Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Bartłomiej Koźniewski"

Mycie, czyszczenie - a potem sprawdzenie Słów kilka o walidacji procesów mycia i dezynfekcji DOI:


  Zachowanie standardów higieny w zakładach produkcyjnych dla wielu konsumentów oznacza fakt, że powierzchnie i sprzęty na halach produkcyjnych i w magazynach są regularnie myte. Niestety, dla producenta żywnościowego zwrot ten oznacza coś znacznie szerszego - nie tylko regularność w czyszczeniu powierzchni i instalacji, ale także poprawną kontrolę skuteczności takich działań, jak i usunięcia środków użytych do sanityzacji linii i pomieszczeń produkcyjnych. Cały zbiór tych działań - analizy skuteczności mycia, dezynfekcji, a także płukania - określa się zbiorczą nazwą "walidacji mycia". Temat ten w ostatnich latach stał się swoistym hobby audytorów systemów bezpieczeństwa żywności i często pytania o takie działania pojawiają się w trakcie ich wizyt. Poprawna walidacja mycia i dezynfekcji wymaga działań już u podstawy - to znaczy znajomości składu stosowanych preparatów - a następnie opiera się na logicznym ciągu działań, którego skutkiem jest dokument będący dowodem całego procesu. Typowe środki czyszcząco-dezynfekujące Typowy przemysłowy środek myjący ma pewne funkcje, które determinują jego skład. Są to: - zwiększenie zwilżalności powierzchni, - emulgacja tłuszczów, - hydroliza białek, - wspomaganie rozpuszczania soli, - hydroliza cukrów, - wspomaganie mechanicznego usuwania zabrudzeń bądź usuwanie tych zabrudzeń wskutek turbulentnego przepływu, - penetracja miejsc trudnodostępnych. Należy też rozważyć, że środki do mycia instalacji i środki do mycia powierzchni będą różniły się składem. W przypadku preparatów do powierzchni skład z reguły będzie obejmował detergent, regulator pH, środek kompleksujący i stabilizator twardości wody, z opcjonalnym dodatkiem enzymów, utleniaczy i konserwantów. Z kolei w przypadku środków do mycia instalacji detergenty zostaną zastąpione utleniaczami i biocydami, a bazą myjącą będzie roztwór kwasu lub ługu. Osobną klasą wyrobów są dezynfektanty. Są to preparaty, których celem jest rozbicie struktury [...]

 Strona 1