Wyniki 1-10 spośród 26 dla zapytania: authorDesc:"Anna Wytrykus"

Speculaas: twardy, kruchy, pachnący imbirem

Czytaj za darmo! »

Młody Holender, gdy mu dziewczyna wpadła w oko, nie układał bukietów z polnych kwiatów, ale wypiekał dla wybranki speculaaspop, piernikową lalę. Jeśli panna przyjęła prezent, obsypany orzechami i polukrowany, to oznaczało, że odwzajemnia uczucia.Przed wiekami piernikowa fi gurka zyskała miano zalotnika. Współcześni Jansenowie inaczej uwodzą dziewczyny, ale nie zapomnieli o ciastkach. Chrupią j[...]

Holenderska specjalność: poff ertjes

Czytaj za darmo! »

Są małe, puszyste i słodkie. Ich kształt amatorom sportu może się kojarzyć z lekkoatletycznym dyskiem, a zwolennikom fantastyki z Ufo w miniaturze. Za to wszyscy Jansenowie, mali i całkiem wyrośnięci, co do jednego są pewni: to jest pyszne! Poff ertjes stały się specjalnością holenderskiej kuchni, ale - jak utrzymuje wielu znawców tematu - nie w kraju wiatraków należy szukać autorów pomysłu i[...]

Oliebollen – narodowa duma i... mała obsesja

Czytaj za darmo! »

Trzydziestego pierwszego grudnia Jansenowie z hukiem i błyskiem przepuszczają ponad 80 mln euro. Tyle, że fajerwerki to uniwersalny sposób świętowania. W kraju wiatraków mają też dwa własne patenty, którym ulegają wszyscy, bez względu na wiek.Pierwszy to marzenie, by na Nowy Rok zostać milionerem. Aby dać sobie i fortunie szansę kupują, a dokładnie wykupują do ostatniego losy specjalnej edycji loterii pieniężnej. Drugi, dla odmiany, jest słodki i wysokokaloryczny. Na pożegnanie starego roku Holendrzy kupują oliebollen. Smakołyki mające wiele wspólnego z racuchem i pączkiem. Niezależnie od miejsca, gdzie odliczane są sekundy przed północą, na wielkim balu, domowej prywatce czy w zatłoczonym barze oliebollen muszą być. Po raz pierwszy receptura olejowego ciasta, wówczas jeszcze p[...]

 Strona 1  Następna strona »