Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Michał Wiatrowski"

Street food w Europie DOI:


  Gastronomia uliczna (street food) według definicji to żywność i napoje sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych, takich jak: parki, centra handlowe. Jest to żywność gotowa do natychmiastowego albo do późniejszego spożycia, bez konieczności użycia dalszych procesów obróbki wstępnej i cieplnej. WHO uznaje za gastronomię uliczną również świeże warzywa i owoce, które nie są sprzedawane w autoryzowanych sklepach, ale na przykład na bazarach albo przy drogach [20]. Dotychczas była ona popularna głównie w krajach Azji, Afryki czy Ameryki. Obecnie zyskuje jednak na coraz większej popularności również w Europie. Jest to pewnego rodzaju powrót do tego, czym była pierwotnie gastronomia, tylko w zmienionej formie i dzięki nowoczesnym możliwościom technicznym oraz dostępności surowców. Mimo że idea jedzenia ulicznego jest niezmieniona, to zmieniła się forma street food. Pierwotnie produkty sprzedawane były przez straganiarzy na rynkach lub roznoszone przez roznosicieli, przemierzających ulice miast. Współcześnie technologia umożliwiła na łatwiejsze, bardziej bezpieczne z punktu widzenia zdrowia i urozmaicone przygotowywanie żywności. W krajach rozwiniętych dominują specjalnie przystosowane do tego celu samochody dostawcze, zwane food truckami oraz specjalne stoiska i mobilne kioski, które można w ciągu jednego dnia swobodnie przemieścić w inne miejsce. W państwach rozwijających się natomiast przeważają stoiska oraz lady wystawowe z budynków [11]. Różnice między gastronomią mobilną w krajach rozwijających się, a krajach rozwiniętych przedstawiono w tabeli 1. Na ulicach Francji Interesujące jest, że nawet Francuzi (słynący dotychczas raczej z ekskluzywnej, restauracyjnej gastronomii) zachwycili się gastronomią uliczną i można zauważyć również np. na ulicach Paryża, wiele tego typu obiektów gastronomicznych. Gastronomia mobilna we Francji nie była tak popularna, jak w innych krajach. Powodów należy prawdopodobnie upatrywać w [...]

 Strona 1