Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Soups in Gastronomy"

Pożywne i wygodne DOI:


  Zupy są potrawami mającymi płynną lub półpłynną konsystencję, podawanymi na gorąco lub na zimno, z rozmaitymi dodatkami. Spożywa się je najczęściej jako danie obiadowe, ale też na śniadanie lub kolację [1, 2]. Zupy wytawrza się podczas gotowania różnorodnych składników (warzyw, owoców, mięs i kości). Istnieją też zupy niewymagające gotowania, a jedynie wymieszania odpowiednio przygotowanych składników [4, 8]. Zupy składają się z wywaru, głównego składnika, podprawy i przypraw. Wywary do zup sporządza się z mięsa, mięsa i warzyw, mięsa i kości, z kości, z ryb, z grzybów, z warzyw oraz z owoców [1, 4, 8]. Składnik główny zapewnia charakterystyczny smak, zapach i zabarwienie zupy. Dlatego wykorzystuje się produkty o wyrazistych cechach organoleptycznych. Jako składniki główne stosuje się warzywa, mięso, ryby, grzyby, owoce, makarony, kluski, kasze i sery. Nazwy zup pochodzą od zastosowanego głównego składnika [4, 8]. Podział zup Zupy można podzielić na różne kategorie, biorąc pod uwagę temperaturę podania, konsystencję, smak oraz obecność czynnika zagęszczającego, a także technikę wykonania [4, 12]. W zależności od temperatury podawania wyróżniamy zupy gorące (zupy na wywarach, zupy mleczne), które w trakcie podawania mają temperaturę 55oC i zupy zimne, których temperatura podawania wynosi 14oC [2, 4]. Zupy zimne należą do najchętniej spożywanych w porze letniej. Najpopularniejsze zupy zimne to chłodniki i zupy owocowe [4, 12]. Bazę do przyrządzania chłodników stanowią mleko, śmietana, kefir, jogurt, maślanka, bądź wywar z mięsa, zabielany lub zakwaszany kwasem buraczanym lub ogórkowym. Do takich zup dodaje się posiekany szczypior, koper, natkę pietruszki oraz gotowane jajka, pieczone mięsa, bądź szyjki rakowe [4, 8, 12]. Najpopularniejszy w Polsce chłodnik litewski przygotowuje się ze zsiadłego mleka, ogórków, botwiny, szczypiorku i natki pietruszki, z dodatkiem jajek na twardo [8]. Chłodniki są też specjalnością innych kuchn[...]

 Strona 1