Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Małgorzata Czerwonka"

Hydrolizat kolagenu nowoczesny suplement diety

Czytaj za darmo! »

Wraz z wiekiem nasilają się procesy degeneracyjne w naszym organizmie, w tym białek kolagenowych, czego widocznym skutkiem jest powstawanie zmarszczek, zmian zwyrodnieniowych stawów, kruchość kości. W wielu badaniach naukowych wykazano, że suplementacja diety enzymatycznym hydrolizatem białek kolagenowych pomaga utrzymać właściwy stan tkanki chrzęstno-stawowej oraz wspomaga regenerację tkanki kostnej, stawów i ścięgien. Udowodniono też, że preparat ten pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Białko kolagenowe to podstawowy składnik fibrylarny tkanki łącznej. Kolagen jest głównym składnikiem nie tylko kości, ale także skóry, paznokci, wiązadeł, ścięgien, stawów, naczyń krwionośnych i limfatycznych. Na uwagę zasługuje nietypowy skład aminokwasowy tej makrocząsteczki[...]

Żywność funkcjonalna dla osób prowadzących aktywny tryb życia

Czytaj za darmo! »

Prawidłowy sposób odżywiania człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju fizycznego i umysłowego, zachowania zdrowia. Różnorodna, odpowiednio skomponowana dieta powinna dostarczać organizmowi określoną porcję energii i składników pokarmowych, dodatkowo z uwzględnieniem rozłożenia posiłków w ciągu dnia [1]. W każdym posiłku powinno znajdować się białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w sumie ok. 60 różnych składników odżywczych. W diecie powinno znaleźć się m.in. 10 egzogennych aminokwasów (fenyloalanina, izoleucyna, metionina, lizyna, leucyna, treonina, tryptofan, walina, arginina, histydyna), źródłem których jest pełnowartościowe białko, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Białko składające się z aminokwasów pełni zasadnicze funkcje budulcowe, w tym tkanki mięśniowej, wchodzi również w skład czynnych biologicznie związków, np. enzymów i hormonów. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, α-linolenowy, arachidonowy, dokozaheksaenowy, eikozapentaenowy, zapobiega spadkowi masy ciała, występowaniu zmian skórnych, zmniejszonej odporności, kruchości naczyń krwionośnych, zaburzeniom pracy nerek, osłabieniu mięśnia sercowego oraz zaburzeniom w syntezie hormonów. Największy udział w diecie powinny mieć węglowodany, będące podstawowym składnikiem energetycznym organizmu. Ponadto do organizmu człowieka wraz z dietą powinno być dostarczanych aż ok. 21 różnych składników mineralnych, w tym makroelementów (wapń, fosfor, żelazo, jod, magnez, potas, sód, chlor, siarka) i mikroelementów (cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, selen, fluor, chrom, nikiel, krzem, tytan, wanad), a także witaminy i inne substancje biologicznie czynne, takie jak retinol (witamina A), cholekalcyferol, ergokalcyferol oraz 25-hydroksycholekalcyferol (witamina D), tokoferole (witamina E), filochinon, menachinon, menadion (witamina K), kwas askorbinowy (witamina C), tiamina (witamina B1), rybo[...]

Chloropropanole i chloroestry w produktach spożywczych


  Obecność chloropropanoli oraz chloroestrów w żywności po raz pierwszy stwierdzili Velíšek i wsp. [1-5] oraz Davídek i wsp. [6, 7] w 1978 r. Naukowcy ci wykazali, że te toksyczne substancje powstają głównie podczas kwasowej hydrolizy produktów roślinnych bogatych w białko, np. masy sojowej i rzepakowej (stanowiącej pozostałość po tłoczeniu czy ekstrakcji oleju). Substratem do syntezy wolnych chloropropanoli jest glicerol tworzący się podczas kwasowej hydrolizy pozostałości triacylogliceroli znajdujących się w hydrolizowanym produkcie roślinnym. Najważniejszymi wolnymi chloropropanolami powstającymi w hydrolizatach kwasowych są: 3-MCPD (3-monochloropropanol), 2-MCPD (2-monochloropropanol), 1,3-DCP (1,3-dichloropropanol), 2,3- -DCP (2,3-dichloropropanol) oraz 3-chloropropan-1-ol. Na rysunku zamieszczono ich wzory chemiczne oraz przedstawiono stosunki masowe, w jakich występują w kwasowych hydrolizatach wszystkie wymienione wolne chloropropanole. Podczas kwasowej hydrolizy białek roślinnych powstają również estry kwasów tłuszczowych z 1,3--DCP oraz 3-MCPD, przy czym w końcowym produkcie ich zawartość jest niewielka, gdyż są skutecznie usuwane podczas procesu filtracji gotowych hydrolizatów. Badania Colliera i wsp. [8] wykazały, że chloroestry są pośrednim produktem syntezy wolnych chloropropanoli, zwłaszcza DCPs i MCPDs. Chloroestry propanoli występują naturalnie w żywności niepoddawanej żadnym procesom technologicznym. Po raz pierwszy estry chloropropanoli zostały wykryte przez Cerbulisa i wsp. w 1993 r. [9] w mleku kozim. Stwierdzono w nim poniżej 1% diestru 3-MCPD w przeliczeniu na frakcję tłuszczową. Obecnie nie wiadomo, jaki jest mechanizm syntezy tych estrów i jaką pełnią funkcję w żywym organizmie. Przypuszcza się, że estry chloropropanoli powstają w wyniku reakcji diglicerydów kwasów tłuszczowych z chlorem, którego źródło stanowią mieszanki paszowe stosowane[...]

 Strona 1