Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Marcin Szmajter"

Skrobia jest trendy

Czytaj za darmo! »

Obecną sytuację na rynku mleczarskim w Polsce trudno nazwać komfortową - z jednej strony narzucone przez Unię Europejską kwoty mleczne, z drugiej ciągły nacisk konsumentów na niskie ceny, związany z ogólnie odczuwalnym kryzysem. Można wymieniać kolejne powody uzasadniające spadek rentowności mleczarni, począwszy od światowej recesji w 2007 r. po spadek plonów, susze, podwyżki cen surowców, energii elektrycznej, paliw i podatków. Bez względu jednak na przyczynę trudno zaprzeczyć, że klienci zaczęli zastanawiać się nad tym, co wkładają do koszyka. Ważnym argumentem jest wspomniana wcześniej cena, ale wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej coraz większą wagę przywiązuje się także do składu kupowanego produktu. Właśnie takie zachowania zaczynają wytyczać trendy, które przy odrobinie odwagi można przekuć we własny sukces.CLEAN LABEL, CZYLI BEZ "SZTUCZNYCH DODATKÓW" Przede wszystkim produkt "zdrowy". Żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku i staramy się to [...]

Stabilizacja farszów w produkcji wędlin

Czytaj za darmo! »

Autorzy omawiają stabilizację farszów w produkcji wędlin homogenizowanych przy wykorzystaniu efektów synergistycznych dodatków funkcjonalnych.Obserwowany w ostatnich latach rozwój nauk związanych z wykorzystaniem właściwości hydrokoloidów w przemyśle mięsnym, a w szczególności ich walorów zagęszczających i żelujących pozwolił na praktyczne wykorzystanie zachodzących między nimi efektów syn[...]

 Strona 1