Ekstrakty bogate w polifenole naturalne konserwanty produktów mięsnych DOI:10.15199/65.2018.5.3
Polifenole są to wtórne metabolity roślinne występujące we
wszystkich częściach roślin, tj. owocach, kwiatach, nasionach, łupinach,
liściach, korzeniach czy nawet w częściach zdrewniałych.
Związki te pełnią w roślinach wiele istotnych funkcji. Są niezbędne
do ich wzrostu, chronią je przed szkodnikami oraz szkodliwym
działaniem czynników środowiskowych, takich jak promieniowanie
UV, zanieczyszczenie powietrza czy zmiany temperatury. Ponadto
nadają roślinom barwę i kształtują cechy organoleptyczne produktów
spożywczych. Są odpowiedzialne za gorzki i kwaśny smak
żywności oraz nadają jej właściwości ściągające [9, 10].
Na zawartość związków polifenolowych w roślinach
wpływa wiele czynników, np. pora zbioru
rośliny, odmiana, część rośliny, warunki uprawy,
w tym klimat i rodzaj gleby. Wykazano, że
duże ilości polifenoli zawierają liście, zwłaszcza te zebrane
w czerwcu [38, 41, 42]. Polifenole charakteryzują się zróżnicowaną
strukturą, masą cząsteczkową, a także właściwościami
chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi. Zbudowane
są z przynajmniej jednego pierścienia aromatycznego, do
którego przyłączone są przynajmniej dwie grupy hydroksylowe.
Mogą także występować w postaci estrów czy glikozydów
[14]. Ze względu na różnice w budowie związki
polifenolowe dzieli się na cztery podstawowe grupy: kwasy
fenolowe, flawonoidy, stilbeny, lignany (rysunek). W tabeli
przedstawiono zawartość różnych związków polifenolowych
w roślinach.
Spośród kwasów fenolowych najbardziej rozpowszechnione
w przyrodzie są pochodne kwasu hydroksycynamonowego.
Zazwyczaj występują w połączeniu
z innymi związkami. Charakteryzują się znacznie
silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż
pochodne kwasu hydroksybenzoesowego. Najczęściej
występującymi kwasami fenolowymi są kwas kawowy
oraz kwas chlorogenowy będący estrem kwasu kawowego
i chinowego [7, 14].
Flawonoidy stanowią najbardziej zróżnicowaną i najlepiej
scharakteryzowaną dotychczas grupę związków p[...]
Chemometria w kontroli jakości produktów spożywczych Cz. I. Żywność pochodzenia zwierzęcego DOI:10.15199/65.2016.3.7
Kontrola produktów spożywczych
jest niezwykle ważna zarówno dla
producentów, jak i konsumentów
żywności. Poszukiwane są więc metody
umożliwiające szybką i łatwą ocenę
ich jakości. Duże zainteresowanie
wzbudzają narzędzia chemometryczne,
łączące m.in. metody matematyczne
i statystyczne. Wprowadzenie
chemometrii umożliwia przede
wszystkim wieloaspektowe podejście
do oceny jakości produktów spożywczych
i głębszą analizę wyników.
Chemometria ułatwia rozróżnienie produktów spożywczych zależnie od
ich składu chemicznego, pochodzenia
geograficznego czy botanicznego oraz
jakości mikrobiologicznej. W części 1
artykułu przedstawiono najczęściej
stosowane metody chemometryczne
oraz opisano ich wykorzystanie do
oceny jakości produktów pochodzenia
zwierzęcego: mięsa i produktów
mięsnych oraz ryb i owoców morza.
W części 2 artykułu zostanie omówione
wykorzystanie chemometrii do
oceny jakości napojów i produktów
pochodzenia roślinnego.Analiza większości procesów zachodzących w różnych środowiskach,
ze względu na ich złożoność, wymaga podejścia wielowymiarowego.
Tradycyjne metody statystyczne często są niewystarczające
do prawidłowej i głębokiej interpretacji wyników. Tutaj
z pomocą przychodzą narzędzia chemometryczne. Chemometria
to dziedzina nauki i techniki, zaliczana od lat osiemdziesiątych
do działu chemii, umożliwiająca analizę danych wielowymiarowych.
Wykorzystuje ona metody statystyczne, matematyczne, rachunek
prawdopodobieństwa i informatykę, ułatwiające uzyskanie
wielu użytecznych informacji z otrzymanych wyników i wykrycie
związków między zmiennymi. Chemometria jest pojęciem szerszym
niż statystyka. Metody statystyczne pozwalają analizować
tylko pojedyncze zmienne, podczas gdy metody chemometryczne
umożliwiają wieloaspektowe podejście do problemu.
Zastosowanie chemometrii wymusił przemysł
w celu redukcji ponoszonych kosztów oraz skrócenia
czasu pracy. Chemometria umożliwia bowiem
zmniejszenie ilości analiz oraz pomiaró[...]
Chemometria w kontroli jakości produktów spożywczych Cz. II. Napoje i żywność pochodzenia roślinnego DOI:10.15199/65.2016.5.5
Kontrola jakości produktów spożywczych
jest bardzo ważna zarówno
dla producentów, jak i konsumentów
żywności. Zastosowanie metod
chemometrycznych znacznie ułatwia
prawidłową ocenę jakości żywności.
Umożliwia zarówno klasyfikację produktów
spożywczych zależnie od ich
składu chemicznego oraz ich jakości
mikrobiologicznej. W części I artykułu,
opublikowanej w nr. 3/2016, przedstawiono
najczęściej stosowane metody
chemometryczne oraz omówiono
ich wykorzystanie do oceny jakości
żywności pochodzenia zwierzęcego:
mięsa i produktów mięsnych oraz ryb
i owoców morza. Część II artykułu
jest poświęcona wykorzystaniu chemometrii
do oceny jakości napojów
i produktów pochodzenia roślinnego,
takich jak kawa, herbata, miody, ryż
oraz napoje alkoholowe. Dzięki wprowadzeniu
metod chemometrycznych
możliwa jest np. identyfikacja różnych
rodzajów herbat, kaw czy miodów,
wyodrębnienie win różnej jakości
czy ich rozróżnienie pod względem
pochodzenia geograficznego.Chemometria to dziedzina nauki zaliczana do działu chemii, która
łączy ze sobą elementy statystyki, matematyki, rachunku prawdopodobieństwa
oraz informatyki. Jej wykorzystanie umożliwia
analizę wielowymiarowych danych oraz obserwację pozornie
ukrytych związków między zmiennymi. Dlatego znajduje szerokie
zastosowanie w kontroli jakości produktów spożywczych. W części I
artykułu opublikowanej w nr. 3/2016 "Przemysłu Spożywczego"
opisano zastosowanie chemometrii w analizie żywności pochodzenia
zwierzęcego. Dzięki temu możliwe jest m.in. wykrycie zafałszowania
składu produktów mięsnych i ich klasyfikacja pod względem
jakości. Chemometria stosowana jest również do prognozowania
jakości mikrobiologicznej mięsa, produktów mięsnych, ryb i owoców
morza, a także do oceny zanieczyszczenia ryb i owoców morza
metalami ciężkimi, co znacznie umożliwia wybór właściwego
miejsca połowu.
Produkty pochodzenia roślinnego stanowią niezwykle zróżnicowaną
pod względem składu chemicznego grupę. Zawarto[...]