Wyniki 1-8 spośród 8 dla zapytania: authorDesc:"EDYTA KWIATKOWSKA"

Imbir na zimowe dni

Czytaj za darmo! »

Imbir ( Zingiber officinale), to przyprawa kuchenna i roślina lecznicza, pochodząca prawdopodobnie z rejonu Indii i Pacyfiku. Jego jadalne kłącza znane już były w Azji 3000 lat temu. Imbir jest powszechnie uprawiany na Jamajce, w Indiach i Australii. Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, słodkawą nutą, o nieco cytrynowym zapachu. W smaku jest palący i lekko gorzki. Ów ostry smak i zapa[...]

Gorąco płynie z wnętrza

Czytaj za darmo! »

Wasabi należy do rodziny roślin kapustnych. Naturalnie występuje wzdłuż górskich dolin rzecznych w Japonii. Prowadzi się również uprawy tej rośliny w Kanadzie, USA, Australii i Nowej Zelandii. Uprawia się ją głównie dla jej kłączy, które są używane do przygotowywania wysokiej jakości pasty wasabi.W Japonii wasabi było już znane werze Nara (710-793), jako medyczne zioło i antidotum na zatrucia[...]

Gastro-boom

Czytaj za darmo! »

W ostatnich latach obserwuje się intensywny rozwój rynku usług gastronomicznych w Polsce. Rosną obroty, powstają sieci barów i restauracji, rozwija się baza noclegowa, a wraz z nią usługi gastronomiczne. Polacy coraz chętniej jedzą poza domem, a do Polski przyjeżdża więcej cudzoziemców. Specjaliści z branży twierdzą, że mimo niewielkich zmian statystycznych pod względem liczby punktów gastr[...]

Gastro-boom

Czytaj za darmo! »

Potencjał rynku gastronomicznego w Polsce jest olbrzymi. Zmienia się tryb życia społeczeństwa, rosną wynagrodzenia, a co za tym idzie - dochód będący do dyspozycji konsumenta rośnie, wyraźnie poprawia się też koniunktura konsumencka. Te oraz inne czynniki wskazują, że sektor gastronomiczny w najbliższych latach będzie się dynamicznie rozwijał.Obecnie, przeciętny Polak korzysta z resta[...]

Kiełkująca moc

Czytaj za darmo! »

Jak co roku na wiosnę, goście oczekują w restauracyjnym menu więcej dań lekkich, niskokalorycznych, obfitujących w świeże warzywa i owoce. Coraz częściej, jako dodatek do dań, sałatek i garnie wykorzystywane są kiełki różnych warzyw. Są one niewątpliwie ozdobą posiłku, ale również odznaczają się wyjątkowym smakiem i właściwościami zdrowotnymi.W kuchniach Dalekiego Wschodu skiełkowane nasiona b[...]

Eliksir zdrowia i młodości

Czytaj za darmo! »

Drzewa oliwne uprawiano już w starożytności we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w tamtych czasach była Grecja. Grecy następnie założyli uprawy we Włoszech, a ci z kolei - w Prowansji i na Półwyspie Iberyjskim. Choć nie znano jeszcze wtedy dokładnego składu chemicznego oliwy z oliwek bardzo ją ceniono. Przez Homera nazywana była "złoty[...]

Biopiekarnia w Grzybowskiej Arce

Czytaj za darmo! »

W sektorze spożywczym obserwujemy rozwój rynku produktów ekologicznych. Rynek ten należy obecnie do najszybciej rozwijających się. Wzrasta świadomość żywieniowa konsumentów. W związku z tym w coraz większym stopniu są zainteresowani nabywaniem produktów ekologicznych, które mają najwyższą jakość, są bezpieczne dla zdrowia, uzyskiwane bez stosowania środków ochrony roślin, środków przyspieszaj[...]

Trudna decyzja

Czytaj za darmo! »

Co wpływa na wybór restauracji? Czynników jest wiele, ale najważniejszy, to rodzaj lokalu, którego w danej chwili poszukujemy. To z kolei zależy w dużej mierze od pory dnia, osobistych preferencji, czasu którym dysponujemy.Wybór zakładu gastronomicznego bywa często rutynowy, np. gdy konsument regularnie korzysta z usług danego lokalu (jak stołówka w pracy, restauracja w pobliżu pracy lub koło[...]

 Strona 1