Wyniki 1-10 spośród 84 dla zapytania: authorDesc:"Krystyna Bogacz"

Acai - skarb z lasu deszczowego

Czytaj za darmo! »

Legenda mówi, że dawno, dawno temu, w lesie deszczowym nad Amazonką żyła sobie indiańska dziewczyna o imieniu Iaca. Jej ojciec był wodzem. Gdy plemię bardzo się rozrosło i zaczęło brakować żywności, wódz zarządził zabicie wszystkich nowo narodzonych dzieci. Jego córka również miała małe dziecko i jej nakaz także nie ominął. W samotności długo opłakiwała w swoim namiocie jego śmierć. Pewnego dnia wydało jej się, że słyszy płacz dziecka. Poszła je szukać i znalazła wysoką, smukłą palmę, pokrytą jadalnymi owocami. Odkrycie to zwiększyło jej rozpacz, jej dziecko już nie żyło i nie mogło skosztować nowych owoców. Położyła się pod drzewem. Dzień później plemię znalazło Iacę martwą i nowe źródło jedzenia. Wódz zniósł swoje zarządzenie, a palmie nadał imię swojej córki (Iaca - wspak acai)[...]

Mangostan – królowa owoców

Czytaj za darmo! »

Mangostan (Garcinia mangostana), inaczej garcynia, smaczelina, zoltopia, zwany również królową owoców, jest uprawiany i ceniony w południowo-wschodniej Azji od tysięcy lat. To dorastające do 25 m wysokości wiecznie zielone drzewo z rodziny dziurawcowatych, pochodzące z Archipelagu Malajskiego, posiada podłużne, eliptyczne liście w kolorze oliwkowozielonym (1). Kwiaty mają kolor zielonawo-czerwony i wyrastają po 3-9 na szczytach pędów (2). Kuliste owoce (jagody) o średnicy 3-7 cm, uważane są za najsmaczniejsze owoce tropikalne. Pokryte są suchą, 6-10 mm grubości czerwoną lub ciemnofioletową skórką, którą należy rozłupać. Zawierają soczysty, orzeźwiający i aromatyczny miąższ koloru białego, podzielony na 4-8 segmentów zawierających nasionka. Jego smak można porównać do smaku brz[...]

Żurawina dla smaku i zdrowia

Czytaj za darmo! »

Legenda mówi, że na ziemiach Ameryki w czasach paleolitu Wielki Duch stworzył mastodonty, aby pomagały ludziom. Lecz mastodonty się zbuntowały. Wówczas mniejsze zwierzęta sprzymierzyły się z ludźmi, aby pokonać mastodonty. W nierównej walce zginęło wiele istnień. Widząc taki obrót sprawy, Wielki Duch zesłał na ziemię błyskawice, które pozabijały mastodonty. Na torfowiskach powstałych w miejscach walk wyrosły żurawiny, będące symbolem pokoju ofiarowanego ludziom przez Stwórcę. W czasach nam bliższych, w XVII w., Indianie prawdopodobnie złożyli żurawiny w darze osadnikom na pierwsze Święto Dziękczynienia. Tak mówią legendy. Prawdą jest natomiast to, że Indianie zamieszkujący tereny w rejonie Wielkich Jezior dodawali suszoną żurawinę do pemmican - suszonego chudego mięsa z dziczyzny, krojonego w cienkie plastry lub paski, zmieszanego z pastą z tłuszczu bizona i szpiku kostnego, służącego jako wygodna przekąska, a także to, że Indianie nauczyli białych stosowania sassamanash, czyli żurawiny jako leku, dodatku do potraw oraz barwnika do tkanin. Najlepiej poznane są dwa z czterech gatunków żurawiny - amerykańska żurawina wielkoowocowa (vaccinum macrocarpon), uprawiana na kwaśnych glebach północno- -wschodnich stanów USA i w Kanadzie, oraz występująca w Polsce w środowisku naturalnym żurawina błotna (vaccinum oxycoccus), dziko rosnąca głównie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej i na Pomorzu Zachodnim. Żurawina jest wieloletnią zimozieloną krzewinką z rodziny wrzosowatych o cienkich, pokrytych z rzadka drobnymi, owalnymi listkami, łodyżkach. Okres kwitnienia trwa ok. 4 tygodni. Żurawinę na dużą skalę zaczęto uprawiać w USA (Massachusetts, Wisconsin, New Jersey, Oregon, Washington) i Kanadzie (British Columbia, Quebec) dopiero w drugiej połowie XIX w. Owoce żurawiny mają zdolność utrzymywania się na wodzie, dlatego oprócz zbiorów na sucho stosuje się również metodę na mokro. Około 95% żurawin jest zbieranych tą metodą i przeznaczanych na[...]

Borówka czernica (czarna jagoda) - polski superowoc?


  Borówka (Vaccinium) to rodzaj z rodziny wrzosowatych, posiadający ok. 130 gatunków krzewów i krzewinek, z których większość dostarcza smacznych i bogatych w składniki odżywcze jagód zbieranych ze stanu dzikiego, o podobnym składzie chemicznym, lecz różnych smakach i odmiennych właściwościach leczniczych. W Polsce w stanie naturalnym występują:  borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) o czerwonych jagodach, zasobna w glikozyd arbutynę występujący w owocach, a w jeszcze większej ilości w liściach, niezbędny w leczeniu schorzeń dróg moczowych. W leczeniu borówkę czerwoną stosuje się w postaci naparów i odwarów z liści, w kuchni ceniona jest w postaci dżemu z dodatkiem gruszki, podawanego do mięsa oraz jako składnik sosu Cumberland z dodatkiem gruszek, chrzanu i skórki pomarańczowej, stosowanego do dziczyzny;  borówka bagienna (Vaccinium uliginosum) o sinoczarnych owocach z białawym miąższem, zwana łochynią lub pijanicą. Ta ostatnia nazwa związana jest z tym, że po spożyciu dużej ilości jagód człowiek może poczuć się odurzony lub mieć zawroty głowy. Przyczyną takiego stanu jest jednak zupełnie inna roślina rosnąca w sąsiedztwie łochyni - mianowicie bagno - wydająca w czasie kwitnien[...]

Kalejdoskop ze świata napojów - sierpień 2010 r.


  Nowy piec o niebywałej elastyczności procesowej Targi K - ważna dla branży tworzyw sztucznych i ich przetwarzania impreza o zasięgu światowym - odbędą się w Düsseldorfie w dniach 27.10-3.11.2010. Firma Krones AG, Neutraubling zaskoczy zwiedzających oraz uczestników spotkania branżowego koncepcją pieca FlexWave dla wydmuchiwarki Contiform, prezentującą nową innowacyjną technologię grzewczą. FlexWave przekona do siebie przede wszystkim dzięki swemu dużo mniejszemu zużyciu energii, zwłaszcza w porównaniu z obecnie dostępnymi na rynku technologiami podczerwieni. Ponadto piec umożliwia bezprecedensową elastyczność procesu, niezależnie od koloru preformy, materiału PET czy proprocji zawartości materiału z recyklingu. Żadna inna technologia nie jest w stanie tak efektywnie połączyć ze sobą bardzo wysokiego przenikania, gęstości energii i prędkości ogrzania. Zaprezentowana na tragach K wydmuchiwarka Contiform z technologią grzania FlexWave może stać się wzorcową wydmuchiwarką przyszłości. Produkcja owalnych pojemników z tworzywa sztucznego Nowo opracowana przez Kronesa metoda ProShape zapewnia zoptymalizowaną produkcję owalnych bądź asymetrycznych pojemników z tworzywa sztucznego. Metoda ta funkcjonuje na zasadzie wykorzystania dobrze znanej technologii ogrzewania i rozciągania poprzez wydmuch w aktualnie produkowanej serii maszyn Contiform oraz kombinacji nowego modułu orientującego i docelowego wyrównywania temperatury preformy. Dzięki temu ProShape oferuje perfekcyjne warunki do realizacji ekstremalnych kształtów i superlekkich owalnych pojemników, a wydajność stacji rozdmuchowych pozwala osiągnąć do 2000 pojemników na godzinę z formy. NAPOJE GAZOWANE Coca-Cola znacząco zwiększa sprzedaż swoich napojów, ale nie w Europie Coca-Cola, największy producent napojów na świecie, w II kw. zwiększyła swoje przychody o 5[...]

Burak zwyczajny – superwarzywo Nr 1


  Dotychczas w swoich artykułach zajmowałam się superowocami, zarówno bardzo egzotycznymi, których smak możemy poznać tylko w gotowych produktach, jak i tymi, które można w Polsce kupić w stanie surowym oraz tymi, które w naszym kraju rosną w stanie dzikim lub są uprawiane. Trzeba jednak pamiętać, że równie ważne dla naszej diety są warzywa. Dostarczają witamin, minerałów, kwasów organicznych, pektyn i błonnika. Chronią przed chorobami, wzmacniają organizm i jego odporność. Dzięki temu, że zawierają przeciwutleniacze, zwalczają wolne rodniki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie owoców i warzyw 5 razy dziennie, czyli do każdego [...]

Baobab - drzewo życia


  Baobab obejmuje 8 gatunków drzew. Adansonia digitata z rodziny Bombacaceae zapewnia pożywienie, wodę, schronienie oraz ulgę w chorobie. Jest charakterystycznym elementem krajobrazu afrykańskiej sawanny (gdzie występuje 1 gatunek), rośnie także na Madagaskarze (6 gatunków) oraz w północnej Australii (1 gatunek). Jest jednym z najbardziej zdumiewających drzew. Może ono żyć kilka tysięcy lat i jest przystosowane do przeżycia nawet w najbardziej suchych regionach sawanny. Tylko amerykańska sekwoja i cedr japoński mogą z nim konkurować w długowieczności. Osiąga wysokość ok. 30 m, a jego potężny pień obwód ok. 15 m. W porze deszczowej korkowy, odporny na ogień pień może zmagazynować zapas ok.1000 l wody na okres suszy. Liście baobabu są duże, pięciopalczaste. Baobab zrzuca liście na 9 miesięcy w roku, w celu zmniejszenia parowania. Po zrzuceniu liści baobab wygląda jakby rósł korzeniami do góry. Jedna z legend mówi, że kiedy Bóg zasadził baobab, ten przemieszczał się z miejsca na miejsce. Aby zapobiec tym wędrówkom, Bóg wyrwał baobab i zasadził "do góry nogami". W innej legendzie baobab chciał być najpiękniejszym drzewem na świecie. Gdy zdał sobie sprawę, że jest to niemożliwe, schował głowę do ziemi, pozostawiając na zewnątrz korzenie. Kiedy baobab ma ok. 10 lat, po raz pierwszy zakwita dużymi (do 20 cm średnicy), białymi kwiatami, zwieszającymi się na długich łodyżkach. Kwiaty, nocą zapylane głównie przez nietoperze żywiące się nektarem, rankiem przekwitają. Drzewo owocuje raz do roku, a owoce dochodzą do [...]

Kalejdoskop ze świata napojów - październik/listopad 2010 r.


  Etykieciarki modułowe sprawdziły się na rynku. Praktyka potwierdziła ich znaczenie. Świadczy o tym ilość sprzedanych maszyn - 500 egzemplarzy z ponad 2000 agregatów. Etykieciarki modułowe oferują wiele możliwości wystroju pojemników - poszczególne agregaty aplikują różnego rodzaju etykiety: klejone na zimno, klejone na gorąco, obwodowe, samoprzylepne. Firma Krones AG, Neutraubling - jako wynalazca tego sposobu budowy maszyny etykietującej i konstruktor pierwszych maszyn modułowych - w dalszym ciągu rozwija tę technologię. Obecnie na rynku są już dostępne maszyny modułowe drugiej generacji. Znalazło się tu wiele istotnych ulepszeń i modyfikacji, np. centralny obrotowy ekran dotykowy do obsługi zarówno maszyny bazowej, jak i agregatów. Zwiększa to wygodę obsługi, ponieważ eliminuje dwukrotne wprowadzanie informacji do 2 osobnych paneli sterujących, tj. maszyny i agregatu. Nowe motoryczne stacje dokujące agregatów, zamiast montowanych do tej pory pneumatycznych lub hydraulicznych, zapewniają prostą i szybką zmianę agregatów. Dodatkowo uzyskuje się przy tym dokładną pozycję agregatu, dzięki samopozycjonującemu się systemowi. Wprowadzanie i ustawianie agregatów przez ich podniesienie w stacji dokującej odbywa się Z etykieciarką modułową drugiej generacji uzyskuje się optymalizację przezbrojenia maszyny na inne techniki etykietowania w niezwykle prosty sposób - nie ma kontaktu z podłogą i dokowane jest niezależnie od jej ukształtowania. W motorycznej stacji dokującej zainstalowany jest system bezstopniowego przestawiania wysokości agregatu. Modernizacji poddany został również wózek agregatów. Praktycznym efektem tych unowocześnień jest maksymalna optymalizacja procesu przezbrojenia maszyny na inne techniki etykietowania, co w efekcie daje oszczędność czasu i kosztów oraz powtarzalność procesu. Zasada jest prosta: krótszy czas przezbrojenia oznacza dłuższy czas produkcji i wyższy stopień sprawności. Oszczędności może przysporzyć również [...]

Kalejdoskop ze świata napojów - grudzień 2010 r.


  "Letter of Non-Objection" FDA dla suchej aseptyki firmy Krones Przełom w aseptycznym rozlewie produktów low-acid Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administation - FDA) przyznała firmie Krones AG, Neutraubling, specjalny "Letter of Non-Objection". List ten otrzymała karuzelowa instalacja aseptyki suchej ze sterylizantem H2O2 do butelek PET. Atest tego typu dla pionierskiego rozwiązania udało się do tej pory uzyskać tylko firmie Krones. Zostało to przyjęte z najwyższym zainteresowaniem i odbiło się szerokim echem w przemyśle maszynowym dla branży napojowej również poza granicami USA. Agencja FDA sprawdza m.in. mikrobiologiczne bezpieczeństwo rozlewu produktów o niskiej kwasowości z zakresu od 4,6 do 7 pH. W celu udowodnienia bezpieczeństwa producent maszyny musi dokonać walidacji, przeprowadzając "process authority", dopuszczony przez PDA. Po pozytywnym wyniku FDA przyznaje "Letter of Non-Objection". To właśnie osiągnęła firma Krones w centrum badawczym Nestlé w USA dla instalacji aseptycznej przeznaczonej dla mniejszego zakresu wydajności. Firma Krones AG jest zatem pierwszym światowym producentem instalacji rozlewniczych, który może realizować kompletnie suchy proces z H2O2 , dotrzymując restrykcyjnych przepisów z zakresu sterylizacji, koncentracji resztkowej i kurczenia się materiału PET. Kompletnie na sucho odbywa się proces sterylizacji butelek i zamknięć oraz sterylizacja zabezpieczeń zamknięć. Izolator, po tym jak jest myty ługiem, wodą płuczącą i na koniec poddany suszeniu, jest sterylizowany na sucho gazowym H2O2 , a nie - jak do tej pory - kwasem nadoctowym. Ta innowacyjność odpowiada w przybliżeniu procedurom przyjętym w przemyśle farmaceutycznym i jest absolutnie unikalnym wyróżnikiem dla awangardowej technologii Krones. Konsekw[...]

Cebula - "trufla" nie tylko dla ubogich

Czytaj za darmo! »

Cebula zwyczajna, czosnek cebula (Allium cepa L.) - to roślina z rodzaju czosnek z rodziny liliowatych. Wytwarza wiązkowy system korzeniowy. Z mocno skróconej łodygi (tzw. piętki) wyrastają mięsiste pochwy liściowe, tworzące w dolnej części rośliny organ spichrzowy - okrytą kilkoma warstwami suchych łusek cebulę - część podziemną rośliny. Z cebuli wyrastają też zielone rurkowate liście - szczypior. W drugim roku uprawy cebula wykształca wysokie kwiatostany o kształcie kulistych baldachów, zawierających 50-1000 kwiatów. Z kwiatów powstają owoce w formie torebek, zawierające zazwyczaj 6 trójgraniastych nasion. Występuje 325 gatunków cebuli, z czego 70 rośnie w Ameryce Północnej. Rodzina Allium obejmuje cebulę, szalotkę, zieloną cebulkę, szczypiorek, por i czosnek. Cebula może być brązowa, żółta, czerwona czy biała, o wielkości od ok. 1 cm w przekroju do giganta, o wadze ponad 3 kg oraz o mniej lub bardziej ostrym smaku i aromacie. Natomiast każda powoduje łzawienie oczu wywołane lotnymi związkami, wydzielającymi się przy krojeniu i podrażniającymi śluzówkę oczu. Cebula w historii Nie ma pełnej zgodności co do cz[...]

 Strona 1  Następna strona »