Wyniki 1-6 spośród 6 dla zapytania: authorDesc:"Aneta Wojdyło"

Zawartość związków fenolowych w produktach z truskawek oferowanych w handlu

Czytaj za darmo! »

The comparison of phenolic compounds content in the processed strawberry commercial products The research was aimed at evaluation of phenolic compounds content in the commercially available, processed strawberry products. The anthocyanin, phenolic acid, flavonol and proanthocyanidin concentrations were analyzed by high-performance liquid chromatography (HPLC) method in both, frozen strawberr[...]

Owoce pigwy pospolitej - potencjalny surowiec dla przetwórstwa


  Fruits of Quince - potential sources for fruits industry This paper describes chemical composition of the quince (Cydonia oblonga Miller) fruits with particular attention paid to bioactive substances. The quince fruits are a valuable source of phenolic compounds especially proanthocyanidins, organic acids and micro- and macroelements. Therapeutic properties of these fruits and possibility of their utilization by industry are discussed. Omówiono skład chemiczny owoców pigwy (Cydonia oblonga Miller), ze szczególnym uwzględnieniem substancji biologicznie aktywnych. Owoce te są cennym źródłem związków fenolowych, w tym proantocyjanidyn, kwasów organicznych, oraz mikro- i makroelementów. Wskazano na lecznicze walory tych owoców i możliwość ich wykorzystania przez przemysł. Pigwa jako gatunek owocowy Pigwa (Cydonia oblonga Miller) należy do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie [7, 8, 9]. Znana była już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Według Sękowskiego [9] to właśnie pigwa była "jabłkiem", które Parys darował Afrodycie jako najpiękniejszej bogini Olimpu. Niektóre źródła podają, że biblijnym owocem drzewa wiadomości dobrego i złego, które zerwała Ewa i podała Adamowi, była właśnie pigwa, a nie jabłko. Łacińska nazwa Cydonia pochodzi od miasta Cydon (lub Kydon) na Krecie, gdzie w czasach antycznych istniały duże plantacje tego gatunku [9]. Z Grecji uprawa pigwy dotarła i rozpowszechniła się w Cesarstwie Rzymskim, gdzie ceniono owoce pigwy smażone w miodzie. Od czasów Karola Wielkiego pigwa jest uprawiana we Francji, skąd następnie trafiła do Niemiec. W Anglii pigwę uprawia się co najmniej od 1275 r., kiedy to pojawiła się w opisach ogrodów króla Edwarda. Pigwę uprawiano i w dalszym ciągu uprawia się w basenie Morza Śródziemnego i Czarnego: w Turcji, Gruzji, na Bałkanach, Węgrzech oraz Półwyspie Iberyjskim, skąd jej uprawa rozpowszechniła się w Ameryce Łacińskiej. Z Anglii natomiast pigwa dostała si[...]

Roślinne substancje słodzące atrakcyjnym zamiennikiem sacharozy


  Natural Sweeteners as Attractive Substitutes of Sucrose Słowa kluczowe: substancja słodząca, sacharoza, stewia Key words: sweeteners, sucrose, stevia In this work attempts to present the most interesting plant materials and their sweeteners, that can successfully replace sucrose. For the most part, they have a higher sweetening power and lower of energy value than beet sugar. Prevent of tooth decay, and have a low glycemic index. Putting them on the market as substitutes for sucrose is extremely important, because it creates the opportunity to increase the range of foods and sweeteners for people with diet related diseases and can help in their prevention. Podjęto próbę przedstawienia najbardziej interesujących surowców roślinnych i zawartych w nich substancji słodzących, które z powodzeniem mogą zastąpić sacharozę. W większości mają one większą siłę słodzącą i mniejszą wartość energetyczną aniżeli cukier uzyskiwany z buraka cukrowego. Zapobiegają powstawaniu próchnicy oraz cechują się niskim indeksem glikemicznym. Wprowadzenie ich na rynek jako substytutów sacharozy jest niezwykle istotne, ponieważ stwarza możliwość zwiększenia asortymentu produktów spożywczych i substancji słodzących przeznaczonych dla osób cierpiących na choroby dietozależne oraz ułatwiających ich profilaktykę. W ostatnich latach obserwuje się coraz większą świadomość konsumentów dotyczącą zdrowego odżywiania, a także jego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Do rozwoju tego trendu przyczyniło się kilka składowych, w tym: rozwój gospodarczy, a tym samym zwiększenie konkurencyjności oraz dynamiczny rozwój przewlekłych chorób niezakaźnych, tj. cukrzyca, otyłość czy nowotwory. Konsument zaczął poszukiwać na rynku nie tylko produktów o właściwych cechach smakowych, ale także produktów pełnowartościowych, niskokalorycznych, funkcjonalnych czy o małej zawartości cukru. W ten sposób wymusił na producencie projektowanie nowych produktów i poszukiwa[...]

Kwas askorbinowy i związki fenolowe w produkcji świeżo tłoczonych soków jabłkowych


  W trzyletnich doświadczeniach zbadano wpływ dodatku kwasu askorbinowego i odmiany jabłek na zawartość kwasu askorbinowego i związków polifenolowych w świeżo tłoczonych sokach jabłkowych. Ocena zmian zawartości kwasu askorbinowego wykazała, że odmianami najmniej podatnymi na utlenianie kwasu askorbinowego były "Szampion" i "Topaz". Soki jabłkowe otrzymane z dodatkiem kwasu askorbinowego zawierały znacznie więcej związków polifenolowych. Soki jabłkowe bezpośredniego tłoczenia Małe przetwórnie i niektóre zakłady, specjalizujące się dotychczas w produkcji koncentratów owocowych, produkują soki jabłkowe pasteryzowane bezpośrednio po tłoczeniu bez zagęszczania, określane potocznie NFC (not from concentrate). Skrót ten oznacza soki mętne, przez innych nazywane sokami bezpośrednimi lub sokami naturalnymi. Produkty te są popularne w Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii, pojawiają się w coraz większej ilości również w naszym kraju. Produkcja soków NFC jest wielką szansą dla istniejących zakładów przetwórczych, ale również dla firm pośrednio powiązanych z branżą, takich jak np. grupy producenckie oraz dla producentów napojów. Ma to wpływ na poprawę rentowności i zagospodarowanie nadwyżek jabłek. Świeże soki NFC cieszą się wśród polskich konsumentów coraz większym uznaniem dzięki rosnącej świadomości społeczeństwa, wynikającej z zainteresowania zdrowym stylem życia. Poszukiwane są naturalne, wysokowartościowe produkty o niskim stopniu przetworzenia, którymi mogą być soki jabłkowe NFC, pod warunkiem użycia odpowiedniego surowca i procesu technologicznego. W przypadku jabłek odmiana ma duży wpływ na smak, barwę, zmętnienie i zalety zdrowotne produktu. Jakość surowca ma znacznie większe znaczenie w produkcji soków NFC niż z koncentratów, gdyż wszelkie niedopatrzenia, wady, jak nieodpowiednia dojrzałość, uszkodzenia mechaniczne i mikrobiologiczne są widoczne w postaci nietrwałości naturalnego zmętnienia i brunatnej barwy[...]

Dar Ogrodu - z miłości do natury, z miłości do tradycji


  Profil i zakres działania firmy "Dar Ogrodu" jest absolutną nowością na polskim rynku. Skupia się ona bowiem na usługowym tłoczeniu soków z owoców. Polega to na tym, że z zostawianych przez producentów owoców "od ręki" i w obecności klienta otrzymuje się gotowy, spasteryzowany sok w opakowaniach bag-in-box. Sok tłoczony jest na mobilnych urządzeniach, z którymi w każdej chwili można dojechać do klienta i wytłoczyć sok na miejscu.Katarzyna Oleksy: Sektor soków tłoczonych naturalnie mętnych jest jeszcze w Polsce stosunkowo mało znany, skąd pomysł, aby rozwinąć działalność właśnie o takim profilu? - Dariusz Jezierski: Miałem okazję pić taki sok w Niemczech, kiedy podczas studiów odbywałem tam praktyki. Stwierdziłem, że warto przenieść taką produkcję również na polski grunt. Pierwsze próby założenia tłoczni podjąłem na przełomie lat 80. i 90. Jednak wtedy, w dobie przemian ustrojowych, nie było to takie proste. Kolejne podejście rozpocząłem jesienią 2008 r. Pojechałem wtedy do Niemiec, aby dowiedzieć się, jak funkcjonuje tam przemysł naturalnych soków tłoczonych. Zainteresowało mnie usługowe tłoczenie soku i stwierdziłem, że warto zainwestować właśnie w taki rodzaj działalności. - Dlaczego Pana firma pracuje na mobilnej tłoczni? - Zależy nam na tym, aby klient mógł obserwować cały proces tłoczenia soku z jego owoców: od mycia, przez tłoczenie, pasteryzację, aż do nalewania. W mobilnej tłoczni urządzenia są ustawione na stosunkowo niewielkiej powierzchni, więc wszystko skupione jest w jednym miejscu. Kolejna zaleta to możliwość dojazdu do klienta. Nie trzeba przewozić surowca, sok jest tłoczony na miejscu, a przemieszcza się tylko maszyna. 5-litrowy to 20 buteleczek 250 ml. Wynika z tego porównania, że dzięki opakowaniom bag-in-box znacznie mniej wydajemy na opakowania!;  składają się z dwóch oddzielnych części - kartonu wielokrotnego użytku i jednorazowego worka z sokiem. W trosce o środowisko naturalne można zakupić tylko jede[...]

Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym DOI:10.15199/64.2018.1.1


  Wstęp Kwiaty znane są ze względu na swoje walory dekoracyjne i przede wszystkim kojarzone z roślinami ozdobnymi. Choć mogłoby się wydawać, że konsumpcja kwiatów jest swego rodzaju trendem panującym wśród znudzonego społeczeństwa, to zdążyły się już przyjąć w wielu kulturach na całym świecie. Wiele gatunków kwiatów jadalnych wykorzystywano już w starożytnej Grecji i Rzymie jako przypraw i wzmacniaczy smaku w potrawach słodkich i słonych [1, 2]. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka (Calendula officinalis) wykorzystywano do przygotowywania różnorodnych sałatek, a kwiaty fiołka (Viola odorata) do farbowania cukru, syropów i różnych napojów [3]. W Europie Środkowej z kolei powszechnie smażono w cieście kwiaty czarnego bzu (Sambucus nigra) oraz stosowano kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) gotowane z cukrem jako namiastki miodu. Ponadto kwiaty używane były do ozdoby posiłków przygotowywanych dla szlachty, zwłaszcza z okazji świąt i bankietów [4]. Obecnie asortyment kwiatów jadalnych obejmuje ok. 80 gatunków roślin uprawianych w warunkach klimatycznych Polski. Charakteryzują się bogactwem kształtów, kolorów i smaków. Pomimo że kwiaty jadalne nie stanowią jednego z działów przemysłu spożywczego o największej sprzedaży, to stosowane są na całym świecie w celu poprawy wyglądu, koloru i wartości odżywczej posiłków [5, 6]. Najpopularniejsze są kwiaty warzyw takich, jak: kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica), ogórek siewny (Cucumis dativus), czosnek (Allium sativum), dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus), koper ogrodowy (Anethum graveolens) i szczypiorek (Allium schoenoprasum). Wykorzystać można również kwiaty roślin ozdobnych, tj.: aksamitkę (Tagetes ssp.), bez czarny (Sambucus nigra), chaber bławatek Centaurea cyanus), fiołek wonny (Viola odorata), groszek jadalny (Pisum sativum var. Macrocarpon), lawendę wąskolistną (Lavandula ang[...]

 Strona 1