Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Wioletta Kłopotek"

Aspekty bezpieczeństwa żywności w sklepach mięsnych


  Spożywanie żywności to strategiczny element życia, który decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu i kondycji. W Polsce prawo do właściwej jakości zdrowotnej żywności gwarantuje każdemu konsumentowi Konstytucja, a także obowiązujące w tym obszarze przepisy UE. Celem prawa żywnościowego jest ochrona konsumentów i zdrowia publicznego poprzez zapewnienie bezpieczeństwa żywności na rynku.W zasadniczy sposób zagadnienia czysto technologiczne wpływają na jakość handlową żywności, ale istotnym elementem jest także przestrzeganie podstawowych zasad związanych z zapewnieniem jej bezpieczeństwa. Każdy kto produkuje i wprowadza do obrotu żywność, zobowiązany jest wdrożyć i utrzymać obligatoryjny system bezpieczeństwa żywności HACCP. Sklepy czy też stoiska mięsno-wędliniarskie na terenie naszego kraju zaliczają się do małych lub mikro przedsiębiorstw, które prowadzone są przez pojedyncze podmioty gospodarcze. Istnieje grupa spożywczych zakładów przemysłowych, która w swojej strukturze organizacyjnej posiada sieć sklepów. Jednak z uwagi na ich lokalizację oraz możliwość wystąpienia różnego zakresu dodatkowej działalności jednostkowej, każdy taki obiekt handlowy jest odrębnie nadzorowany przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. To właśnie urzędowa kontrola żywności mająca w kompetencji zatwierdzanie przedsiębiorstw spożywczych, nakłada w sposób administracyjny obowiązek wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP oraz decyduje o możliwości elastycznego podejścia do sposobu jego wdrażania i stosowania. Istnieje szereg interpretacji związanych z implementacją (wdrożeniem) systemu HACCP w obiektach takich, jak sklepy mięsne. Warto jednak przytoczyć fakt, że w 1999 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), po raz pierwszy zarekomendowała i uzasadniła potrzebę wdrażania systemu HACCP, niezależnie od wielkości i stanu finansowego przedsiębiorstwa. WHO wskazała także rozwiązania dla małych i słabiej rozwiniętych przedsię[...]

PHU ADAM od sklepu do koncernu mięsnego


  Rozwój Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowego ADAM jest znakomitym przykładem sukcesu rynkowego. Jak na polskie realia firma ta powstała dość późno, bo w ostatniej dekadzie XX wieku. Maria i Tadeusz Kosmala rozpoczęli działalność od jednego sklepu mięsnego w Żaganiu, a obecnie mają hurtownie, zakład rozbioru mięsa i produkcji wyrobów oraz siedemnaście sklepów firmowych. Koncern mięsny w Żaganiu Śmiało można stwierdzić, że Maria i Tadeusz Kosmala przez 20 lat swojej ciężkiej pracy zbudowali w Żaganiu koncern mięsny. W skład Przedsiębiorstwa Handlowo- Usługowego ADAM Sp. z o.o. wchodzi Lubuskie Centrum Dystrybucji Mięsa i Wędlin, Zakład Rozbioru Mięsa TAKO, Zakład Przetwórstwa Mięsnego TAKO oraz sieć sprzedaży detalicznej realizowana na terenie miast: Żagań, Żary, Zielona Góra, Kamienna Góra, Głogów, Małomice, Szprotawa, Przemków, Lubsko i Krosno Odrzańskie. W PHU ADAM pracuje 170 osób, z czego 54 w hurtowni, 30 w zakładach produkcyjnych i 70 w sklepach. W kolumnie transportowej znajduje[...]

 Strona 1