Wyniki 1-10 spośród 12 dla zapytania: authorDesc:"Franciszek Świderski"

Napoje energetyzujące i ich składniki funkcjonalne

Czytaj za darmo! »

Napoje energetyzujące pojawiły się na polskim rynku w latach dziewięćdziesiątych XX w. i dość szybko znalazły swoich stałych konsumentów. Popularność zawdzięczają głównie intensywnym działaniom marketingowym, które sprawiły, że te specyficzne w smaku napoje konsekwentnie zdobywają rynek. Napoje energetyzujące to najprężniejszy segment rynku napojów bezalkoholowych, o który walczy wiele firm[...]

Możliwość wykorzystania drożdży pofermentacyjnych w produkcji autolizatów drożdżowych


  Dokonano oceny pofermentacyjnych drożdży piwowarskich (gęstwy drożdżowej) pochodzących z 23 browarów na terenie Polski. Wykazano duże zróżnicowanie ich cech jakościowych, takich jak: zawartość suchej masy, białka oraz obecności komórek nieaktywnych warunkujących o ich przydatności do produkcji autolizatów drożdżowych. Ustalono wymagania, jakimi powinny charakteryzować się drożdże pofermentacyjne przeznaczone do produkcji autolizatów oraz opracowano warunki procesu technologicznego umożliwiające wykorzystanie gęstwy drożdżowej o obniżonej zawartości suchej masy i białka. Dotychczas pofermentacyjne drożdże piwowarskie, jako produkt uboczny z browarów, znalazły swoje zastosowanie głównie w produkcji pasz i preparatów dla zwierząt. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie ich wykorzy[...]

Technologie minimalnego przetwarzania żywności

Czytaj za darmo! »

Modern Directions of Food Development Minimal processing technology is a treatment, which enables obtaining food similar in freshness and naturalness to food materials and of shelf life allowing for its safe distribution and use. The elementary rule of prolonging shelf life of minimally processed food is the use of the combination of a few factors preserving or increasing shelf life. Such fa[...]

Nutraceutyki dodatki prozdrowotne i bioaktywne składniki żywności

Czytaj za darmo! »

Nutraceutyki to termin powstały z połączenia dwóch słów: nutrition i farmaceutical. Oznacza on substancje, które mogą być uważane za żywność lub jej część, mogą wspomagać utrzymanie zdrowia oraz dobrostanu organizmu przez optymalizację jego funkcji, a także zmniejszać ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne i/lub zapobiegać im [3, 9]. Według Wildmana [12] nutraceutyk to składnik, który jest elementem wspólnym zarówno dla żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności funkcjonalnej, jak i suplementów diety. Określenie to obejmuje każdą substancję biologicznie aktywną, która może wzmacniać, osłabiać lub modyfikować funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu, a tym samym korzystnie oddziaływać na organizm. Nutraceutyki to głównie substancje pochodzenia roślinneg[...]

Substancje intensywnie słodzące Cz. I. Właściwości i warunki ich stosowania w żywności

Czytaj za darmo! »

Substancje intensywnie słodzące są stosowane od wielu lat jako zamienniki cukru w produkcji żywności, przeznaczonej głównie dla osób z nadwagą lub otyłością, osób z zaburzonym metabolizmem węglowodanów (diabetyków) oraz tych konsumentów, którzy znaczną uwagę przywiązują do dbałości o sylwetkę. Dodatkowym atutem stosowania substancji intensywnie słodzących, oprócz obniżenia wartości energety[...]

Substancje intensywnie słodzące Cz. II. Bezpieczeństwo zdrowotne

Czytaj za darmo! »

Ilość substancji intensywnie słodzących dopuszczonych do stosowania w żywności w Unii Europejskiej jest znacznie mniejsza niż w innych krajach na świecie, przy czym wraz z postępem badań nad bezpieczeństwem ich stosowania lista tych substancji jest coraz dłuższa. W ostatnich latach w Unii Europejskiej dopuszczono do stosowania sukralozę i neohesperydynę DC, które cieszą się coraz większym z[...]

Biologicznie aktywne składniki żywności wspomagające redukcję masy ciała. Cz. I

Czytaj za darmo! »

Z badań przeprowadzonych w Polsce w 2005 r. wynika, że nadwaga występuje u 24% kobiet i 30% mężczyzn w wieku 15 lat i więcej, natomiast otyłość stwierdzono u 18% mężczyzn i 11% kobiet. Zdając sobie sprawę z wielu zagrożeń, jakie niesie za sobą otyłość, dietetycy zachęcają społeczeństwo do uregulowania masy ciała. Reakcją ze strony producentów żywności jest wprowadzanie na rynek wielu specyfi[...]

Biologicznie aktywne składniki żywności wspomagające redukcję masy ciała Cz. II. Mechanizmy działania

Czytaj za darmo! »

Substancje bioaktywne, uważane za wspomagające odchudzanie, mają zróżnicowany mechanizm działania prowadzący do uzyskania oczekiwanych efektów. Sposób oddziaływania tych substancji na organizm pozwala na ich pogrupowanie. Wiele substancji, o nieudowodnionym działaniu terapeutycznym i nierozpoznanym mechanizmie działania, jest jednak bardzo często reklamowanych jako wyjątkowo skuteczne i pro[...]

Hydrolizat kolagenu nowoczesny suplement diety

Czytaj za darmo! »

Wraz z wiekiem nasilają się procesy degeneracyjne w naszym organizmie, w tym białek kolagenowych, czego widocznym skutkiem jest powstawanie zmarszczek, zmian zwyrodnieniowych stawów, kruchość kości. W wielu badaniach naukowych wykazano, że suplementacja diety enzymatycznym hydrolizatem białek kolagenowych pomaga utrzymać właściwy stan tkanki chrzęstno-stawowej oraz wspomaga regenerację tkanki kostnej, stawów i ścięgien. Udowodniono też, że preparat ten pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Białko kolagenowe to podstawowy składnik fibrylarny tkanki łącznej. Kolagen jest głównym składnikiem nie tylko kości, ale także skóry, paznokci, wiązadeł, ścięgien, stawów, naczyń krwionośnych i limfatycznych. Na uwagę zasługuje nietypowy skład aminokwasowy tej makrocząsteczki[...]

Substancje intensywnie słodzące w żywności


  Substancje intensywnie słodzące stosowane w żywności nadają produktom smak podobny do sacharozy i są słodsze od sacharozy od kilkudziesięciu do kilku tysięcy razy. Ze względu na dużą intensywność słodyczy, substancje te są stosowane w bardzo małych ilościach, a zatem nie mają istotnego wpływu na wartość energetyczną produktów. W konsekwencji dzięki użyciu substancji intensywnie słodzących można znacznie ograniczyć wartość energetyczną produktów, takich jak napoje, jogurty, gumy do żucia, słodziki stołowe. Ponadto wiele z nich nie wpływa na poziom insuliny i może być stosowanych w produkcji wyrobów przeznaczonych dla diabetyków. Ważną ich właściwością jest również fakt, że nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów. Substancje słodzące, zwłaszcza cukrowce powszechnie obecne w produktach spożywczych, pełnią wiele funkcji ważnych w produkcji, utrwalaniu i akceptacji żywności. W przetwórstwie żywności wywołują nie tylko odczucie słodkiego smaku, lecz również stymulują inne wrażenia sensoryczne, m.in. ograniczają dyfuzję i ulatnianie lotnych związków zapachowych, są nośnikiem związków smakowych i zapachowych, uczestniczą w kształtowaniu smaku, barwy i aromatu produktów. Cukrowce działają teksturotwórczo, a stosowane w dostatecznie dużych stężeniach również konserwująco dzięki obniżeniu aktywności wody. Hamują procesy denaturacji białek, stanowią pożywkę dla drożdży i bakterii w procesach fermentacyjnych. Pełnią również funkcję odżywczą, dostarczając organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania [15, 24]. Substancje nadające słodki smak produktom spożywczym można podzielić na dwie grupy: naturalne cukry, stosowane jako składniki żywności: mono- i dwucukry, tj. glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza oraz substancje słodzące, będące substancjami dodatkowymi określonymi symbolem E. Te z kolei można podzielić na półsyntetyczne substancje słodzące, tzw. wypełniacze, mniej słodkie od sacharozy oraz na[...]

 Strona 1  Następna strona »