Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Adriana Lotolc"

Odpowiedzialność za zatrucie się gościa DOI:


  Zatrucie się gościa sprzedawanym lub serwowanym przez restaurację jedzeniem ma poważne konsekwencje zarówno wizerunkowe, jak i prawne.W sferze prawnej następują skutki na gruncie prawa cywilnego (odszkodowanie i zadośćuczynienie), administracyjnego (kontrola i kary Sanepidu) oraz karnego (narażenie na utratę życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu). Poniżej opiszemy, jaki jest zakres odpowiedzialności właściciela restauracji oraz w jaki sposób może on się zabezpieczyć przed odpowiedzialnością. Zanim jednak omówimy znane nam z doświadczenia zawodowego zdarzenia, podkreślimy jedną fundamentalną kwestię: to gość musi udowodnić, że zatruł się jedzeniem w konkretnej restauracji. Nie musi natomiast udowadniać, czym się konkretnie zatruł. Odpowiedzialność restauratora, ubezpieczenie OC W pracy restauratora nie można całkowicie wyeliminować możliwości, że podawane jedzenie nie spowoduje zatrucia się gościa. Mimo zachowania najwyższych standardów, może dojść do sytuacji, że jeden z użytych produktów będzie nieświeży, jedzenie będzie niestarannie przygotowane, zaś w okresie letnim przechowanie niektórych produktów będzie nieodpowiednie. Powodów zatrucia się gościa może być wiele, wszystkie jednak skutkują odpowiedzialnością za wyrządzoną mu szkodę. Najłatwiejszym sposobem zabezpieczenia się przed roszczeniami cyw[...]

 Strona 1