy produktów regionalnych i otrzymuje znak "Chronione Oznaczenie Geograficzne". Tegoroczne IX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina odbędzie się 27 i 28 września 2008 roku. Organizatorzy zapraszają na miodowo-winne święto do Przemkowa w powiecie p[...]

Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym

Czytaj za darmo! »

Honey - the oldest sweetening substance. Application of honey in the fermentation industry The paper describes chemical composition, properties and application of honey, the oldest sweetening substance. Chemically, honey contains above all simple sugars, water and besides that a number of other components like mineral salts, aromatic oils, nitrogen compounds, enzymes and vitamins. In the fer[...]

Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym

Czytaj za darmo! »

Honey - the oldest sweetening substance. Application of honey in the fermentation industry The paper describes chemical composition, properties and application of honey, the oldest sweetening substance. Chemically, honey contains above all simple sugars, water and besides that a number of other components like mineral salts, aromatic oils, nitrogen compounds, enzymes and vitamins. In the ferm[...]

Nie tylko historia - czyli miód pitny dziś i jutro

Czytaj za darmo! »

Minęły święta Bożego Narodzenia i Sylwester, nastał czas karnawału. Wielu Czytelnikom zdarzyło się pewnie w tym czasie pić miód pitny. Dostali go może w prezencie gwiazdkowym, może zakupili go sami, albo nawet - sami wykonali sposobem domowym! Tak przecież robiono w Polsce od wieków, bo miód pitny to staropolski trunek. Pijała go szlachta, a przed nią rycerze, pijali go królowie, pijał go sam[...]

Jaką drogą podąża miodosytnictwo w Polsce?

Czytaj za darmo! »

Wchodzimy już w drugi kwartał nowego roku. Z nadzieją, ale i z coraz większymi obawami patrzymy w przyszłość i życzymy sobie, aby ten rok był lepszy od poprzednich, a przynajmniej - nie gorszy. Za pomyślność roku 2009 niektórzy z nas wznosili niedawno toasty lampką miodu pitnego. Tak pięknie i tradycyjnie, po polsku. Nazwa miód pitny kojarzy się często z czymś bardzo słodkim i do toastów wybierane jest wino lub szampan. A przecież można inaczej! Moje zawodowe motywacje i zainteresowania jako miodosytnika sprawiają, że podczas pobytów zagranicznych staram się wyszukiwać lokalne miody pitne. Nie zawsze się to udaje, gdyż nie wszędzie takie miody są produkowane. W tym roku udało mi się kupić miód pitny wyprodukowany w Niemczech. Jego degustacja skłoniła mnie do refleksji na temat dro[...]

 Strona 1  Następna strona »