Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Joanna Kobus-Cisowska"

Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka


  Orzechy pod względem botanicznym to nasiona roślin, które są produktami o wysokiej wartości energetycznej ok. 600 kcal (większość orzechów) lub nawet 700 kcal w 100 g produktu. Wysoka wartość energetyczna orzechów jest związana z małą zawartością wody, a dużą tłuszczu. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą ze względu na dużą koncentrację składników pokarmowych, soli mineralnych, witamin oraz substancji biologicznie aktywnych. Wykazują także korzystny wpływ na organizm człowieka zagrożony wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Antyoksydanty zawarte w orzechach są ważne w profilaktyce nowotworów, cukrzycy, chorób serca, reumatyzmu, osteoporozy, czy choroby Alzheimera. Włączenie do zwyczajowej diety 30-40 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, hamuje stany zapalne oraz rozwój blaszki miażdżycowej. TŁUSZCZ Najwięcej tłuszczu (ponad 70%) zawierają orzechy macadamia (jądro orzecha bardzo smaczne, o miękkiej konsystencji) i pekany (przypominające jądro orzecha włoskiego), a najmniej nerkowce, pistacje i arachidy (ok 45%). Orzechy włoskie i laskowe mają zbliżoną wartość energetyczną (630 kcal) i zawartość tłuszczu (ok. 60%). Orzechy włoskie, w porównaniu z laskowymi, charakteryzują się odmiennym składem kwasów tłuszczowych, zawierają bowiem nieco więcej nasyconych i najwięcej ze wszystkich orzechów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast orzechy laskowe zawierają najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe są także inne orzechy, np. makadamia, pistacje i migdały. Kwasy jednonienasycone w organizmie człowieka wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem i frakcji LDL we krwi, przy czym ni[...]

Działanie prozdrowotne pestek dyni DOI:10.15199/65.2016.11.9


  Dynia jest rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Najpowszechniej występującymi gatunkami są: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia). Część jadalną dyni stanowią owoce, pestki, liście i kwiaty. Wysoką wartością odżywczą charakteryzują się pestki. Są one bogate w białko, kwas linolowy, błonnik pokarmowy, a także inne związki bioaktywne, takie jak kwasy fenolowe, tokoferole czy sterole. W tradycyjnej medycynie pestki oraz olej z pestek dyni były stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia tętniczego oraz w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują na działanie hipotensyjne, hipolipemiczne oraz hipoglikemiczne pestek dyni. Przypisuje się im również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoką aktywność przeciwutleniającą.Dynia jest roczną rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), obejmującej ponad 800 gatunków [6]. Na skalę światową wykorzystywane są przede wszystkim trzy gatunki: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia) [7]. Dane archeologiczne wskazują, że dynia zwyczajna pochodzi z Meksyku oraz południowo-zachodniej i wschodniej części USA. Była uprawiana już 7000 lat przed naszą erą i stanowiła podstawę wyżywienia Inków. Dynia była ważnym elementem tradycyjnej medycyny w Chinach, Argentynie, Indiach, Brazylii, Iranie oraz w Europie [7, 21]. Wśród jadalnych części rośliny wymienia się zarówno owoce, pestki, liście, jak i kwiaty [9]. Pestki dyni oraz otrzymywany z nich olej są szczególnie istotne ze względu na wartość żywieniową. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne i przeciwutleniające. Uważa się, że olej z pestek dyni może opóźniać progresję nadciśnienia tętniczego, zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów oraz korzystnie wpływać na profil lipid[...]

Nasiona chia DOI:10.15199/65.2017.4.9


  Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) nazywana chią, to gatunek rośliny należącej do rodziny jasnotowanych (Lamiaceae). W przemyśle spożywczym coraz częściej wykorzystuje się nasiona szałwii hiszpańskiej do produkcji żywności. Są one dodawane m.in. do pieczywa, batonów, musli, a nawet masła. Surowiec ten jest popu-larny ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Badania naukowe wskazują na wysoki potencjał prozdrowotny nasion chia. Wymienia się tu przede wszystkim działanie hipoglikemiczne i hipolipemiczne. Nasiona chia charakteryzują się również wysoką aktywnością przeciwutleniającą.W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie żywieniem, w kontekście poprawy stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. Na rynku produktów spożywczych pojawiają się coraz nowsze artykuły, nazywane żywnością prozdrowotną, funkcjonalną czy superfoods. Wiele surowców, takich jak orzechy, nasiona, owoce tropikalne, a także pre- i probiotyki, dodaje się m.in. do napojów, produktów zbożowych oraz produktów mlecznych w celu podniesienia ich wartości żywieniowej [4]. Jednym ze składników, które cieszą się coraz większą popularnością zarówno wśród dietetyków i technologów żywności, jak i u zwykłych konsumentów są nasiona chia [14]. Nasiona chia są surowcem pozyskiwanym z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), jednorocznej rośliny zielnej należącej do rodziny jasnotowanych (Lamiaceae). Tysiące lat temu podczas religijnych ceremonii Aztekowie i Majowie składali te nasiona bogom w ofierze. W okresie prekolumbijskim wykorzystywane były jako jeden z podstawowych pokarmów spożywanych przez ludy zamieszkujące Amerykę Środkową. Stosowano je również w celach leczniczych [15, 23]. Obecnie są powszechnie dostępne w sprzedaży. Producenci żywności wykorzystują nasiona również do wzbogacania wielu produktów spożywczych, w tym batonów, pieczywa, wafli ryżowych, musli, a nawet masła. W artykule omówiono ich właściw[...]

 Strona 1