Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: olej

Polacy pokochali olej rzepakowy

Czytaj za darmo! »

10 czerwca br. podczas konferencji prasowej podsumowano działania podejmowane w ramach programu "Pokochaj olej rzepakowy". Kampania prowadzona była rynku polskim i łotewskim przez trzy lata. Organizatorem kampanii było Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, a projekt współfinansowała Unia Europejska i Polska. Celem kampanii "Pokochaj olej rzepakowy" było podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilakty[...]

Olej rzepakowy - jego wartość żywieniowa i użytkowa

Czytaj za darmo! »

W Polsce rzepak jest często traktowany jako surowiec olejarski drugiego gatunku z powodu nie najlepszej jakości oleju. Uważa się, że olej rzepakowy jest mniej "zdrowy" od innych. To pierwsza fikcja. Bywa również uważany za gorszy jakościowo, szczególnie z powodu ciemnej barwy i brzydkiego zapachu, zwłaszcza podczas smażenia. To kolejne fikcje, albowiem obecnie olej rzepakowy to zupełnie inny olej niż ten sprzed lat, gdyż został pozbawiony dwóch niekorzystnych składników: kwasu erukowego i związków siarkowych. Kwas erukowy był uważany za niekorzystny pod względem zdrowotnym, związki siarkowe zaś za przyczynę nieprzyjemnego smaku i zapachu oleju. Obecnie odmiany rzepaku są na tyle różne od dawnych, że zmieniono jego nazwę angielską z rapeseed na canola uznając, że nowy rzepak t[...]

Tester jakości oleju spożywczego testo 270

Czytaj za darmo! »

W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komentowany i omawiany. W hotelach i restauracjach, w placówkach żywienia zbiorowego, obiektach typu fast food, jak również w spożywczych zakładach produkcyjnych (np. piekarniach, ciastkarniach, zakładach produkujących wyroby cukiernicze, a także chrupki oraz prażynki), a więc w zasadzie wszędzie tam gdzie wykorzystuje się olej do smażenia, nadrzędną sprawą powinna być k[...]

Oleje niepospolite

Czytaj za darmo! »

Za olej roślinny uważa się każdy ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma konsystencję płynną. Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, a także kiełków. Otrzymywane są nie tylko z roślin tradycyjnie uważanych za oleiste takich jak rzepak, słonecznik, oliwki, ale także wielu innych. W przeważającej większości spożywane[...]

Niezwykła moc oleju arganowego


  Od zarania dziejów znany jest z wyjątkowej mocy olej wytłaczany z owoców endemicznych drzew arganowych (Argania spinosa L.), rosnących wyłącznie w ekologicznie czystym środowisku Maroka. Argania żelazna, bo tak inaczej nazywa się to drzewo, od wieków stanowi ważny element życia Berberów. Obszar, na jakim rośnie, to wapienne, kamieniste, suche obszary pustynne południowo-zachodniej części kraju, region Sus, między Agadirem, Marrakeszem i as-Sawira (Essaouria) oraz w pobliżu Wadżdy (Oujda). Od nazwy rejonu, w którym rośnie, bywa określane drzewem Sus. Obecnie lasy arganowe rosną na obszarze 9000 km² i zostały w 1998 roku wpisane na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewa o sękatym pniu żyją od 120 do 450 lat. Wyrastają na 8 do10 metrów, ale pełną produktywność osiągają dopiero mając 40 do 60 lat. Od tysięcy lat walczą z pustynnieniem obszarów Maroka. Skutecznie opierają się trudnym warunkom rosnąc u wrót pustyni i nie występukwiaty. Owoce wielkości migdałów rozwijają się przez rok, by ostatecznie dojrzeć od czerwca do lipca kolejnego roku. Są zielone, przypominają wyglądem oliwkę, ale większe i mocniej zaokrąglone. Pachną słodko, jednak mają grubą i gorzką skórkę. Wewnątrz znajdziemy mleczny miąższ i twardy orzech. Orzech zawiera tłuste nasiona, jedno, dwa, czasem trzy. Z nasion wytłacza się olej, a miąższ i skórka służy jako pasza dla zwierząt. Orzechy ni[...]

Bo każda kropla jest cenna...

Czytaj za darmo! »

Gwarancja jakości produktu smażonego, przy jednoczesnej oszczędności kosztów oleju spożywczego.Pomiary temperatury oleju, a także zawartości TPM są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych, cukierniach, piekarniach itp. Od pomiarów tych zależy przede wszystkim jakość żywności smażonej, jak również ekonomiczne i racjonalne zużycie oleju spożywczego. Z powyższych względów, Testo wprowadza na rynek nowy tester jakości oleju spożywczego testo 270. W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komentowany i omawiany. W hotelach i restauracjach, w placówkach żywienia zbiorowego, ob[...]

Bo każda kropla jest cenna...

Czytaj za darmo! »

Gwarancja jakości produktu smażonego przy jednoczesnej oszczędności kosztów oleju spożywczego.Pomiary temperatury oleju, a także zawartości TPM są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych, cukierniach, piekarniach itp. Od pomiarów tych zależy przede wszystkim jakość żywności smażonej, jak również ekonomiczne i racjonalne zużycie oleju spożywczego. W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komento[...]

Bo każda kropla jest cenna...

Czytaj za darmo! »

Pomiary temperatury oleju, a także zawartości TPM są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych, cukierniach, piekarniach itp. Od pomiarów tych zależy przede wszystkim jakość żywności smażonej, jak również ekonomiczne i racjonalne zużycie oleju spożywczego. W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komentowany i omawiany. W hotelach i restauracjach, w placówkach żywienia zbiorowego, [...]

Oleje chłodnicze firmy TOTAL

Czytaj za darmo! »

Firma TOTAL jest jednym z wiodących międzynarodowych koncernów naftowych na świecie i jednocześnie największą firmą we Francji działającą we wszystkich sektorach przemysłu naftowego. Zajmuje się wydobyciem i przeróbką ropy naftowej i gazu ziemnego, transportem i dystrybucją produktów petrochemicznych oraz produkcją i dystrybucją artykułów chemicznych. Produkty spod znaku TOTAL to także s[...]

Pokochaj olej rzepakowy

Czytaj za darmo! »

"Pokochaj olej rzepakowy" to tytuł najnowszej, przewidzianej na 3 lata, kampanii Agencji Rynku Rolnego wspieranej środkami Unii Europejskiej. Poinformowano o tym na specjalnej konferencji prasowej 24 listopada br. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Celem tej kampanii jest uświadomienie konsumentom właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Inspiracją do podjęcia tej kampanii były badania dotyczące postrzegania oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych, przeprowadzone na reprezentatywnych próbach polskich i łotewskich konsumentów. Wynikało z nich, że olej rzepakowy, zwany oliwą północy, jest niedoceniany, a znajomość jego walorów odżywczych, doskonałego dla zdrow[...]

 Strona 1  Następna strona »