Wyniki 1-9 spośród 9 dla zapytania: authorDesc:"ANDRZEJ GAJEWSKI"

Rekuperacja - ekonomiczny sposób na poprawę jakości powietrza


  Kwestia właściwego funkcjonowania wentylacji ma istotne znaczenie dla samopoczucia mieszkańców domu, rozumianego jako konstrukcja budowlana. Rekuperacja jest odzyskiem energii wewnętrznej z powietrza usuwanego z pomieszczeń, która poprzez wymiennik przenika do powietrza nawiewanego do pomieszczeń. Instalacja wentylacyjna z rekuperacją pozwala na ograniczenie zużycia ciepła. Jest też ona najlepszym i najskuteczniejszym rodzajem wentylacji, gdyż poza oszczędnością wynikającą z zastosowania rekuperatorów, poprawia ona również stan higieniczny powietrza.1. Wprowadzenie Na szybach regularnie utrzymuje się "rosa", ściany robią się miejscami wilgotne, a w domu panuje nieprzyjemny zapach - to pierwsze sygnały świadczące, że dzieje się coś niepokojącego. Nie należy ich lekceważyć, gdyż po pewnym czasie stan takiego domu, będzie można opisać słowami: obfitujący w kolekcję pleśni i grzybów, odstająca od ściany farba, wilgotny fetor stęchlizny. Pozbycie się tego będzie związane ze znacznymi kosztami. Jak twierdzi Chilewski [2], przyczyną znacznego pogorszenia warunków naturalnych wewnątrz pomieszczeń jest utrudnienie prawidłowego funkcjonowania wentylacji grawitacyjnej, wynikające z wysokiej szczelności okien i drzwi montowanych w nowych lub modernizowanych domach wraz z izolacją termiczną. Zabiegi te ograniczyły straty ciepła, zwiększając tym samym oszczędność energii, a jednocześnie szczelna stolarka zredukowała krotność wymian powietrza, a tym samym pogorszyła komfort dla ludzi przebywających w domach. W efekcie następuje nadmierna koncentracja niektórych składników powietrza: dwutlenku węgla, pary wodnej oraz zanieczyszczeń mechanicznych - drobin kurzu, a zatem powietrze wewnątrz pomieszczeń, wg Hańskiego i Sobiecha [3] zawiera kilkakrotnie więcej szkodliwych substancji niż powietrze zewnętrzne. Zbyt duże nagromadzenie pary wodnej w pomieszczeniach prowadzi zazwyczaj do wykraplania się wilgoci, powodując znaczne zawilgocenie prze[...]

Sezonowy współczynnik wydajności hybrydowej pompy ciepła zasilającej w ciepło segment w zabudowie szeregowej DOI:10.15199/9.2017.4.4

Czytaj za darmo! »

Obserwowany od drugiej połowy XIX w. do końca XX w. wzrost średniej temperatury na Ziemi jest interpretowany jako globalne ocieplenie spowodowane zmianami klimatycznymi. Aby zapobiegać temu zjawisku Komisja Europejska promuje stosowanie odnawialnych źródeł energii. Celem pracy jest określenie sezonowego współczynnika wydajności powietrznej pompy ciepła (SCOPnet) zasilającej w ciepło segment w zabudowie szeregowej. W pracy przyjęto uśredniony sezon grzewczy korzystając z godzinowych pomiarów temperatury wykonanych w stacji pogodowej w Białymstoku w latach 2003-2012 przez IMGW-PIB. W rezultacie otrzymano wartość SCOPnet=2,55, która spełnia wymagania Komisji Europejskiej. Jednak w polskich warunkach, gdzie przeważająca część energii elektrycznej wytwarzana jest w siłowniach cieplnych, jest to wartość zbyt niska. Z tego powodu powietrzna pompa ciepła w warunkach polskich nie jest energetycznie ani ekonomicznie opłacalna.1. Wstęp Obserwowany pod koniec dwudziestego stulecia przyrost średniej temperatury na Ziemi w odniesieniu do jej średniej wartości w drugiej połowie XIX w. jest interpretowany jako globalne ocieplenie na skutek zmian klimatycznych. Z tego powodu zauważalne zmiany pogodowe stały się tematem ogólnoświatowego dyskursu, który doprowadził do zobowiązań do ograniczenia emisji tzw. gazów cieplarnianych: dwutlenku węgla, tlenków azotu, metanu, pary wodnej, ozonu oraz węglowodorów halogenowych; obecność tych gazów w stratosferze jest uznawana za przyczynę absorpcji promieniowania cieplnego. Pochłanianie to, według panującej opinii, powoduje w efekcie końcowym wzrost temperatury na naszej planecie. Podjęcie przeciwdziałań mających na celu zapobieżenie niekorzystnym skutkom zmian klimatu stało się obligatoryjne, głównie w przemysłach energetycznym i energochłonnym, które są uznawane za największych, antropogenicznych emitentów dwutlenku węgla do atmosfery. Badania naukowe, które odnoszą się bezpośrednio do przeciwdział[...]

Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na skład chemiczny owoców i warzyw Część 1. Parametry mikroklimatu


  Większość konsumentów nie zdaje sobie sprawy, jak przebiega proces przechowywania owoców i warzyw. Nie wie, jak i sposób przechowywania produktów wpływa na zmiany w ich składzie chemicznym. Eksperyment przeprowadzono w chłodni specjalistycznej przez okres 120 dni. Podczas pomiarów przechowywane były głównie jabłka i gruszki. Badano stężenie CO2, temperaturę powietrza oraz wilgotność w komorze i w powietrzu zewnętrznym. Parametry te były monitorowane w sposób ciągły. Ponadto w komorze wykonano pomiary stężenia O2 i CO2 w atmosferze komory chłodniczej. Podczas eksperymentu stężenie O2 spada w komorze do poziomu 2%, natomiast stężenie CO2 wzrasta 2,1%. 100 dni od włączenia komory chłodniczej parametry O2 i CO2 w atmosferze komory oscylują wokół 2%, w tych warunkach są przechowywane owoce i warzywa.1. Wstęp Świeże owoce i warzywa podlegają wielu procesom, które powodują zmiany ich składu chemicznego oraz właściwości fizycznych. Podczas magazynowania produktów również zachodzą w nich różne procesy życiowe, takie jak oddychanie i dojrzewanie oraz zmiany wywołane przez drobnoustroje lub enzymy własne, np.: gnicie, pleśnienie. Dlatego niezwykle ważny jest sposób przechowywania owoców i warzyw, tak aby zachowały odpowiednią wagę, wygląd i walory smakowe. Owoce i warzywa magazynuje się, aby zapewnić ich stały dostęp odbiorcom poza okresem naturalnego zbioru. Owoce i warzywa muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, które zapobiegają powstawaniu strat, w wyniku działania czynników fizjologicznych, fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych. W celu długotrwałego składowania płodów rolnych wykorzystywane są specjalistyczne magazyny, chłodnie o regulowanej temperaturze, wilgotności, ilości tlenu i dwutlenku węgla w pomieszczeniu magazynowym oraz ograniczonym dostępie światła i odpowiedniej wentylacji. Zabezpieczenie owoców i warzyw przed stratami polega na modyfikacji środowiska magazynowania oraz wprowaCIEPŁOWNICTWO, OGRZE[...]

Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na jakościowe wskaźniki owoców i warzyw Zawartość witaminy C i E DOI:10.15199/9.2015.4.6


  Przedstawiono wyniki badań zawartości witaminy C i E w jabłkach i marchwi, w funkcji czasu przechowywania produktów w chłodni, w okresie 6 miesięcy. Analizy wykonano po zbiorze, po 7. dniach oraz 1, 3 i 6. miesiącach przechowywania produktów. Prezentowane rezultaty badań zawartości witamin C i E w marchwi i jabłkach zostały zestawione ze składem gazowym w atmosferze chłodni. Badania składu chemicznego jabłek i marchwi pozwoliły określić wpływ stężenia dwutlenku węgla i tlenu na zawartość witaminy C i E w produktach.1. Wstęp Skład i parametry powietrza w chłodni mają zasadniczy wpływ na jakościowe i ilościowe wskaźniki przechowywanych warzyw i owoców. Do podstawowych wskaźników ilościowych, należy zawartość witamin, kwasów, cukrów, soku, a także ich masa. Natomiast do wskaźników jakościowych, zalicza się wygląd, zapach, smak i jędrność. Niewłaściwy mikroklimat chłodni skraca czas przechowywania, wpływa negatywnie na wskaźniki jakościowe i ilościowe. Ponadto, może być również przyczyną powstawania uszkodzeń owoców i warzyw. Główne czynniki, które mają wpływ na dynamikę procesów fizjologicznych, które zachodzą w owocach i warzywach, to: temperatura powietrza w chłodni, zawartość tlenu i dwutlenku węgla w powietrzu oraz jego wilgotność. Optymalne parametry powietrza w chłodni, dla różnych odmian owoców i warzyw, zostały przedstawione w wielu pracach [1, 2]. Podstawowymi składnikami owoców i warzyw są witaminy, których zawartość zmienia się pod wpływem czynników zewnętrznych. W artykule opisano wyniki pomiarów zawartości witaminy C i E. Witamina C odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu i ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Główne skutki niedobór witaminy C, to [3]: szkorbut, uszkodzenia naczyń krwionośnych i samoistne krwawienia, bolesność stawów i mięśni, patologiczne złamania, osłabienie organizmu, zapalny przerost dziąseł, chwianie się i wypadanie zębów, wtórne infekcje, słabe gojenie ran i tr[...]

Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na skład chemiczny owoców i warzyw Część 2. Badania owoców i warzyw


  Przechowalnie owoców i warzyw o obniżonej zawartości tlenu zyskują w ostatnich latach na popularności z uwagi na to, że pozwalają wydłużyć czas magazynowania surowców bez wyraźnego pogorszenia ich cech. W artykule prezentowane są wyniki badań cech organoleptycznych, zmian chemicznych oraz fizycznych, jakie zachodzą w wybranych owocach i warzywach - jabłkach i papryce, w zależności od czasu przechowywania. Zakres pracy obejmował obserwację cech sensorycznych oraz pomiar wilgotności. Badania jabłek pozwoliły ustalić, że 3 miesiące stanowią najkorzystniejszy okres ich przechowywania w chłodni ULO bez wyraźniej utraty walorów wzrokowych, smakowych, zapachowych.1. Wprowadzenie W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie społeczeństwa żywnością o cechach prozdrowotnych. Jednocześnie coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na wartość odżywczą i jakość produktów oferowanych na ogólnoświatowym rynku. Rezygnacja z wysoko przetworzonych produktów spożywczych na rzecz surowych owoców i warzyw skutkuje potrzebą przechowywania znacznych ilości płodów rolnych. Podczas magazynowania owoców i warzyw mogą pojawić się straty powodujące obniżenie wilgotności i masy, jak też zmiany jakościowe, które zmniejszają wartość konsumpcyjną i odżywczą, np. utrata witamin, zmiana barwy, smaku lub powierzchni zewnętrznej [1], [2], [3]. Szybkość starzenia się owoców i warzyw zależy od wielu czynników, takich jak: temperatura, wilgotność względna powietrza, skład gazowy w atmosferze przechowalniczej oraz światło [4], [5], [6]. O utrzymaniu odpowiednich warunków podczas przechowywania decyduje przede wszystkim rodzaj przechowalni [7]. 2. Metodyka Celem pracy był pomiar cech organoleptycznych, zmian chemicznych oraz fizycznych, jakie zachodzą w wybranych owocach i warzywach, w zależności od czasu i miejsca przechowywania. Do badań wytypowano jabłka oraz czerwoną paprykę. Badania wykonano na surowcu bezpośrednio po zbiorze, po 1-tygodniowym, 1-miesięcznym, WE[...]

Wpływ parametrów mikroklimatu w chłodni na jakościowe wskaźniki owoców i warzyw Zawartość cukrów i dwutlenku węgla DOI:10.15199/9.2015.6.6


  W artykule zaprezentowane są wyniki badań dotyczące zawartości cukrów i dwutlenku węgla w jabłkach i marchwi w funkcji czasu przechowywanych produktów w chłodni modyfikowanej przez 6 miesięcy. Prezentowane rezultaty badań nad zawartością cukrów i dwutlenku węgla w marchwi i jabłkach zostały zestawione ze składem gazowym w atmosferze chłodni. Badania składu chemicznego jabłek i marchwi pozwoliły określić wpływ stężenia procentowego dwutlenku węgla i tlenu na zawartość cukrów i dwutlenku węgla w jabłkach i marchwi.1. Wstęp Obecnie wzrasta świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, czyli zastąpienia produktów wysoko przetworzonych produktami surowymi, którymi są owoce i warzywa. Po to, aby owoce i warzywa były dostępne przez cały rok muszą być odpowiednio przechowywane. Mikroklimat chłodni wpływa na skład chemiczny przechowywanych owoców i warzyw. Wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że przechowywanie owoców i warzyw najczęściej wiąże się ze zmianą jakościowych (wygląd, zapach, smak i jędrność), jak i ilościowych (zawartość witamin, kwasów, cukrów, soku, masa) właściwości przechowywanych produktów. Obecnie prowadzone są intensywne badania sposobu przechowywania owoców i warzyw przy zachowaniu ich optymalnych wskaźników jakościowych i ilościowych. Główne parametry mikroklimatu, które mają wpływ na przechowywane owoce i warzywa, to temperatura powietrza w chłodni, zawartość tlenu i dwutlenku węgla, a także wilgotność. Badania parametrów powietrza w chłodni przy różnych odmianach owoców i warzyw zostały przedstawione w wielu pracach naukowych [1, 2]. Podstawowym składnikiem owoców i warzyw jest cukier [3], natomiast w produktach wysoko przetworzonych jest on najczęściej zastępowany przez słodziki syntetyczne (np. acesulfam K, aspartam) lub słodziki półsyntetyczne (np. mannitol, sorbitol, ksylitol), których wpływ na organizm ludzki nie jest do końca poznany [4, 5]. Ze względu na wielkość i strukturę cząsteczek[...]

 Strona 1