Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Igor Turkiewicz"

Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym DOI:10.15199/64.2018.1.1


  Wstęp Kwiaty znane są ze względu na swoje walory dekoracyjne i przede wszystkim kojarzone z roślinami ozdobnymi. Choć mogłoby się wydawać, że konsumpcja kwiatów jest swego rodzaju trendem panującym wśród znudzonego społeczeństwa, to zdążyły się już przyjąć w wielu kulturach na całym świecie. Wiele gatunków kwiatów jadalnych wykorzystywano już w starożytnej Grecji i Rzymie jako przypraw i wzmacniaczy smaku w potrawach słodkich i słonych [1, 2]. W średniowiecznej Francji kwiaty nagietka (Calendula officinalis) wykorzystywano do przygotowywania różnorodnych sałatek, a kwiaty fiołka (Viola odorata) do farbowania cukru, syropów i różnych napojów [3]. W Europie Środkowej z kolei powszechnie smażono w cieście kwiaty czarnego bzu (Sambucus nigra) oraz stosowano kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) gotowane z cukrem jako namiastki miodu. Ponadto kwiaty używane były do ozdoby posiłków przygotowywanych dla szlachty, zwłaszcza z okazji świąt i bankietów [4]. Obecnie asortyment kwiatów jadalnych obejmuje ok. 80 gatunków roślin uprawianych w warunkach klimatycznych Polski. Charakteryzują się bogactwem kształtów, kolorów i smaków. Pomimo że kwiaty jadalne nie stanowią jednego z działów przemysłu spożywczego o największej sprzedaży, to stosowane są na całym świecie w celu poprawy wyglądu, koloru i wartości odżywczej posiłków [5, 6]. Najpopularniejsze są kwiaty warzyw takich, jak: kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica), ogórek siewny (Cucumis dativus), czosnek (Allium sativum), dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus), koper ogrodowy (Anethum graveolens) i szczypiorek (Allium schoenoprasum). Wykorzystać można również kwiaty roślin ozdobnych, tj.: aksamitkę (Tagetes ssp.), bez czarny (Sambucus nigra), chaber bławatek Centaurea cyanus), fiołek wonny (Viola odorata), groszek jadalny (Pisum sativum var. Macrocarpon), lawendę wąskolistną (Lavandula ang[...]

 Strona 1