Wyniki 1-10 spośród 97 dla zapytania: cydr

Cydr to cydr

Czytaj za darmo! »

Rośnie popularność cydru w Polsce. Nic w tym dziwnego skoro nasz kraj produkuje najwięcej jabłek spośród innych członków Unii Europejskiej, mamy urodzajne sady i przedsiębiorczych producentów, dzięki którym jabłkowy niskoprocentowy napój alkoholowy od pewnego czasu wychodzi z cienia innych produktów. I słusznie!Czym jest cydr? Odpowiedzią na to pytanie jest przekorne powiedzenie "Nie jest to wino, nie jest to piwo. Cydr to cydr." Znany w Polsce również pod nazwą jabłecznik, cydr jest orzeźwiającym napojem o zawartości alkoholu od 2 do 7%, wytwarzanym z jabłek w drodze naturalnej fermentacji winiarskiej. Jego podstawową formą jest przefermentowany sok z jabłek, zwany moszczem jabłecznym, cz[...]

Cydr nad Wisłą

Czytaj za darmo! »

Polska cydrem płynąca? To bardzo prawdopodobny scenariusz najbliższych lat. Jesteśmy wszak jednym z największych producentów jabłek w Europie, a zmiany w prawie sprzyjają produkcji słabszych alkoholi i rozwojowi małych wytwórni. Jeśli do tego dodać upodobanie konsumentów do lekkich, orzeźwiających trunków, to cydr powinien stać się naszą specjalnością i prawdziwym dobrem narodowym.Cydr powstaje w wyniku naturalnej fermentacji moszczu jabłecznego, bez dodatku cukru, techniką zbliżoną do produkcji piwa. Może zawierać od 2 do 7% alkoholu, ma barwę od lekkosłomkowej do ciem[...]

Cider Inn - naturalnie oryginalny


  Cydr staje się modny na skalę światową i Polska ma szansę ten trend wykorzystać. O specyfice polskiego rynku napojów alkoholowych i produkcji wysokiej jakości cydru rozmawiamy z Robertem Sieradzkim - Prezesem firmy JRBB Sp. z o.o., producenta Cider Inn.Jak to się stało, że nareszcie w Polsce - kraju jabłek - można produkować cydr? Polska jednak okazuje się krajem możliwości. To bardzo miłe, że pojawiają się nowe sfery wolności. Nie dzieje się to oczywiście samo z siebie, co byłoby jeszcze lepsze. Możliwości otwierające się przed cydrem to wynik pracy wielu ludzi, zaangażowanych w sprawy winiarstwa w Polsce. Trzeba się cieszyć. Chociaż z drugiej strony, można by się martwić, że tak powoli to wszystko idzie. Winiarstwo, w tym także produkcja cydru - a może produkcja cydru przede wszystkim - to potencjalnie ważna dziedzina polskiej gospodarki. Może być nowym źródłem dochodu dla Polski, bogacić producentów, wspomagać eksport, tworzyć nowy element polskiej kultury. Bo kto wie, może jeszcze będziemy znani z naszych cydrów, będzie on jedną z naszych atrakcji turystycznych? Może będzie się na świecie mówić: Polska, tam produkują doskonały cydr... A więc dochodzi jeszcze element wizerunkowy, promocyjny. Dzisiaj promow[...]

Czy cydr może stać się znaną polską specjalnością?


  Takie nadzieje wyrażano podczas konferencji prasowej "Czy jest szansa na polski cydr?" zorganizowanej przez Związek Sadowników RP (ZS RP) przy współudziale Polskiej Rady Winiarstwa (PRW), która odbyła się 28 stycznia w Min. Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po zmniejszeniu przez ministra finansów podatku akcyzowego na 2013 r. od cydru i perry (zapis w ustawie okołobudżetowej) produkcja tych niskoalkoholowych napojów fermentowanych z jabłek czy gruszek (perry) stanie się wreszcie opłacalna dla polskich przedsiębiorstw. Branża winiarska doczekała się po wielu latach realizacji swego postulatu, jest przygotowana technicznie i technologicznie, ma wykwalifikowaną kadrę, dlatego traktuje produkcję cydru jako swą szansę rozwojową. Na konferencji dyskutowano także o szansach i barierach wprowadzania na rynek tych orzeźwiających napojów, znanych w wielu krajach. Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP i poseł na Sejm z ramienia PSL, omówił znaczenie cydrów dla polskiego sadownictwa. Ewelina Szkodzińska z firmy JANTOŃ S.A. Sp. K., członek Polskiej Rady Winiarstwa, przedstawiła produkcję tych napojów w kontekście szans dla polskiego przemysłu winiarstwa owocowego, a Paweł Kosecki z firmy Kamron omówił szanse rozwoju branży i popularyzacji cydru w Polsce. W konferencji prasowej uczestniczyli również przedstawiciele M[...]

Co dalej z zakazem reklamy cydru? DOI:

Czytaj za darmo! »

Embargo rosyjskie, obowiązujące od 1.08.2014 r., dotyka boleśnie sadowników, którzy eksportowali do Rosji gros sprzedawanych za granicę jabłek - ostatnio ok. 700-800 tys. t jabłek deserowych. Dzięki staraniom producentów powoli na polskie jabłka otwierają się inne rynki - azjatyckie, Bliski Wschód, Ameryka Płn., Afryka. Według szacunków nadal jednak pozostaje niezagospodarowana pula jabłek w ilości ok. 400-500 tys. t. Jedną z możliwości zagospodarowania części z nich mógłby być cydr. Jednak brak możliwości reklamy tego niskoprocentowego napoju skutecznie ogranicza wzrost jego produkcji i konsumpcji. W Sejmie podjęto kolejną próbę dyskusji na ten temat. Parlamentarny Zespół ds. Wolnego Rynku zwołał posiedzenie 19.02, by przedyskutować tę sprawę w gronie posłów, strony społecznej (sadowników i producentów) oraz przedstawicieli administracji państwowej. Spotkanie odbyło się z inicjatywy przewodniczącego zespołu posła Mic[...]

Od redakcji

Czytaj za darmo! »

Ten, kto nie lubi kawy, najwyraźniej nigdy nie miał okazji napić się naprawdę dobrej, albo… tylko tak udaje. O zniewalającej magii "małej czarnej" i jej wręcz uzależniającej mocy najlepiej świadczy fenomen kawiarni, które od ponad dekady wiodą prym na naszym rynku gastronomicznym. W wydobyciu tego, co najlepsze z kawowego ziarna, z pewnością niemałą rolę odgrywa coraz doskonalsza technika. "Najczęściej podaje się kawę z ekspresu (np. espresso, z mleczki[...]

Prawdy i mity o winie - tematem konferencji Polskiej Rady Winiarstwa


  Jaka jest prawda o winie w Polsce? Czy wina gronowe są bardziej szlachetne niż inne wina owocowe? Czy wino z siarczynami jest szkodliwe? Czy wino im starsze, tym lepsze? Czy Polska ma szanse dogonić pod względem spożycia wina czołówkę krajów winiarskich? Na te i inne pytania na konferencji prasowej w czerwcu br. odpowiadali członkowie i przedstawiciele Polskiej Rady Winiarstwa.Pod powyższym tytułem w restauracji Żurawina w Warszawie odbyła się 10 czerwca konferencja prasowa Polskiej Rady Winiarstwa. Tajemnice wina zgromadzeni goście zgłębiali przy lampce wina i szklaneczce schłodzonego cydru. Przewodnikami w podróży po winiarskim świecie byli prelegenci: prezes firmy Ambra S.A. Robert Ogór, członek zarządu, dyrektor ds. produkcji i inwestycji Anna Kalinowska z firmy Henkell & Co VINPOL Polska Sp. z o.o. oraz sommelier Jerzy Kruk. Oprócz licznego grona dziennikarzy oraz reprezentantów największych firm winiarskich w Polsce, takich jak: Ambra, TiM, Jantoń, Henkell & Co VINPOL, Bartex, Castel Freres, Warwin czy Bacardi - Martini, na konferencję przybyli również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - główny inspektor Stanisław Kowalczyk [...]

Dajmy szansę cydrom w Polsce


  W kontekście intensywnych poszukiwań innowacji przez branże winiarską i browarniczą z jednej strony, z drugiej zaś poszukiwań alternatywnego zagospodarowania surowca, jakim są jabłka, przez ich wytwórców, zrozumiałe jest wzmożone zainteresowanie cydrami. Również konsumenci poszukują innowacyjnych, niskoalkoholowych alternatyw, czego dowodem są wzrosty sprzedaży napojów spirytusowych, tzw. ALCO POPS, o mocy kilku % vol. (4-8 %), wprawdzie na niskim poziomie, ale z przyrostem +13 % w stosunku do roku poprzedniego (wg Canadean). Definicja Zgodnie z definicją cydr to fermentowany alkoholowy napój o niskiej - zbliżonej do piwa - zawartości alkoholu. Powstaje z fermentacji moszczu jabłkowego, z którego zachowuje charakterystyczny jabłkowy i kwaskowy posmak oraz barwę od lekkosłomkowej do ciemnożółtej. Cydr niegazowany znany jest w wielu krajach Europy Środkowej (Niemcy, Austria, Szwajcaria) pod nazwą sauer most (niem.), w przeciwieństwie do sueess most, która oznacza po prostu słodki, bezpośrednio wyciśnięty sok jabłkowy. Północne regiony Francji i wyspiarze posługują się nazwą cidre (franc.) lub cider (ang.), który zazwyczaj jest dość mocno nagazowany rodzimym CO2 (pochodzącym z fermentacji - wtedy mówimy cydr tradycyjny cidre naturell (franc.)) lub będący efektem wysycenia - karbonizacji. Eksperymenty produkcyjne i importowe z cydrami na rynek Polski dotychczas można by uznać za ciekawostki krajoznawcze i delikatesowe. Sytuacja ta ma zmienić się jednak dość szybko za sprawą przygotowywanych nowelizacji ustawy akcyzowej i rozporządzeń, które mają znieść wiele istniejących barier. Znosimy bariery Od kilku lat w branży zainteresowanie cydrami narastało, szczególnie w sytuacjach dużej nadprodukcji jabłek, ale także w efekcie poszukiwań innowacyjnych, prekursorskich rozwiązań napojów niskoalkoholowych. Brak stosownych uregulowań i definicji, brak możliwości produkcji w małej skali z własnych zasobów czy też kwestia podatku akcyzowego (b[...]

Zdaniem lokalnego producenta cydru


  W maju 2011 r. uchwalono ustawę o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Oprócz zasadniczych regulacji dotyczących produkcji wina w Polsce, w tym wina gronowego z upraw własnych, przewidziano także (w art. 19 tej ustawy) możliwość produkcji cydru przez sadowników, którzy posiadają co najmniej 1 ha sadu. Ustanowiono dla nich limit maks. 10 tys. l cydru rocznie. Istotą tej "cydrowej" regulacji było uchwalenie - wzorem krajów zachodnich - w miarę uproszczonych przepisów dotyczących produkcji napojów niskoalkoholowych (cydr, perry, wina owocowe) przez lokalnych producentów (sadowników), tak by powstały produkty regionalne (np. w regionach: grójeckim, łódzkim, w dolinie dolnej Wisły, sandomierskim, tarnowskim czy na Dolnym Śląsku - tam, gdzie na większą skalę uprawia się jabłka). Razem z Marcinem Hermanowiczem pod koniec 2011 r. rozpoczęliśmy produkcję naszego cydru (Cydr Ignaców), ale napotkaliśmy po drodze poważne problemy, które stawiają pod znakiem zapytania dalszy sens produkcji cydru w gospodarstwie sadowniczym. Patrząc na gąszcz niespójnych, a czasem wzajemnie sprzecznych regulacji, przez które musieliśmy się przedzierać, wiemy już, dlaczego jesteśmy jednymi z nielicznych sadowników-cydrowników w kraju. Proponujemy poniżej wprowadzenie rozwiązań, na wzór innych krajów unijnych, które uczyniłyby tę produkcję możliwą i opłacalną. Problem 1. Sanepid - ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia W odróżnieniu od produ[...]

Jak zmniejszyć sprzedaż, żeby zwiększyć zyski? DOI:

Czytaj za darmo! »

Pojawił się nowy pomysł w walce o ochronę zdrowia, zwłaszcza młodych ludzi. Problem używania, a czasem nadużywania napojów alkoholowych przez młodzież, to jedna z ważniejszych bolączek społecznych. W Polsce tą problematyką zajmuje się Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych - agencja rządowa powołana na podstawie zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 29 czerwca 1993 r. Od 1996 r. działa na podstawie ustawy o wychowaniu w trzeźwości oraz przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Ostatnio PARPA wystąpiła z propozycją ujednolicenia stawki akcyzy na wyroby alkoholowe. W uzasadnieniu podano, że ujednolicenie akcyzy zmniejszy spożycie alkoholu, szczególnie przez ludzi młodych. Cel szczytny, jakkolwiek dla mnie, fałszywą nutą brzmi informacja, że ujednolicenie stawki akcyzy na wszystkie rodzaje napojów alkoholowych przyniesie budżetowi dodatkowe przychody w wysokości 7 mld zł. Taka decyzja nie powinna mieć wpływu [...]

 Strona 1  Następna strona »