Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Paulina Nowicka"

Roślinne substancje słodzące atrakcyjnym zamiennikiem sacharozy


  Natural Sweeteners as Attractive Substitutes of Sucrose Słowa kluczowe: substancja słodząca, sacharoza, stewia Key words: sweeteners, sucrose, stevia In this work attempts to present the most interesting plant materials and their sweeteners, that can successfully replace sucrose. For the most part, they have a higher sweetening power and lower of energy value than beet sugar. Prevent of tooth decay, and have a low glycemic index. Putting them on the market as substitutes for sucrose is extremely important, because it creates the opportunity to increase the range of foods and sweeteners for people with diet related diseases and can help in their prevention. Podjęto próbę przedstawienia najbardziej interesujących surowców roślinnych i zawartych w nich substancji słodzących, które z powodzeniem mogą zastąpić sacharozę. W większości mają one większą siłę słodzącą i mniejszą wartość energetyczną aniżeli cukier uzyskiwany z buraka cukrowego. Zapobiegają powstawaniu próchnicy oraz cechują się niskim indeksem glikemicznym. Wprowadzenie ich na rynek jako substytutów sacharozy jest niezwykle istotne, ponieważ stwarza możliwość zwiększenia asortymentu produktów spożywczych i substancji słodzących przeznaczonych dla osób cierpiących na choroby dietozależne oraz ułatwiających ich profilaktykę. W ostatnich latach obserwuje się coraz większą świadomość konsumentów dotyczącą zdrowego odżywiania, a także jego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Do rozwoju tego trendu przyczyniło się kilka składowych, w tym: rozwój gospodarczy, a tym samym zwiększenie konkurencyjności oraz dynamiczny rozwój przewlekłych chorób niezakaźnych, tj. cukrzyca, otyłość czy nowotwory. Konsument zaczął poszukiwać na rynku nie tylko produktów o właściwych cechach smakowych, ale także produktów pełnowartościowych, niskokalorycznych, funkcjonalnych czy o małej zawartości cukru. W ten sposób wymusił na producencie projektowanie nowych produktów i poszukiwa[...]

Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości


  Aronia - underestimated fruit in Poland in the prevention of obesity The World Health Organization has recognized the epidemic of obesity as one of the top ten global health problems. More than 8000 polyphenolic compounds are found in foods of plant origin; these compounds have been known for more than 20 years for their antioxidant properties, but it is now becoming clear that they may have other health benefits, including a role in energy control and weight management. Dietary guidelines recommend an increase of fruit and vegetable consumption, and interpretation of epidemiological evidence suggests that this may have an effect on weight management and obesity. A concern, however, is that a high intake of fruit juice could promote the development of obesity, but results have not been consistent across studies. Our results indicated that the components present in aronia juice significantly reduced concentration of glucose in blood. WHO uznało epidemię otyłości za jedno z głównych globalnych problemów zdrowotnych. Ponad 8000 związków polifenolowych znaleziono w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, w których od ponad 20 lat wykazywano aktywność przeciwutleniającą; obecnie stwierdza się, że mają one także korzystny wpływ na zdrowie, ograniczając wartość energetyczną pokarmów i przyrost masy ciała. Wytyczne żywieniowe zalecają zwiększenie spożycia owoców i warzyw, gdyż w badaniach epidemiologicznych wykazano, że mają one korzystny wpływ na zmniejszenie otyłości. Natomiast niejednoznaczne są opinie dotyczące spożycia soków owocowych, którym przypisuje się wpływ na zwiększenie otyłości. Nasze badania wykazały, że substancje zawarte w soku aroniowym znacznie obniżają poziom cukru we krwi. Otyłość Dotychczasowe badania wykazały, że zdrowie człowieka w ponad 50% zależy od jego sposobu odżywiania się i stylu życia. Rozwój badań epidemiologicznych oraz analiza etiologii chorób cywilizacyjnych wskazują na istnienie związku przyczyn[...]

Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym DOI:10.15199/64.2018.1.1


  Wstęp Kwiaty znane są ze względu na swoje walory dekoracyjne i przede wszystkim kojarzone z roślinami ozdobnymi. Choć mogłoby się wydawać, że konsumpcja kwiatów jest swego rodzaju trendem panującym wśród znudzonego społeczeństwa, to zdążyły się już przyjąć w wielu kulturach na całym świecie. Wiele gatunków kwiatów jadalnych wykorzystywano już w starożytnej Grecji i Rzymie jako przypraw i wzmacniaczy smaku w potrawach słodkich i słonych [1, 2]. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka (Calendula officinalis) wykorzystywano do przygotowywania różnorodnych sałatek, a kwiaty fiołka (Viola odorata) do farbowania cukru, syropów i różnych napojów [3]. W Europie Środkowej z kolei powszechnie smażono w cieście kwiaty czarnego bzu (Sambucus nigra) oraz stosowano kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) gotowane z cukrem jako namiastki miodu. Ponadto kwiaty używane były do ozdoby posiłków przygotowywanych dla szlachty, zwłaszcza z okazji świąt i bankietów [4]. Obecnie asortyment kwiatów jadalnych obejmuje ok. 80 gatunków roślin uprawianych w warunkach klimatycznych Polski. Charakteryzują się bogactwem kształtów, kolorów i smaków. Pomimo że kwiaty jadalne nie stanowią jednego z działów przemysłu spożywczego o największej sprzedaży, to stosowane są na całym świecie w celu poprawy wyglądu, koloru i wartości odżywczej posiłków [5, 6]. Najpopularniejsze są kwiaty warzyw takich, jak: kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica), ogórek siewny (Cucumis dativus), czosnek (Allium sativum), dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus), koper ogrodowy (Anethum graveolens) i szczypiorek (Allium schoenoprasum). Wykorzystać można również kwiaty roślin ozdobnych, tj.: aksamitkę (Tagetes ssp.), bez czarny (Sambucus nigra), chaber bławatek Centaurea cyanus), fiołek wonny (Viola odorata), groszek jadalny (Pisum sativum var. Macrocarpon), lawendę wąskolistną (Lavandula ang[...]

 Strona 1