Wyniki 1-10 spośród 11 dla zapytania: authorDesc:"Klaudia Kałwa"

W zwolnionym rytmie DOI:

Czytaj za darmo! »

Masowa produkcja żywności oraz globalizacja rynku żywnościowego powodują, że zapominamy o naszych produktach regionalnych. Przez co wiele potraw, receptur i narodowych wyrobów znika bezpowrotnie. Ponadto rosnące tempo życia, chęć łatwego i wygodnego przygotowania posiłku przyczyniają się do zatracenia podstawowych wartości, które towarzyszą jedzeniu - przyjemności i delektowania się smakiem.Wraz z rozwojem cywilizacji "fast" i żywności "fast food" wzrasta zainteresowanie życiem i żywnością w duchu "slow". Rośnie też świadomość konsumencka i chęć powrotu do korzeni. Slow food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, założoną w 1985 r. we Włoszech - w ramach protestu na powstającą tam pierwszą restaurację typu fast food. Określenie "slow" oznacza, że przygotowaniu tej żywności oraz jej spożywaniu nie towarzyszy pośpiech. Z tego też powodu jej symbolem jest ślimak. Dobro, czystość [...]

Niezapomniany smak DOI:

Czytaj za darmo! »

Coraz chętniej i częściej sięgamy po dawne przepisy naszych przodków, a to przyczynia się do większego zainteresowania "nowymi", lecz tak naprawdę zapomnianymi ziołami wykorzystywanymi w kuchni.Chcąc wydobyć z potraw jak największe walory smakowo-zapachowe kucharze coraz chętniej eksperymentują, dołączając do swych dań inne niż zazwyczaj przyprawy i sprawiając, że znana potrawa staje się zupełnie inna, ciekawsza smakowo. Zioła, które stosujemy w kuchni możemy wykorzystywać zarówno w formie suszonej, jak i świeżej, co jest o wiele lepsze. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych ziół warto je hodować chociażby w doniczkach na domowych parapetach. Warto też pamiętać, że oprócz wzbogacania walorów smakowych, zioła pozwalają uchronić się przed różnymi dolegliwościami, sprawiając że ciężkostrawny posiłek nie zalegnie w żołądku. Jak wiadomo, najlepsze potrawy przyrządzały zawsze babcie i nieraz próbujemy j[...]

Roślinożercy DOI:

Czytaj za darmo! »

W ostatnim czasie zdrowy tryb życia stał się bardzo modny, a bycie "fit" lub "eko" nie jest już niczym nadzwyczajnym. Wzrasta zainteresowanie ekologią, dlatego też coraz modniejsze stają się diety roślinne, wśród nich weganizm.Weganizm, to nie tylko dieta - to styl życia, w którym dąży się do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z jadłospisu, ale również z innych aspektów życia. Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: mleko, jogurty, masło, sery, jajka czy nawet miód. Nie stosują również kosmetyków, ani nie noszą ubrań powstałych z produktów odzwierzęcych, takich jak: skóry, futra, jedwab lub wełna. Nie chodzą do miejsc, w których wykorzystuje się zwierzęta, np. zoo lub cyrk. Nie stosują produktów testowanych na zwierzętach. Przejście na dietę wegańską nie jest wcale takie proste. Zaprzestanie jedzenia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego zdecydowanie nie wystarcz[...]

Wege - dieta DOI:

Czytaj za darmo! »

Wegetarianizm, to system żywienia, polegający na wyłączeniu z jadłospisu mięsnych pokarmów. Nazwa pochodzi od łacińskich słów: vegetabilis- (roślinny), vegetare (rosnąć, rozwijać się), vegetus (zdrowy, jarski). Obecnie znanych jest wiele odmian wegetarianizmu. Najbardziej popularnym i jednocześnie praktykowanym jest laktoowowegetarianizm, uwzględniający oprócz produktów roślinnych - także spożycie nabiału i jajek. Nieco inny jest laktowegetarianizm, którego zwolennicy jedzą nabiał, rezygnując ze spożywania jajek, gdyż według nich jest to pewna forma niszczenia życia. Najbardziej radykalną formą jest weganizm, który odrzuca wszelkie produkty zwierzęce, w tym jaja, sery, mleko, czasami nawet miód, uznając w swoim jadłospisie jedynie pokarm roślinny. Spośród jego odmian możemy wyróżnić witarianizm - promujący spożywanie tylko surowych warzyw i owoców oraz frutarianizm, w którym podstawę stanowią tylko surowe owoce. Już samo niejedzenie mięsa jest dla niektórych niezrozumiałe[...]

Herbaty tradycyjne, chińskie i ziołowe. W wielu kolorach DOI:

Czytaj za darmo! »

Herbata jest najczęściej konsumowanym napojem na świecie. Herbaty występują w sprzedaży, jako: produkt sypki - do zaparzania, w postaci granulatu, rozpuszczalnego proszku instant oraz pakowane w torebki.Rośliny lecznicze cieszą się obecnie niesłabnącym uznaniem, potwierdzonym nie tylko doświadczeniem wielu pokoleń, ale też wynikami naukowymi nowoczesnej fitoterapii. Herbata, zawiera co najmniej kilkanaście podstawowych grup związków, zaś ich liczba zależy od wielu czynników, jak: odmiana, warunki w jakich dojrzewa (klimat, rodzaj uprawy) lub nawet umiejscowienia liści na gałązce. Badania naukowe potwierdziły, że napary herbaciane działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Regularne picie herbaty obniża ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążeniowego, spowalnia proces starzenia się, obniża nadciśnienie oraz poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Herbata najwyższej jakości, najbardziej aromatyczna i najdelikatniejsza, otrzymywana jest z liści i nierozwin[...]

Badania i rozwój: Charakterystyka folii i powłok jadalnych DOI:10.15199/42.2018.4.1


  Characteristics of films and edible coatings.Streszczenie: Folie i powłoki jadalne są nowoczesnym sposobem zabezpieczenia produktu i tym samym przedłużenia jego jakości. Stanowią doskonałą alternatywę zastępującą opakowania, które w większości wytwarzane są z tworzyw sztucznych trudnych do recyklingu. Wzrost zainteresowania nowymi metodami tworzenia opakowań jest uwarunkowany coraz częściej pojawiającym się problemem związanym z utylizowaniem. Tworzywa sztuczne takie jak polietylen, polichlorek winylu po okresie użytkowania nie ulegają łatwo degradacji chemicznej i mikrobiologicznej, tym samym przyczyniając się do zalegania dużej ilości odpadów na wysypiskach śmieci [9, 27]. W ostatnich latach pogłębiający się rozwój branży owocowo-warzywnej sprawił, że producenci zaczęli interesować się stosowaniem takich opakowań, które nie będą pełnić już tylko funkcji ochronnej, ale także sprawią, że ich produkty będą odznaczać się jak najdłuższą świeżością oraz zapobiegać wystąpieniu niekorzystnych zmian podczas okresu przechowywania i dystrybucji. Jednym z głównych czynników determinujących taką zmianę jest zmieniający się udział poszczególnych kanałów dystrybucji w sprzedaży świeżych owoców i warzyw. Kierunki zmian podyktowane są tutaj coraz większym naciskiem na bezpieczeństwo żywności, wygodę konsumenta oraz ekonomikę sprzedaży [13, 25, 14]. Abstract: Edible coating films are a modern way of protecting the product and thus extending its quality. They are a great alternative replacing packaging, which are mostly made of plastics that are difficult to recycle. The increase in interest in new packaging methods is conditioned by an increasingly common problem related to utilization. Plastics such like polyethylene, polyvinyl chloride after their use are not easily degraded by chemical and microbiological, thus contribute to the retention of large amounts of waste in landfills. According to the chart below, the largest area of ​​plastics application in E[...]

Bogata oferta DOI:

Czytaj za darmo! »

Gastronomia, w najprostszym ujęciu, to działalność gospodarcza, polegająca na zaspokajaniu potrzeb żywieniowych konsumenta.Wyróżniamy podział na trzy podstawowe grupy lokali gastronomicznych: 1. Zakłady typu żywieniowego: Restauracje - zakłady gastronomiczne z obsługą kelnerską, o licznym asortymencie potraw i napojów alkoholowych. Asortyment podstawowy stanowią w większości potrawy przyrządzane na indywidualne zamówienie konsumenta, choć oferuje się też dania gotowe, sporządzone wcześniej. W restauracjach serwuje się również napoje gorące, zimne, bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie oraz towary handlowe, jak czekolada, owoce. Pierwsza restauracja powstała w XVIII wieku w Paryżu. Jadłodajnie - zakłady żywienia masowego z obsługą kelnerską, w których nie podaje się wyrobów alkoholowych wysokoprocentowych. Sprzedaje się potrawy wchodzące w skład posiłków całodziennych. Podstawowy asortyment stanowią potrawy uprzednio przygotowane. Bistra - [...]

Kawa znaczy siła DOI:


  Nazwa "kawa" prawdopodobnie wywodzi się od nazwy miejsca pochodzenia, czyli praojczyzny rośliny (kawy) etiopskiej prowincji Kaffa. We wschodnioafrykańskiej Etiopii, a w szczególności na Wyżynie Abisyńskiej, kawa była przypuszczalnie rozpowszechniona już w 1000 roku naszej ery. Sama nazwa napoju pochodzi od arabskiego słowa "kahwa", czyli siła.Jedna z najpopularniejszych legend opowiada o pasterzu imieniem Kaldi, który pewnego dnia zauważył, że kozy obgryzają z krzaków czerwone jagody. Chwilę później brykały jak szalone. Zaciekawiony Kaldi postanowił na własnej skórze przekonać się o właściwościach jagód. [...]

Zdrowy jak orzech DOI:

Czytaj za darmo! »

Orzechy są bogate w składniki odżywcze, a regularne ich spożywanie może przynieść korzyści dla zdrowia, wykluczając oczywiście osoby mające na nie alergię. Orzechy są bardzo dobrym źródłem białka, zdrowych nienasyconych tłuszczów, błonnika, witaminy E, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B.Do niedawna orzechy były uznawane ze niezdrowe, głównie ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość tłuszczów. Ostatnio jednak szeroko rozpowszechnione badania wykazały, że w rzeczywistości jest odwrotnie. Orzechy są niesamowitym pożywieniem dla organizmu człowieka. Owszem, zawierają dużo tłuszczów, ale w większości są to tłuszcze wielonienasycone lub jednonienasycone. Tłuszcze Najwięcej tłuszczu (ok. 70%) zawierają orzechy makadamia - bardzo smaczne i miękkie - oraz pekan - przypominające orzecha włoskiego. Najmniej tłuszczu mają nerkowce, pistacje oraz arachidy (ok. 45%). Orzechy włoskie i laskowe mają zbliżoną w[...]

Wykorzystanie naturalnych substancji klejących do wyrobów mięsnych DOI:


  "Klej do mięsa" to nadal szeroko komentowany, a dla niektórych szokujący temat sporów i dyskusji, głównie na poziomie gremiów konsumenckich. Czy naprawdę jest się czego bać? Sklejone mięso wygląda i smakuje jak mięso z jednego kawałka, a zespolone i sprasowane różne części anatomiczne tkanki mięsno-tłuszczowej poszerzają i urozmaicają walory smakowe wyrobu finalnego. "Klej do mięsa" jest stosowany na szeroką skalę w przemyśle od niedawna, chociaż substancje klejące znamy od wielu lat. Pierwsze próby i sposoby sklejania mięsa zaczęto stosować w latach 70-tych dwudziestego wieku. Wtedy był to jeszcze proces mało opłacalny, dzisiaj coraz bardziej powszechny.Jednym z nośnych tematów dyskusyjnych nie tylko w kręgach naukowych, ale i wśród przetwórców mięsa oraz samych konsumentów jest problematyka dotycząca modyfikowania wybranych grup wyrobów mięsnych, poprzez zastosowanie substancji klejących, a następnie prasowania. W ramach poszukiwania i wprowadzania na rynek nowych, oryginalnych produktów mięsnych łączy się ze sobą i prasuje różne rodzaje mięsa lub dodaje się tzw. kleje mięsne, przez co zespala i utrwala się ich strukturę. W wyniku tych operacji technologicznych powstaje nowy produkt - "układanka" składająca się z małych lub większych kawałków mięsa o jednolitym wyglądzie (rys. 1). Wyroby mięsne tego typu, w tym liczne asortymenty szynek parzonych, z uwagi na powszechność spożycia są przedmiotem licznych eksperymentów ukierunkowanych głównie na modyfikowanie ich wartości żywieniowo-odżywczej, zwiększenie trwałości, bezpieczeństwo zdrowotne oraz zwiększenie pożądalności sensorycznej [3, 11, 14, 10]. Najczęściej stosowanym związkiem do zespalania różnych rodzajów tkanki mięsno-tłuszczowej jest enzym transglutaminaza, zwana potocznie "klejem mięsnym". Transglutaminaza naturalnie występuje w płynach ustrojowych i tkankach, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych oraz w mikroorganizmach. Po raz pierwszy związki transglutaminazy zost[...]

 Strona 1  Następna strona »