Wyniki 1-6 spośród 6 dla zapytania: authorDesc:"Elżbieta Grochowska"

Ocena trwałości nowo wyprodukowanych kanałowych płyt stropowych DOI:10.15199/33.2016.11.42


  W artykule poddano ocenie stan techniczny kanałowych płyt stropowych na budowie domu jednorodzinnego. Zgodnie z projektem budowlanym miał to być strop kanałowy typu S o nośności 4,5 kN/m2. Producent stropu zadeklarował, że wytrzymałość betonu na ściskanie wynosi fck = 25 N/mm2. Wwyniku oględzin i badania stropu określono stan techniczny. Wykonano ponadto badania wytrzymałości betonu na ściskanie metodą nieinwazyjną (młotkiem Schmidta). Stwierdzono, że kanałowe płyty stropowe zamontowane na ścianach parteru budynku zostały wykonane niezgodnie z PN-EN 1168+A3:2011 i nie spełniały wymagania nośności. Słowa kluczowe: kanałowe płyty stropowe, wymagania normowe, badania nieniszczące, wytrzymałość, stan techniczny.Prefabrykowane stropowe płyty kanałowe są dość często stosowane do wznoszenia budynków mieszkalnych. Jest to rozwiązanie szybkie i łatwe w realizacji. Płyty powinny charakteryzować się nośnością wynikającą z odpowiednich norm. W artykule opisano sytuację, która wystąpiła na budowie parterowego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym, zaprojektowanego w technologii tradycyjnej o wymiarach w rzucie 12,00 x 12,60 m [1]. Zgodnie z projektem budowlanym należało zastosować nad parterem budynku strop z prefabrykowanych z płyt kanałowych typu S o nośności 4,5 kN/m2. Użyto płyt długości od 3,60 m do 4,70 m i szerokości od 0,9 m do 1,20 m. Kilka [...]

Rekonstrukcja uszkodzonego zabytkowego budynku z XVIII wieku DOI:10.15199/33.2017.05.07


  W artykule przedstawiono sposób rekonstrukcji części zabytkowego budynku mieszkalno-usługowego z XVIII w., zlokalizowanego w ścisłym rejonie starówki Zielonej Góry.Wówczesnym czasie był to jeden z najbardziej reprezentacyjnych obiektów w mieście. Budynek jest częściowo posadowiony na kamiennych fundamentach murów miejskich. Przestrzeń mansardowego dachu wykorzystano na mieszkania. Wieloletnie zaniedbania i brak bieżących napraw doprowadziły do trwałych uszkodzeń części obiektu, charakteryzujących się zarysowaniem, zawilgoceniem ścian i rozpadających się cegieł fragmentu zewnętrznej ściany nośnej. Po dokładnej analizie uszkodzeń zalecono naprawę zniszczonych części budynku przez zbrojenie istniejących pęknięć prętami stalowymi oraz przemurowanie fragmentów ściany nośnej zewnętrznej. Słowa kluczowe: rekonstrukcja, zabytek, zarysowania, zbrojenie murów, przemurowanie.Omawiany zabytkowy budynek wybudowany w 1770 r., położony na st[...]

Renowacja drewnianych stropów z wykorzystaniem zespolonych płyt stropowych DOI:10.15199/33.2018.03.17


  Na przykładzie drewnianego stropu w zabytkowym obiekcie z początku XX w. (fotografia) przedstawiono propozycję sposobu renowacji tego typu konstrukcji zwykorzystaniem zespolonych płyt stropowych stalowo-betonowych iwzmocnienia drewnianych belek elementami stalowymi. Podana propozycjawzmocnienia drewnianych stropówpozwala na zachowanie ich pierwotnych walorów estetycznych, a także umożliwia zmianę funkcjiużytkowejobiektu.Dokładnyopis analizowanegoobiektu oraz stropów drewnianych znajduje sięwopracowaniu [3]. Przekrój przez istniejący strop pokazano na rysunku a. W[3] oszacowano, że nośność belek drewnianych uległa zmniejszeniu o ok. 20%, co spowodowało, że nie spełniają one stanu granicznego nośności i użytkowalności. Przywrócenie funkcji użytkowych stropów jest możliwe tylko przez ich gruntowną renowację. Propozycja renowacji Przywyborzemetody renowacji kierowano się:możliwością zachowania walorów architektonicznych i estetycznych istniejącego stropu;możliwością zmiany przewidywanego sposobu użytkowania budynku; łatwością i elastycznością wykonania; minimalizacją ciężaru własnego konstrukcji przy jak największej jej nośności. Kryteria te mogą być spełnione przy wykorzystaniu zespolonych płyt stropowych [2, 6, 7]. W proponowanym rozwiązaniu, istniejący układ warstw stropu oparty na belkach drewnianych zastąpiono stropową płytą zespoloną stalowo-betonową Cofrastra 40, którą oparto na wzmocnionych stalowymi ceownikami belkach drewn[...]

Charakterystyka przypraw Naturalne przyprawy roślinne skład chemiczny i właściwości prozdrowotne DOI:


  W artykule oceniono skład chemiczny przypraw, któremu zawdzięczają swoje właściwości. Scharakteryzowano zarówno składniki odżywcze, jak i nieodżywcze przypraw: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy (antocyjany, flawonoidy), karotenoidy, garbniki, fitoncydy i inne. Przedstawiono prozdrowotne właściwości takich przypraw, jak czosnek, oregano, tymianek, majeranek, bazylia, kminek, rozmaryn, lubczyk, koper ogrodowy, kminek, liść laurowy, czarny pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, goździki, anyż oraz szafran. Wiele z nich ma działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz antyoksydacyjne, dlatego mają korzystny wpływ na organizm człowieka i mogą pomóc w profilaktyce oraz zwalczaniu chorób.Przyprawy, dzięki bogatemu składowi chemicznemu, mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele z nich ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyoksydacyjne, chroniące przed różnymi chorobami. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom naturalne przyprawy roślinne zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka, pomagając w profilaktyce i zwalczaniu chorób. Przyprawy mają różnorodny skład chemiczny. Zawierają znaczące ilości składników nieodżywczych (olejki eteryczne, alkaloidy, fenole, glikozydy, karotenoidy, garbniki, fitoncydy, błonnik pokarmowy) i odżywczych (składniki mineralne, witaminy, białko, tłuszcze, węglowodany), którym zawdzięczają swoje właściwości zarówno prozdrowotne, jak i sensoryczne, doceniane w produkcji żywności [1, 14, 16]. NIEODŻYWCZE SKŁADNIKI przypraw OLEJKI ETERYCZNE Olejki eteryczne występujące w surowcach roślinnych mają szerokie działanie. Znajdują zastosowanie jako środek antyseptyczny (olejek z majeranku, tymianku, mięty, goździków), przeciwzapalny (olejek z rozmarynu, tymianku), zwiększający apetyt (olejek z kminku, anyżu, cynamonu, czosnku, imbiru, kopru), wykrztuśny (olejek z anyżu, tymianku, kar[...]

Charakterystyka przypraw Przyprawy roślinne klasyfikacja i zastosowanie kulinarne DOI:10.15199/65.2017.2.7


  W artykule przedstawiono podział przypraw roślinnych dostępnych na polskim rynku ze względu na pochodzenie, zawarte w nich substancje czynne oraz klasyfikację przyjętą w technologii gastronomicznej i towaroznawstwie. Omówiono również znaczenie i skład poszcze-gólnych mieszanek przypraw. Ze względu na różnorodne zastosowanie przypraw w przemyśle spożywczym i gastronomii oraz ich niezwykłe zalety sensoryczne. Opisano także zastosowanie kulinarne wybranych przypraw, uwzględniając ich cechy organoleptyczne, barwiące i konserwujące.Przyprawy są nieodłącznym składnikiem dań i posiłków każdego konsumenta. Nadają one bowiem odpowiedni smak i aromat potrawom, poprawiają także kolor i estetykę podawanych posiłków. Niektóre z nich są naturalnymi konserwantami i przedłużają trwałość produktów spożywczych. Co ważne, przyprawy roślinne, zwłaszcza ziołowe, mogą być zamiennikami soli, pozwalającymi ograniczyć jej nadmierne spożycie. Przyprawy są swoistym znakiem rozpoznawczym różnych kuchni świata i doskonale komponują się z innymi produktami spożywczymi. Aby jednak w pełni wykorzystać właściwości przypraw, należy znać zasady ich łączenia z konkretnymi produktami. PODZIAŁ PRZYPRAW Przyprawy znane są już od wieków. Uprawiane są na całym świecie i istnieją różne sposoby ich pozyskiwania [10]. Tak duża różnorodność i bogactwo ich gatunków oraz rodzajów sprawia, iż pogrupowanie ich jest niezwykle trudne. Dlatego przyprawy są różnie klasyfikowane, m.in. pod względem ich pochodzenia - wyróżnia się tu przyprawy krajowe i zagraniczne (importowane) [9, 12, 14]. Przyprawy można podzielić również ze względu na zawarte w nich substancje czynne (olejkowe, goryczkowe, olejkowo-goryczkowe i barwiące) oraz części roślin, z których je otrzymano. Przyprawy mogą być pozyskane z liści (np. rozmaryn, bazylia, liście laurowe, mięta), nasion (gorczyca, koper włoski, gałka muszkatołowa, kminek, czarnuszka, kardamon), korzeni (chrzan), kory (cynamon, kasja)[...]

Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii DOI:10.15199/65.2017.4.8


  Naturalne przyprawy roślinne dostępne na polskim rynku mają duże znaczenie w żywieniu człowieka. Przyprawy mają działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, chroniące przed chorobami dotykającymi współczesnego człowieka. Jednak w niektórych przypadkach mogą stanowić zagrożenie, zwłaszcza gdy są nieumiejętnie stosowane. W artykule przedstawiono zalecenia co do stosowania przypraw w dietach leczniczych, a także przyprawy preferowane w poszczególnych jednostkach chorobowych. Omówiono również zagrożenia wynikające ze spożywania surowców przyprawowych, uwzględniając interakcje leków z przyprawami, alergie na przyprawy i nadwrażliwość na salicylany. Odnotowano także występowanie w przyprawach szkodliwych związków, takich jak pestycydy i metale ciężkie.Naturalne przyprawy roślinne, mimo że są stosowane w niewielkich ilościach, mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia [10]. Występujące w nich bioaktywne składniki nadają im cenne właściwości, które mogą pomóc w prewencji wielu schorzeń. W szczególnych przypadkach mogą jednak zaszkodzić lub pogorszyć ogólny stan zdrowia. Zawsze należy pamiętać o zaleceniach i przeciwwskazaniach co do ich stosowania, szczególnie podczas stosowania diet leczniczych, tak aby nie drażnić zmienionego chorobowo narządu i nie pogorszyć samopoczucia oraz stanu chorego, lecz pomóc mu w powrocie do zdrowia. PRZYPRAWY ZALECANE w wybranych schorzeniach Przy stanach zapalnych oraz innych chorobach jamy ustnej i gardła należy ograniczyć spożywanie przypraw drażniących i ostrych (pieprz, papryka, ostre mieszanki przypraw, np. curry). Podobne zalecenia obowiązują w przypadku dny moczanowej. Niektóre przyprawy mają działanie przeciwzapalne, m.n. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, kurkuma, cynamon, goździki, natka pietruszki, anyż i dlatego są polecane w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS). Wskazanymi przyprawami są także: cząber, estragon, majeranek, mięta, ni[...]

 Strona 1