Jak porażkę zamienić w sukces Historia RSP Nowego Pola w Górznie DOI:
W tym roku byliśmy świadkami obchodów 60-lecia RSP Nowe
Pole w Górznie, której historia obfituje w burzliwe wydarzenia
i zaskakujące przemiany. Historia, warta prześledzenia, ukazuje
możliwość osiągnięcia imponującego sukcesu mimo niemałych
przeciwności losu.Po stagnacji ćwierćwiecza złote lata
Pierwsze 25 lat działalności - do 1980 r. nie zapowiadało się dobrze, był to bowiem
okres stagnacji, mimo bezpiecznej egzystencji dzięki wspierającej polityce państwa.
Natomiast lata osiemdziesiąte to złota dekada w historii RSP Górzno. Na tle obecnych
warunków działania firm wydają się one gospodarczą sielanką, gdyż nie było konkurencji
i na wszystkim można było zarobić. Niezrównoważony rynek potrzebował
zarówno towarów, jak i usług. Wystarczyło mieć inicjatywę, pomysł, zaradność, jakieś
umiejętności i oczywiście pracowitość oraz zaangażowanie. Spółdzielcy wykorzystali
te szanse.
Zdając sobie sprawę z nie najlepszych warunków przyrodniczo-glebowych spółdzielni
postawiono w 1979 r. na działalność pozarolniczą. Zarabiając w przemyśle
inwestowano w rolnictwo. Zbudowano bazę magazynowo-suszarniczą z mieszalnią
pasz, owczarnię i garaże. Zmodernizowano chlewnie i warsztaty. Odnowiono większość
sprzętu rolniczego. Powiększono areał ziemi. Powstało osiedle domków jednorodzinnych
dla członków i boisko sportowe dla młodzieży. Szerokim gestem patronowano
szkole i domowi dziecka.
RSP Nowe Pole corocznie pięła się w górę, aż w 1989 r. została najlepszą spośród
56 wówczas RSP w woj. toruńskim. Ale nie to było najważniejsze. Spółdzielnia umocniła
się wewnętrznie. Pozyskała nowych wartościowych członków. Odbudowane zostało
zaufanie do Zarządu, pojawiło się pozytywne myślenie, entuzjazm, lojalność, poczucie
przynależności i własnej wartości. Zmienił się już na trwałe zewnętrzny wizerunek
Spółdzielni. Jeszcze niedawno lekceważona w środowisku Spółdzielnia stała się wzorem
dobrej organizacji, nowoczesnej agrotechniki, rekordowych plonów i efe[...]
OD REDAKCJI DOI:
Drodzy Czytelnicy, Marzec w tym roku jest niezwykle ciekawym miesiącem, tak dla mnie, jak i - mam nadzieję - dla Państwa. Po pierwsze jest to miesiąc, w którym przypadają Święta Wielkanocne. Z obchodami Świąt Wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, walatka, z kurkiem po dyngusie, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, przywołówki czy palma wielkanocna. To również czas spotkań z rodziną, bliskimi i przyj[...]
OD REDAKCJI DOI:
Przed nami wiosna! Wśród soczystej zieleni zakwitają pierwiosnki. To wspaniały czas na porządki. Nie tylko w domach, ogrodach czy szafach, ale i na talerzach. Sprzyjają temu dobra aura, słońce i zbliżające się lato. Warto zrobić wietrzenie lodówki. Ciężkostrawną żywność zamienić na rzecz świeżych warzyw i owoców, dodać odrobinę zielonego, pachnącego szczypiorku, natki pietruszki, może nawet kopru. Zimowe ciężkie dania zastąpić lekkostrawnymi, smacznymi i kolorowymi potrawami. Dob[...]
OD REDAKCJI DOI:
Drodzy Czytelnicy, J uż po raz 20 odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Są to jedne z największych w tej części Europy targi dedykowane branży HoReCa. Podczas tegorocznych targów EuroGastro można było zapoznać się z najnowszą ofertą czy ciekawymi rozwiązaniami dedykowaną gastronomii. Tradycyjnie nie zabrakło pokazów gotowania, konkursów, paneli dyskusyjnych czy szkoleń. W[...]
Zdrowie w smaku DOI:
Nadeszły wakacje, czas długich ciepłych wieczorów i bardzo gorących dni. Na rynku w miesiącach letnich obserwuje się wzmożony wzrost spożycia napojów bezalkoholowych. Wpływa na to w szczególności wysoka temperatura. Organizm potrzebuje, by uzupełnić płyny, które zostają z niego wytrącone wraz z potem oraz podczas przegrzania się. Od kilku już lat prym wśród napojów spożywanych, szczególnie w miesiąca[...]
OD REDAKCJI DOI:
Drodzy Czytelnicy! Wrzesień jest pierwszym jesiennym miesiącem roku; 23. dnia następuje równonoc (czyli zrównanie dnia z nocą). Tego dnia rozpoczyna się jesień, a ta pora będzie trwała aż do grudnia. Nazwa miesiąca pochodzi od kwitnących wrzosów, jednak atrybutami września są też kasztany, żołędzie, babie lato, a także grzyby. Na większości polskich stołów goszczą wtedy grzyby - pod każdą możliwą[...]
OD REDAKCJI DOI:
Drodzy Czytelnicy! Styczeń to miesiąc pełen wyzwań dla każdego z nas. Początek roku to nowe plany i postanowienia. Jednym z czołowych jest zazwyczaj zmiana sposobu odżywiania i zadbanie o własne zdrowie. Dlatego też w tym miejscu zachęcam do przeczytania artykułu Wojciecha Kolanowskiego "Naturalnie niezdrowe". Produkty spożywcze i potrawy, obok cennych składników odży[...]
OD REDAKCJI DOI:
W tym roku kwiecień obfituje w wiele bardzo istotnych dat w naszym gastronomicznym kalendarzu. W pierwszym tygodniu kwietnia - najważniejsze dla branży Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, następnie Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw, a na koniec Mazury Ho- ReCa w Ostródzie. W tym roku kwiecień minie nam również pod znakiem Świąt Wielkanocnych. Od wielu[...]
OD REDAKCJI DOI:
Już po raz 21. odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Zaliczane są one do największych w tej części Europy targów dedykowanych branży HoReCa. Podczas tegorocznych targów EuroGastro można było zapoznać się z najnowszą ofertą, a także ciekawymi rozwiązaniami dedykowanymi gastronomii. Tradycyjnie nie zabrakło pokazów gotowania, konkursów, paneli dyskusyjnych i szkoleń. W kolejnym numerze Przeglądu będzie[...]
OD REDAKCJI DOI:
Drodzy Czytelnicy! Przyszedł listopad, a wraz z nim prawdziwa barowa pogoda. Liście już opadły z drzew, noce są coraz zimniejsze. Na zegarach zmieniliśmy czas, więc dzień jest coraz krótszy, a wieczory coraz dłuższe. W sklepach widzimy już zmianę asortymentu, dostosowaną do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, ale też możemy dostrzec coraz większy ruch klientów między alejkami. Poszukują oni nowych, ciekawych pro[...]