Wyniki 1-10 spośród 12 dla zapytania: authorDesc:"Hanna Stolińska"

Żyjmy dłużej

Czytaj za darmo! »

Jakościowy i ilościowy dobór właściwych produktów spożywczych pozwala na realizację zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne, co warunkuje jego prawidłowe funkcjonowanie. Korzyści wynikające ze stosowania prawidłowego żywienia kumulują się w ciągu całego życia i stanowią kluczową rolę w profilaktyce rozwoju wielu chorób.Synonimem zdrowego żywienia jest prawidłowo zbilansowana, urozmaicona dieta bazująca głównie na produktach pochodzenia roślinnego; często dieta wegetariańska. Wegetarianizm nie jest jednym rodzajem diety. Klasyfikuje się go biorąc pod uwagę grupy produktów spożywanych w dziennej racji pokarmowej. Wyróżnia się: laktoowopescowegetarianizm, laktoowowegetarianizm, laktowegetarianizm, weganizm[...]

Bilans wodny


  Nierozłącznym elementem zdrowej, zbilansowanej diety jest uzupełnianie jej odpowiednią ilością płynów, co stanowi jeden z warunków utrzymania prawidłowego bilansu wodno-elektrolitowego naszego organizmu. Woda w dużej mierze dostarczana jest też podczas spożywania owoców, warzyw i innych produktów.Za optymalną ilość napojów wypijanych dziennie, przyjmuje się: dla kobiet 2 l, dla mężczyzn zaś 2,5 l. W przypadku zwiększonej aktywności fizycznej oraz podczas upałów, należy zwiększyć tę ilość, w zależności od intensywności i czasu wykonywanych ćwiczeń (nawet o 1l). Zaleca się wypijanie niegazowanej lub gazowanej (przy braku dolegliwości żołądkowych) wody mineralnej, która - tak jak pożywienie - pomaga pokryć zapotrzebowanie na liczne składniki mineralne w diecie. Woda źródlana zawiera natomiast tak mało składników mineralnych, że więcej ich wypłukuje, niż dostarcza do organizmu. Woda źródlana zalecana jest jedynie małym dzieciom. W profilaktyce chorób metabolicznych oraz w celu uniknięcia zatrzymywania wody w przestrzeni zewnątrzkomórkowej należy wybierać wody o niskiej zawartości sodu (od 5 do 20 mg/l). Warto zwrócić uwagę również na wysoką koncentrację jodu, selenu, magnezu i cynku. Niektóre spośród wód dostępnych na rynku są szczególnie polecane osobom z różnymi dolegliwościami:  Wody z wysoką zawartością wapnia - podeszły wiek, kobiety w okresie menopauzy, sportowcy, ludzie aktywni fizycznie  Wody z wysoką zawartością magnezu - profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osoby żyjące w stresie, otyłość, kobiety stosujące antykoncepcję  Wody z niską zawartością sodu - choroby układu sercowo-naczyniowego, schorzenia nerek; dzieci  Wody z wysoką zawartością sodu - osoby ciężko[...]

Zielona baza

Czytaj za darmo! »

Piramida Żywienia, to graficzne przedstawienie grup produktów spożywczych wchodzących w skład dziennej racji pokarmowej, bazujące na zasadach prawidłowego żywienia i badaniach naukowych. Piramida ukazuje, że dieta musi być urozmaicona i zawierać takie ilości poszczególnych grup produktów, aby warunkowało to prawidłowy rozwój i utrzymanie zdrowia.Każdy poziom Piramidy Żywienia odpowiada temu, w jakiej ilości powinno się spożywać dane produkty. To znaczy, że te produkty, które znajdują się na jej szczycie, powinny być ograniczane w codziennym jadłospisie. W celu prawidłowego zbilansowania diety wegetariańskiej, osoby stosujące ten model żywienia powinny urozmaicać swoją codzienną dietę o wszystkie grupy produktów zawarte w Piramidzie Żywienia. Produkty zbożowe Zboże to nasiona pszenicy, ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo, jęczmienia, owsa oraz ży[...]

Owoc niezakazany


  Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska powinna bazować przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego, do których zaliczają się również owoce. Odmianą tego sposobu żywienia, według której owoce stanowią podstawę posiłków, jest frutarianizm. Jest to dieta wegańska bazująca na owocach, orzechach, nasionach i pestkach.Warzywa zakwalifikowane przez botanikę jako owoce, czyli awokado i pomidor, są powszechnie spożywane przez frutarian. Wykluczone z ich diety są zaś inne warzywa, zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzenia zwierzęcego. Frutarianie 75% pożywienia przyjmują w formie nieprzetworzonej, na surowo. Wielu frutarian dodatkowo spożywa jedynie[...]

Dieta na ziarnku grochu


  Rośliny strączkowe, chociaż odgrywają rolę drugoplanową w polskiej diecie, są powszechnie stosowane w innych kuchniach. Należą do nich: gotowane i suszone fasole (fasola adzuki, fasola anasazi, czarna fasola, biała fasola nakrapiana, fasola cannellini, ciecierzyca, bób, fasola biała typu great northern, fasola czerwona, fasola lomejska, fasola biała, fasola pinto, soja), soczewica, groch, łuskany groch i soja. Rośliny strączkowe, to też okra i groch cukrowy.Zgodnie z definicją, warzywo strączkowe to owoc lub nasienie każdej rośliny bobowatej/ motylkowej, którego strąk pęka dwoma szwami, a ziarno znajduje się w jednym z rozdzielonych fragmentów. Suche nasiona roślin strączkowych stanowią zamiennik mięsa nie tylko w dietach wegeteriańskich. Produkty te są dobrym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, błonnika, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza[...]

Soja do zadań specjalnych

Czytaj za darmo! »

Spożycie soi na świecie jest wciąż bardzo niskie i stanowi około 0,5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W Azji, Afryce i Ameryce Środkowej soja zapewnia 4,9% dziennego zapotrzebowania na energię i aż 15% na białko. Roślina ta w ostatnich latach zyskała większą uwagę konsumentów, naukowców i mediów. Szacuje się, że około 12 000 produktów spożywczych dostępnych na rynku zawiera białko sojowe, a sprzedaż napojów sojowych wzrosła o 82% od 1999 r. Średnia zawartość białka w tej roślinie wynosi 37 g na 100 g suchego ziarna. Realizuje ono w pełni wzorce zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne. W porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje się niższą zawartością metioniny i cysteiny, k[...]

Tłuste źródła

Czytaj za darmo! »

Osoby stosujące zbilansowaną dietę wegetariańską spożywają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, niż osoby żywiące się w sposób tradycyjny. Wynika to przede wszystkim ze stosowania bardziej urozmaiconego pożywienia o wyższej wartości odżywczej, głównie pochodzenia roślinnego.Jednakże niewłaściwy dobór źródeł tłuszczów (nawet roślinnych) oraz ich obróbka termiczna mogą wpływać negatywnie na zdrowie, a nadmiar spożywanego tłuszczu dodatkowo sprzyjać nadwadze. Przy nadmiernym udziale nabiału, zawierającego nasycone kwasy tłuszczowe, w diecie laktoi laktoowowegetariańskiej nie obserwuje się lepszych wyników lipidogramu, niż u osób na diecie tradycyjnej. Nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w diecie. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe należą do rodziny kwasów linolowego[...]

Mali roślinożercy

Czytaj za darmo! »

Według raportu Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zbilansowane diety - wegańska, laktowegetariańska i laktoowowegetariańska - mogą być stosowane w wieku rozwojowym. Jedynie frutarianizm i dieta makrobiotyczna powodują znaczne niedobory żywieniowe oraz zaburzenia wzrostu i przyrostu masy ciała.Nie jest znana dokładna liczba dzieci, które stosują dietę bezmięsną. Szacuje się, że w USA w 2005 r. dieta wegetari[...]

Mama wegetarianka

Czytaj za darmo! »

Podczas ciąży i laktacji kobieta powinna zapewnić wsparcie żywieniowe sobie oraz rozwijającemu się dziecku. O ile stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety wegetariańskiej nie powoduje zagrożenia zarówno dla matki i dziecka, o tyle dieta wegańska niesie ze sobą ryzyko niedoborów pokarmowych. Aby ją stosować, trzeba mieć dużą wiedzę na temat diety roślinnej oraz przebywać pod stałą kontrolą lekarza i dietetyka.Chcąc zapobiec niedoborom pokarmowym podczas ciąży, należy szczególnie zwrócić uwagę na prawidłowe spożycie białka, wielonienasyconych kwasów omega 3, żelaza, witamin A, C, B6, B12, folianów, niacyny, jodu i cynku. W czasie ciąży jednak nie powinno się radykalnie zmieniać diety, ponieważ toksyny uwalniane podczas dużych zmian mogą mieć wpływ na dziecko. W okresie karmienia p[...]

Sport bez mięsa

Czytaj za darmo! »

Diety wegetariańskie mogą być stosowane nawet przez wyczynowych sportowców. Jednak podczas ustalania indywidualnych zaleceń, należy uwzględnić sposób żywienia i dużą aktywność. Istnieje też konieczność przeprowadzania dalszych badań nad wpływem diety wegetariańskiej na wyniki osiągane w sporcie.Spośród znanych i uznanych sportowców można wymienić wiele osób niejedzących mięsa. Na świecie dieta wegetariańska wśród kulturystów, maratończyków i przedstawicieli innych dyscyplin jest bardzo p[...]

 Strona 1  Następna strona »